Ja mogu reći jednu kinološku konstataciju,naime postoje(osim diskvalifikacije)ocjene nedovoljan,dobar,vrlodobar i odličan.Ocjena se izriće nakon opisa i procjene exterijernih kvaliteta a izraženost određene mane ovisno o njenoj težini u odnosu na poželjnu izraženost u propisanom standardu pasmine.Mane mogu biti u lakšem i težem obliku ali i diskvalifikacione a one su obavezno kod anomalija spolovila i zubala naravno rijeć je o psima koji po spoljašnjem izgledu se mogu svrstati pripadnicima pasmine koja je predmetom propisanog standarda.Za svaku FCI pasminu jedinstveni je standard koji se primjenjuje u svim zemljama članicama FCI.
Kada je rijeć o ukusu koji se manifestuje u prihvatanju ili nesimpatijama prema detaljima u konstituciji ja to razumijem ovako(primjer)Jednako je u varijetetu boje ravnopravan i prihvatljiv labrador retriver u više boja žutoj,crnoj pa i rjeđe smeđoj i sve to se događa u jednom leglu od istih roditelja,nećiji ukus je žuta boja nekome neka druga,ako sam ja dobro razumio pitanje onda je moj odgovor možda u skladu s tim.