Ima tu stvarno puno ljudi koji love sa ovom rasom,ali su zbog svog blagog karaktera i vrlo pozeljni i samo kao kucni ljubimci. Ja sam trazio iskljucivo radne linije i to ne ovde u Holandiju prvenstveno zato sto su neverovatno skupi. Puno sam ispitivao i trazio koju rasu i ova me stvarno nekako privikla.Zamisli da ti zena voli Chivavu,deca Labradora i na kraju ih ja nagovorim da bude lovacki pas koji se i njima svidja.Ima jedan kolega iz Hrvatske leglo ali je bilo samo jedno zensko i to prodato,a mi smo odlucili da bude zensko i tacka.Isti kolega mi je preporucio odgajivaca iz Srbije kojeg sam kontaktirao i sad cu poludeti dok ne idem da uzmem shtene(a i bolje kasnije ova Corona i putovanje ne idu bas zajedno momentalno).Narucio sam literaturu za trening,skupljam informacije,polaku cu i jos druge stvari da nabavim sto trebaju za trening.Dok sam ziveo u Skoplju imao sam uvek svog psa ali ni je bio lovacki tako da treniranje poslusnost,osnovne komande ne predstavlja mi problem,ali lovacki trening je druga disciplina i tu bi zeleo da budem malo spreman pre nego sto dodje doma.U Holandiju lovim bas aktivno sitnu divljac,imamo puno zeca,fazana,patke,golubove i guske.Imam i mogucnost za krvni trag (to nije prioritet)zato sto pucmo Lopatare na plantaze za cvece gde oni prave stetu. U ovu novu avanturu ulazim totalno blanko imam vremena i ne nameravam da zurim,moj je plan ako za 2 godine imam dobro obucenog lovackog psa (ne mora da bude najbolji) koji ce da bude i moj veliki drug u lovu ,meni puna kapa.
Svaka iskustva vlasnicima ove rase su dobrodosla.
Pozdrav, Goga Janiceski