Ako nemaš zeca može i lisica, priveži ju na dva tri metra dugi štap( da su tvoj trag i trag divljači odvojeni) i vuci ju po travi, na početku samo ravno, nakon par puta kad lijepo odradi ravni trag, napravi oštar zavoj 90° tako da na tom mjestu malo gurneš lisicu ljevo desno kao da je tamo ležala i onda opet 20m ravno. I tako dodaješ zavoje i dužinu traga, nakon što ti odradi vlečke sa tri do četri zavoja možeš upotrijebit krv, opet prvo samo ravno i kratko i ostalo je kao sa vlečkom. Poželjno je da koristiš krv i kožu, koja se stavlja na kraju traga, od iste životinje, psi nisu glupi ako uzmeš krv od srne i na kraju traga staviš kožu od kušute samo češ ga zbunit jer je njemu to potpuno drugi miris i htjet če tražit i dalje. Kad nadje kožu ili papak ili cijeli komad divljači na kraju traga, moraš ga nagradit, neka vuče,nosi i grize to što je našao, ali samo na početku jer mu nesmije preči u naviku da trga,ja sada svome Alfu nakon svake uspješne potrage dam lijepi komad sirovog mesa sa plijena kojeg je našao i to je njegova nagrada. Ako ga pustiš da trga bit če ti žao kad ti jednom zadavi ranjenu srnu i raskomada.
Meni je Alf prije par tjedana zadavio srnjaka i 10 sati je ležao pokraj njega jer je bilo blizu kuča i nije htio napustiti pljen da mu ga tko ne ukrade, izgrizao je samo vrat ostalo nije ni taknuo, vratio se do mene tek kad se je sve oko njega smirilo i utihnulo,izludio sam tražeči ga kad se odjednom pokazao iza mene i sav sretan me odveo do srnjaka.
Kad predješ na krvni trag pazi da ne radiš pre kratke jer bi se mogao naviknuti na kratke dužine i ako nakon te dužine ne nadje pljen izgubi volju, zato treba postupno produživat trag od 20m do 2km.
Ima toga još i još ali bez brige ako imaš volje sve če doči samo od sebe uz koji savjet još i prije, ali zapamti jedno i toga se drži ko pijan plota, kad budeš na pravom tragu vjeruj psu i idi za njim.