Evo mene ,pokušati ću pojasniti jer imam iskustava sa snimanjem iz ruke,odnosno stativa sa čeke sa standardnom kamerom digital 8,koja naravno ima mogućnost noćnog snimanja.
Evo mana takvih kamere kao u mene , prvo veličina pa bučno uključivanje kamere zbog povlačenje kazete, to je sve osim bešumno,potrebno je jako puno pokreta za rukovanje i naravno moja nema senzor pokreta ali i netreba kada sam ja na čeki.
Prvo pravilo je da kamera mora biti bešumna a to su one sve koje snimaju na memoriske kartice.
Drugo mora imati senzor pokreta što nije problem jer sve te kamere za snimanje divljači to moraju imati .
Ima dvije vrste snimanja ,jedno je klasično da divljač aktivaira senzor pokreta , a uz pomoć standardnog ali jakog blica ,kamera snimi divljač na memorisku karticu.To naravno poplaši divljač ali nakon nekog vremena divljač se prestane plašiti ,pa poslije bježanja se brzo vraća ,naročito ako je ostalo hrane .Koliko dugo treba da se navikne je individuala stvar svake divljači.
Drugi način je kamere bez blica kada senzor umjesto blica aktivira snimanje u u noćnom režimu, u infraspektru.Infra spektar je nevidljiv ljudima i DS ali oko leće kamere izdajnički svijetli 7-8 malih crvenih led koje emitiraju tu svjetlost koja je nevidljiva ali su vidljive ipak one LED na kameri naročito ako je kamera postavljena preblizu i prenisko.Ako je postavite predaleko manje se smetati divljači ali će se i slabije vidjeti na slikama radi ograničenog dometa noćnog snimanja.
Mogu vam reci da te led, ponekad zasmetataju DS a ponekad i ne.Sve to zavisi od pojedine jedinke ili njene procjene.
Moja standardna kamera snima uz pomoć tih led dioda pa znam šta govorim smo što nema senzor pokreta već ja upravljam kamerom ali to ima i prednosti jer mogu koristiti zum,približavati ili udaljavati .Ove nemogu jer nemaju zum ili ako ga i imaju ,skromnih je mogućnosti i fiksiran na povećanje koje unaprijed odredimo.
Kao što vidimo svaki način ima svoje prednosti i mane ali što se god izaberete ,mislim da je to jako korisna spravica jer znamo šta dolazi,koliko komada ,u koliko sati,kada odlazi ,koliko se zadržavaju, dali su oprezni ,pravac iz koga dolaze i mnogo korisnih stvari.Neke od njih mogu snimati čak i kratke filmiće.
Kako zaštiti da nedobiju noge ,tj od krađe ,teško ,to je poseban problem , mogu se dobro kamuflirat za dana ali kada krivolovac prođe po noći kraj čeke ili dođe na čeku,mislite li da će ostaviti kameru na stablu koja ga je snimila uz pomoć infrasvjetla jer smo rekli da su vidljive ipak led diode ili još gore kada ga snimi uz pomoć blica.
.Jednostavno uzme kameru sa memoriskom karticom i nema dokaza jer je dokaz na kartici.
Sve kamere bi trebale biti dobro zaštićene od kiše ,snijega ,rose.
Ako tražite sve to što sam nabrojio a da malo košta ,neće ići,moćete kupiti nešto i jeftinije ali će prva kiša ili rosina od te kamere napraviti beskorisnu stvarčicu.