Autor Tema: NAJTROFEJNIJI LOVAC NA SVIJETU !!!  (Posjeta: 21569 vremena)

Offline roger

• K 3000
  • *
Odg: NAJTROFEJNIJI LOVAC NA SVIJETU !!!
« Odgovori #120 u: 11. 04. 2021. 18:01:21 »
Ne znam da li je netko čitao o španjolcu Sanchezu koji je radio uAfrici za poduzeće koje je gradilo pruge!?
U mirovinu je otišao sa 2000 odstreljenih bivola,120 lavova,80 slonova... Ostala odstreljena divljač brojila se u hiljadama!
Tony Sanchez Arino.
Posljednji od velike stare generacije africkih lovaca.
Cekam da se neka njegova knjiga o safariju pojavi negdje po razumnoj cijeni, i obavezno narucujem. Napisao je nekoliko knjiga.
Gente Balcanico!

Offline johnny1966

• K 500
  • M66
« Odgovori #121 u: 11. 04. 2021. 23:43:51 »
Pucao je iz 375H&H! Tako da ako netko ima šta reći o kalibru 375H&H onda je to on.
Interesantno je da je obično putovanje u Afriku pretvorio u nešto vrijedno divljenja i teško dostižno šta se lova u Africi tiće!

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #122 u: 12. 04. 2021. 06:48:17 »

Interesantno je da je obično putovanje u Afriku pretvorio u nešto vrijedno divljenja i teško dostižno šta se lova u Africi tiće!
U kom smislu, "tesko dostizno"?
Afrika se izmjenila, i lov se tamo promjenio, ali za neke zemlje, nedostizno nije.

Postoje neki africki lovovi, odnosno trofeji koje je vrlo tesko ostvariti, to je onda tesko dostizno.

Na primjer, nasuprot opcem misljenu o BIG 5 (dakle - leopard, lav, slon, nosorog, bivol), ili DG7 - dodati tome krokodil, i nilski konj - ovo nije tesko ostvarivo.
Moze se rijesiti u jednoj zemlji lova. To je moguce sve skupiti, legalno, u Namibiji i JAR.

Ovo je samo stvar financijskih mogucnosti pojedinca. (vrlo visokih financijskih mogucnosti), ali ostvarivo, jednstavno. I to u samo u jednoj zemlji. (dakle ili u JAR, ili namibija)
Onaj ko ima para, to rijesi realtivno jednostavno, mozda ne u jednom lovu (iako je teoretski moguce) ,ali u nekoliko uzastopnih sezona

Medjutim, ostvariti nesto poput kolekcije trofeja, na primjer - kolekciju trofeja Spiral Horn slam, dakle antilope spiralnog roga. Put za lov svih (ukupno 9 vrsta, odnosno sveukupno oko 25 vrsta i podvrsta), odvest ce lovca u prakticki sve lovne zemlje Afrike, u najralicitije tipove stanista od Savane, stepe, planine, do tropske sume (dzungle), i kostat ce ga vjerojatno barem DUPLO vise nego big 5 kolekcija u JAR ili NAM. (bongo, eland, veliki eland, nyala, planinska nyala, sitatunga, bushbuck, kudu, mali kudu, a sa svim podrsvtama ih je 25)

Kompletnu kolekciju svih 25 vrsta i podvrtsta spiralnih antilopa, ostvarilo je manje od 5 ljudi u svijetu (po mojoj procjeni), a onaj ko ostvari kolekciju od 9 osnovnih vrsta, vrlo je uspjesan trofejni lovac, i financijski sposoban, pa je i takvih vrlo malo.
Osim financija, ovakva kolekicja je ujedno i stvar velikog strepljenja, zivotnog poziva i dugorocnog planiranja.

Naime, U Africi, svako malo u ponekoj zemlji je lokalni rat ili nesigurna politicka situacija, znaci, da bi uopce mogao loviti neku specificnu vrstu, lovac mora cekati priliku da uopce moze otici u neku zemlju, ako je politcka situacija opasna. I kad ode, da ne pita sta kosta lov.
 (Na primjer, od svih africkih zemalja gdje mozes loviti bongo, danas je to moguce jedino u tropskoj sumi Cameroon, a i tu se opcije vrlo brzo zatvaraju, zbog loklane politicke situacije, opasnosti od otmica, ubojstva, ili terorrizma). Ostale zemlje ekvatorijalne afrike, stanista tropske sume, gdje se ovo moze loviti, vec su zahvacene valom ovih problema, i zatvorene su za lov.

Znaci, gornja dva primjera, big 5, ili spiral slam, to je izazov. I nije za svakog.
A spiralna kolekcija antilopa tezi gotovo ka nemogucem.

Medjutim, jedan obican lov, na stepsku divljac, danas nije neostvariv, i financijski se moze realizirati uz malo planiranja, unutar nekoliko tisuca eura, za 4-6 grla divljaci. Ili vise grla, ako se ide u naki sanitarni odstrel.

Znaci Afrika pruza vise mogucnosti, od izuzetno teskog i ostvarivog, pa do relativno jednostavnog, skoro pa za svakog lovca, koji ima volje da sjedne u avion. To je danasnja situacija.
I treba reci, da smo trenutno u takvom dobu, da je ovo prvi put u povijesti da lovac srednje klase, ako to zeli, sebi moze priustiti lov u Africi, barem jednom u zivotu. Nekad, ovo su bile ekspedicije samo za najvisu klasu koja je ovo mogla sebi priustiti.
Gente Balcanico!

Offline roger

• K 3000
  • *
Gente Balcanico!

Offline johnny1966

• K 500
  • M66
« Odgovori #124 u: 12. 04. 2021. 09:22:06 »
Teško dostižno je ono šta sam napisao a to je 2000 bivola,120 lavova i 80 slonova...
Ako znate da je to netko uspio napraviti slobodno napišite. A šta se tiće ostalog dovoljno je imati novaca i crnčići u Africi će napraviti baš sve da taj novac završi na njihovom računu!

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #125 u: 12. 04. 2021. 09:44:04 »
Teško dostižno je ono šta sam napisao a to je 2000 bivola,120 lavova i 80 slonova...
Ovo je tesko dostizno, za modernog lovca. (Nemoguce)
Kad se ovo gleda, na ovaj nacin treba ralikovati dva tipa lovca:
- trofejni lovac, gost ili klijent
- Profi lovac, koji radi za ministarstvo, ili lovocuvarsku sluzbu.

Za lovce, goste - ove brojke su nedostizne.
Za lovce, profesionalce - ove brojke postaju nedostizne. Ovo se moglo dostici u doba dok je bilo moguce organizirati redukcijski odstrel krupne, prekobrojne divljaci na vladinim nacionlanim parkovima, i na komunalnoj zemlji, te kontrolu problematcinih primjeraka.

Medjutim, redukcijski lov, radi zastite stanista, danas iz politickih razloga nije moguce vise sprovoditi, jer je politicki nepopularno, radi zastite stanista, na primjer masovno odstreliti 1000 slonova, na podrucju nacionlanog parka.

Dakle, ove brojke, danas, su prakticki neostvarive. Tipicne su za stariju generaciju, lovocuvara i profesionalca, i nikad za sportske lovce, klijente.

Jedan od aktivnijih modernih lovaca, koji spada u kategoiju lovca-klijenta, pisca, novinara, manekena lovne industrije, je Craig Boddington. Stalno lovi, svake godine je u Africi, on je dostigao brojku od nesto preko 100 bivola u karijeri od 40 godina. (2 i pol bivola godisnje, dok mu je odstrel lava, nosoroga, pojedinacan, plus nekoliko leoparda, i to je to)

Dakle, cifre od nekoliko stotina grla kapitalne divljaci, u Africi, danas su neostvarive. Bez obzira da li se radi o sportskom lovcu, ili profesionalnom lovcu i drzavnom lovocuvaru.

Ono sto se danas odstreljuje u velikim brojevima je divljac iz lovnog uzgoja, uglavnom springbok, impala, i ponesto poput hartebeesta, povremeno zebra, nesto kudua, plavog gnua, i slicno. Ovakav sanitarni odstrel je Tipican za velike farme zatvorenih lovista, juzne afrike.
I onaj ko ciljano ide u takve lovove, moze si podignuti brojnost odstrela na vrlo visoki nivo. Ali svakako ne za slona, bivola, nosoorga i slicno. Dok je slon predmet fokusa medija, politike, paznje NGO i ostalih drustava za zastitu zivotinja, ova sitnija divljac za sad to nije, i sanitarni odstrel antilopa provlaci se ispod skandaloznih ociju javnosti

Zato rekoh, Arino je posljednji veliki lovac, stare generacije africkih lovaca. A kolicina odstrela se moze postici na manjim vrstama antilopa.
Gente Balcanico!

Offline Gabro

• K 2000
« Odgovori #126 u: 12. 04. 2021. 11:36:07 »
Postavlja li si netko pitanje zasto bi netko pozelio odstreliti 2000 bivola, 120 lavova, 80 slonova, tisuce i tisuce drugih komada divljaci?? Jeli to lov? Skupljanje trofeja? Pest control? Dali je taj covik stavio 2000 komada rogova bivola na zid i 120 glava lavova? Uziva li u uspomenama na svaki lov? Dali ga to ove ogromne / nenormalne brojke cine lovcem nad lovcima?
Meni osobno ove brojke zvuce kao nekakav pest control, istebljivanje nepozeljne vrste na nekom podrucuju a ne kao odrzivo gospodarenje nekom vrstom.
Ja sam samo obicni lovcic koji uziva u boravku u prirodu i radu pasa....kad skupim 10ak odstrela visoke divljaci godisnje ja prezadovoljan i imam uspomena i uzitka za cilu godinu, par trofeja i mesa za obitelj i praijatelje. Ali to sam samo ja mali lovcic.

Sreca pa nema vise takvih uber lovaca lovaca jer bi neke zivotinjske vrste gledali samo u enciklopedijama...

Offline trapavi

• K 1000
« Odgovori #127 u: 12. 04. 2021. 11:56:08 »
Tom čovjeku je to vjerojatno bio posao pa otud i te brojke . Pa koliko se je nekad odstreljivalo jelenske divljači u uzgojnom odstrelu u našim lovištima . Kad kažem našim pritom mislim na vrijeme ex Yuge , nekoliko sam puta gledao šleper hladnjače koji su dovozili smrznutu jelensku divljač  na Žabicu u Rijeci kod takozvanog magazina 31 jer je tamo bila ogromna hladnjača iz koje se je tovarilo i prevozilo na brod hladnjaču .  Više sam to puta vidio , divljačina je išla u izvoz . Znači i to je neko poskidao u uzgojnim lovištima (predpostavljam negdje u Baranji).
I za godine rada na takvom radnom mjestu evo jelena koje neće ni 20 lovačkih društava ustrijelit za 20 godina.

Offline pepi3

• K 100
  • **
« Odgovori #128 u: 12. 04. 2021. 12:16:05 »
Tako je gosp Gabro , nema tu puno dodirnih tocaka sa lovom.

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #129 u: 12. 04. 2021. 14:19:41 »
Postavlja li si netko pitanje zasto bi netko pozelio odstreliti 2000 bivola, 120 lavova, 80 slonova, tisuce i tisuce drugih komada divljaci?? Jeli to lov? Skupljanje trofeja? Pest control? Dali je taj covik stavio 2000 komada rogova bivola na zid i 120 glava lavova? Uziva li u uspomenama na svaki lov? Dali ga to ove ogromne / nenormalne brojke cine lovcem nad lovcima?
Meni osobno ove brojke zvuce kao nekakav pest control, istebljivanje nepozeljne vrste na nekom podrucuju a ne kao odrzivo gospodarenje nekom vrstom.
Ja sam samo obicni lovcic koji uziva u boravku u prirodu i radu pasa....kad skupim 10ak odstrela visoke divljaci godisnje ja prezadovoljan i imam uspomena i uzitka za cilu godinu, par trofeja i mesa za obitelj i praijatelje. Ali to sam samo ja mali lovcic.

Sreca pa nema vise takvih uber lovaca lovaca jer bi neke zivotinjske vrste gledali samo u enciklopedijama...

Blizu si istine.
Od pocetka XX stoljeca, pa do kraja XX stoljeca, postojalo je vise tipova lovaca, u africi.

- Ivory hunters, lovci na slonovacu, ovi su lovili slona, iskljucivo radi slonovace i LEGALNE prodaje slonovace.
Engleskoj kolonizaciji je odgovaralo da se prorijedi brojnost slona, radi politke naseljavanja farmera po istocnoj africi.
Takav je bio politicki moment.

Najvpoznatiji lovci na slonovacu, W. Karamojo Bell (oko 1100 slonova), John Pondoro taylor (slicna brojka), Wally Johnosn.
Kako se broj drzava koji je dozvoljavao lov na slona radi prodaje slonovace smanjivao, (premda se podrzavao sportski lov, na jedno ili dva grla) zadnji od generacije Ivory hunters, mijenjali su zemlje gdje su lovili i gdje se jos uvijek to moglo, a negdje su radili i cisti krivolov bez kontrole (na pr Pondoro taylor). Do 70tih, 8o-tih godina, Ivory hunting, lov na slonvacu je potpuno ugasen. ( a lov na slonovacu je potpuno preuzo krivolov, u najcrnjem periodu 80tih godina, kad se vec mislilo da ce slon nestati). Umejduvremenu se dozvolama regulirao sortski lov, na ograniceni broj grla.

Zlatno doba legalnog lova na slonovacu radi prodaje slonovace je bilo od 19 stoljeca do 50 tih godina XX stoljeca.

- Profi lovci - pest controlleri.
u pojedinim drzavama, politika je bila naseljavanje divljih podrucja, ruralnom ekonomijom farmi, usjeva i gajenja goveda. Onda su se cesto uzimale usluge profi huntera da ociste podrucje za goveda. Ovo je bilo jako prisutno u mnogim zemljama. Naravno ni lokalne farmere niko nije sputavao da odstrele sta god mogu. I sto god im smeta

- Profi lovci, podrska razvoju industrije.
Odnosno, rudarske industrije. Digne se rudnik u sjevernom mozambiqu, na primjer, (ili bilo gdje drugdje), i onda se uzmu usluge profesionalnih lovaca da odstreljuju divljac, za nahraniti vise tisuca ljudi koji rade u rudniku. Recimo profi lovac Harry Manners. Speicjalizirao bivola. Ima par tisuca bivola odstreljeno.

- Profi lovci, lovocuvari, kao zastita stanista.
Pojedine vrste su stetne, za staniste jer ga unistavaju konzumacijom, ili rusenjem stabala. Slon je tipican.
Nacionalni parkovi mogu samo podnijeti odredjeni broj slonova. Ako se ne izlovljavaju, a nemaju prirodnih neprijatelja, unistavaju staniste ispasom, a mladi muzjaci ruse stabla kad dokazuju snagu. Prevelilika brojnost slona dovodi do deforestacije stanista, posljedicno do nestajanja drugih vrsta vezanih za staniste, i pretvaranja stanista u pustinjski biotiop.
Brojnost se mora kontrolirati.

Profi lovci koji su radili na takvom odstrelu, za vladu, i nacionalne parkove, tzv CULLING, a koji se radio do kraja 80tih godina, XX stoljeca, takodjer imaju po par hiljada slonova u vlastitoj odstrelnoj listi. Slonovaca iz ovakvih lovova dok se mogla legalno prodavati na medjunardonom trzistu, refundirala se u odrzavanje nacionalnih parkova. Kako medjunarodona prodaja slonovace nije vise dozvoljena, slonovaca iz redovnog lovnog gospodarenja se gomila po vladinim skladistima u vise zemalja afrike

Culling:
Zbog socijalne hijerarhije krda slonova, sanitarni odstrel se radi na takav nacin da se odstreli cijelo krdo, do najmladjih. Mladji koji ostanu sami na zivotu, u prirodi, bez socijalnih odnosa u krdu, podivljaju, asocijalni su, napadaju ljude i druge slonove, i postaju opasnost. Znaci, cijelo krdo, mora se srusiti. Glavni profi lovac, u pravilu prvo rusi predvodnicu krda, time je krdo zbunjeno, ne bjezi, a pomocni i mladji lovci, ruse sve ostalo. u pola sata krda nema. Meso se skuplja u kamione i ide na preradu u industriju, ili se daje loklanom stanovnsistvu.

Zbog politckog pritiska ovo se prestalo raditi, nakon 8o-tih godina, medjutim prekobrojnost slona danas pocinje stvarati ozbiljne probleme u nekoliko zemalja subsaharske afrike: Bostwana, Zimbabwe, Juzna Afrika.
Iako zvuci cudno, evo par linkova
http://southafrica.co.za/elephant-problems-kruger-national-park.html
https://annamiticus.com/2014/11/25/natural-ruses-rule-culling-elephants-kruger-national-park-south-africa/

Poanta je slijedeca:
Sportski ili trofejni lovac, ne odstreljuje ove brojke.

Medjutim, kroz povijest , vrlo nedavnu, javljala se potreba za odstrelom veceg volumena, pod razlicitim drustvenim okolnostima, ili politickim odlukama, odnosno na osnovu lovnog gospdarenja.
Stari lovci, starije generacije, cesto su mjenajli opis posla, od lova na slonovacu, do pest controla, do rada u nacionalnim parkovima, ili komercijalno kao vodici klijenata za sportski lov. danas su na kraju svog zivotnog vijeka, odnosno uglavnom vec pomrli. Arino je jedan od ove stare generacije.

Nova generacija lovaca, kako profi, tako i sportskih lovaca klijenata odstreljuje daleko manje brojke.
Ali sto se slona tice, brojnost mu raste u nekloiko drzava, i stvara ozbiljne probleme u nekoliko drzava afrike, jer sportski lov, nema dovoljne kvote za sad da mu se brojnost odrzava na optimalnom nivou.

Godisnji prirast slona je do oko 5% u zdravim uvjetima.
U Botswani ih se procjenjuje recimo na oko 180.000 (ako ne grijesim), sto je prirast od 7 do 9.000 grla godinje, a trenutna kvota odstrela za sportski lov, im je svega 100 ili 200 grla godisnje, i sportski trofejni lov nece moci odrzavati populaciju na optimalnom nivou ( populacija u Botswani je prekorbojna jer zadnje desetljece su imali potpunu zabranu lova, i tek su nedavno otvorili lov ponovo). To je problem u porastu, koji ce s vremenom dovesti do pritiska ruralne zajednice da se radi culling, a koji za sad sve zemlje izbjegavaju.

Kad bi Botwsna aizbacilo lovnogospodarski plan, samo da se odstreli godinji prirast, i odrzava prekobrojna populacija na nivou, takav broj lovnih dozvola bi doveo do svjetskog skandala od strane organizacija za zastitu zivotinja.

Pogledaj i ovaj film, uzmi si vremena, o problemu lava. To je druga tema. Intervju sa zelenim koji pocinje slutiti probleme oko lovnog managemnta, zabrane lova, i da je kontrolirani lov za sad zaista jedino rjesenje:

Gente Balcanico!

Offline Gabro

• K 2000
« Odgovori #130 u: 12. 04. 2021. 18:23:32 »
Roger stvarno imas informacije svaka cast  d1

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #131 u: 12. 04. 2021. 19:41:52 »
Roger stvarno imas informacije svaka cast  d1
Imam biblioteku. Sva imena koja Sam spomenuo, imam njihove knjige i memoare. Plus nesto knjiga o lovnom menagementu u africi, problematici slona na africkom kontinentu, , I modernim africkom krivolovu u suzbijanju istog. Bio par puta na skromnom safariju, pricao sa lokalcima.
Gente Balcanico!

Offline Gabro

• K 2000
« Odgovori #132 u: 12. 04. 2021. 21:17:29 »
Od toga svega sta si nabrojio ja nazalost samo pricam s lokalcima i to puno!! Evo me u Nigeriji trenutno  ;D ;D ;D Samo ovde nema lova, ovde smo mi glavna lovina, ja mislim cim bi zasao u bush ne bi vise izasao bez dobreee otkupnine a pitanje i bi li uopce!!

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #133 u: 12. 04. 2021. 21:36:56 »
Nigeria i CAR, centralno Africka republika su medju najriskantnijima trenutno.
U CAR se do pred nekoliko godina i moglo loviti, kad  su stvari uzele maha.
U nigeriji mi nije poznato da je ikad bio razvijen komercijalni turisticki lov. Sto ne znaci da ga nije bilo, Ali nikad nisam cuo niti citao o tome. Kao pomorci, imamo drugacije percepciju ove zemlje.
Gente Balcanico!

Offline zhrvoje

• K 2000
  • Gun Nut
« Odgovori #134 u: 12. 04. 2021. 21:58:56 »
Kao pomorci imamo drukciju percepciju svijeta ;)
Al sad sam offtopic sor
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://www.youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ