Koristim Zeiss Jena 7x40DF za sav lov. Ovaj je vojni model(na njemu stoji NVA=Nationale volke Arme) istocnonjemacke vojske. Sav je gumiran, ima autofokus. Kad gledas kroz njega vidis linije koje su na lecama, sluze za korigiranje artiljerijske paljbe. Optika je vrhunska, robustan, ali malo teska 1,3kg. Padao mi je sa ceke, na kamenje i iz izlaska i ulaska u auto vise puta ali nista. Napravljen je oko 70-te u Jeni, danas su to tvornice marke koja se zove DOCTER u Njemackoj.
Platio sam ga polovnog 150 evra. Danas bi takva optika kostala mozda 7-9 puta vise.
Moje kolege koje imaju Sware i moderne Zeiss modele ne mogu vidjeti razliku u opticko valjanosti. Naravno da su novi modeli bolji(svijet je otisao naprijed hvala bogu u ovih 30-tak godina) ne tvrdim da nisu, ali ako mozes doci do jednoga ovakvog odmah kupuj. Vidi ovu stranicu:
www.holgermerlitz.deVidio sam ih na Ebay stanicama veoma jeftine. Posebno u Nemackoj ih ima dosta polovnih.
NB: ZRAK Sarajevo ih je pravio isto po licenci za bivsu armiju, ali to je dobra kopija.