A nije baš tako. Bretonci iz mojeg iskustva po prirodi vole radit oko gazde, ne pretjerano dugi. Dugi postanu ako ih potičeš na dužinu. Ali isto tako, bretonci imaju vrlo vrlo JAK nos, pa iz tog razloga imaju ove "probleme". On pokupi miris i na više od 100 m udaljenosti i počima šuljanje. A tu dolazi do problema prilikom grupnog lova. Moš mislit kak će mene 30 lovaca čekati da moj pas polako po tragu dođe do fazana u nekom smjeru, a ja da ga pratim. Ja ga moram opozvat, a kad je jaki miris u nosu, to bude dosta teško. No riješavam to teletakom. Uz biper, i teletak mu je oko vrata, pa ako se ponese za mirisom a ja ga moram opozvat, zatrubim mu na teletak, ne stresem, ne koristim fućku za te situacije. Truba na teletaku ima specifičan zvuk koji mi može koristiti samo za tu vrst opozivanja. Čisto da ne miješam obično dozivanje fućkom, i prekidanje potencijalnog ulaska u fermu.
Inače, puno sam razgovarao sa ljudima koji se bave obukom pasa i koji love ozbiljnije sa ptičarima. Sve i jedan se nije složio sa time da se psa prekida u radu, pogotovo kad pokupi friški miris.
Moj je prošlu sezonu u gustišu pokupio miris fazana koji je išao na nogama. Nikola, dean i ja smo ga čekali pola sata da izađe iz gustiša, po biperu sam čuo da nonstop ferma, fazan ga je vrtio po gustišu, i tek kad se fazan sam digao, prekinuo je potragu i došao k meni. Moga osam fućkati do sutra. Cijela linija je otišla već dalje, a mi ostali pozadi i čekali. Jbg, bio sam ljut, al kad sam čuo da se fazan digao, i pas je odma izašao iz gustiša k meni, jedan pogled u njegove oči i više nisam mogao biti ljut hehe