Oprostite što otvaram dosta tema ( valjda mi je ovo posljednja ),ali naš prostor Balkana je dosta zatvoren u vezi pasmina koje se koriste za lov. Evo neka se netko javi ako je lovio sa nekom pasminom a da nije posavac,istarac,trobojac,barak,jazavčar,kopov,njemački ptičar,bretonac itd. Možda je to meni čudno jer sam ja živio i lovio u Americi i psi se itekako razlikuju u Americi i na području Balkana. Kada bi netko došao iz Amerike i donio neku pasminu s kojom on lovi sumnjam da bi se ta pasmina proslavila. Naravno,i ja sam za to da se čuvaju naše domaće lovne pasmine,ali moramo biti otvoreni i prema tuđima. Kad sam došao u Ameriku viđao sam pasmine meni nepoznate i mislio sam da su mješanci. Ali nakon nekog vremena upoznao sam te pasmine koje su bile odlične u lovu. Samo ću nabrojati neke američke pasmine koje su po meni odlični i sjajno bi se uklopile u naš lov.
1.Walkerov rakunski gonič stablaš ( Treeing Walker Coonhound )- pas se koristi za lov na sitnu divljač kao što su rakuni,oposumi,lisice i zečeve. *1.slika
2.Catahoula leopardski pas ( Catahoula Leopard Hound )- veliki pas koji se koristi u lov uglavnom na divlje svinje i na jelene.
3.Američki lisičar ( American Foxhound )- brzi pas koji se koristi za lov na jelene. Za njihovu popularnost je najzaslužniji prvi američki predsjednik Washington.
4.Američki palež crni rakunski gonič ( American Black and Tan Coonhound )- pas koji se koristi kao i američki lisičar,za jelene.
5.Plavotočkasti rakunski gonič ( Blue Tick Coonhound )- pas sa jako velikom hrabrošću s kojim možete loviti sve. U Americi se koristi za lov na jelene,divlje svinje pa čak i na pume. ( svi rakunaši su nastali od gaskonjskog goniča mješanjem sa još nekim pasminama ) *2.slika
6.Plottin gonič ( Plott Hound )- pas velike snage koji se koristi za lov na divlje svinje i medvjede.*3.slika
7.Blue Lacy-pas kojeg sam gledao kako radi i na mnogim turnirima je bio pobjednik. Uglavnom se koristi za lov na divlje svinje.*4.slika
Ima još mnogo pasmina nama nepoznate,ali ove su jedne od poznatijih. Nemojte me krivo shvatiti ,ali sa nekim od ovih pasa sam radio i šteta što ih nema na našim područjima.