Također i kod mene nedavno i druga strana lova i po meni najgora moguća, nastrijel i izgubljena divljač (srnjak).
Da krenem redom, nakon silaska s čeke uputim se prema autu laganim pirsom uz još uvijek dobru vidljivost. Nakon 150 metara, na zadnjoj prosjeci prije auta pase se srnjak na 50-ak metara, dižem dalekozor i vidim da se radi o relativno mladom grlu i ne pada mi na pamet pucati (propušten i lperspektivan šesterac na čeki par minuta prije). Međutim, ponovnim pogledom kroz dvogled uočavam da lijevi rog nije pravilan te da jedan parožak izlazi tik iznad ruže i da je rog otkonjen prema van. U tome trenutku odlučujem se ipak na hitac. Srnjak mi stoji na 50 metara, okrenut desnim bokom i plasiram Geco Plus 12,70 gr u 8x57 IS u spoj plećke i vrata. Srnjak pada u vatri, puška je repetirana i čekam 2-3 minute da se sve smiri (srnjak jednom diže glavu u međuvremenu, "odvozi bicikl" i sve se smiri). Stavljam pušku na rame i prilazim srnjaku. U tome trenutno srnjak se diže i u punom trku pobjegne u gušći dio niskog grmlja i visoke trave.
Šokiran viđenim (
) odlučujem nastaviti do mjesta nastrijela. Na mjestu nastijela nalazim sljedeći prizor.
Jasno vidljiva 2 krva područja i krug u kojem je "odvozio bicikl".
Siguran da je rana smrtna i da sranjak mora ostati negdje u gustome nekoliko metara dalje ostajem na mjestu nastrijela 10-ak minuta pa ga odlučim potražiti u krugu od 50-ak metara međutim bezuspješno. Odmah nakon toga zovem lovnika i dogovorimo ujutro potragu s psom.
Ujutro dolazimo s psom i dovodimo ga na mjesto nastrijela (slike s mjesta nastrijela drugo jutro).
Krećemo u potragu sa psom. Od mjesta nastrijela nema niti jedne jedine kapi krvi. Nakon 2 sata dolaze još 4-vero kolega pa nastavljamo potragu. Nakon skoro sat vremena uočimo na mjestu ulaska u gusto na listu visine oko 1m i još dvije kapi krvi.
Sigurni da "mora" biti nedaleko od mjesta nastrijela u ulaska u gusto nastavljamo potragu još dobrih dva sata nakon čega odustajemo. Sada već poprilično sigurni da je srnjak otišao bez smrtne rane odustajemo od potrage bez nekog logičnog zaključka.
Pošto sam smatrao da srnjak nije mogao otići daleko s ovakvom ranom te pozadinom priče (pad u vatri, bijeg, krv) odlučujem da organiziram još jednu potragu sa kujemo krvosljednika koja ima iza sebe nekoliko desetaka uspješnih potraga i koje će gotovo sigurno naći srnjaka ako je negdje u blizini.
Ponavljamo isto kao i sa prvim psom, dovodimo je na mjesto nastijela (sada već vidno izgaženog) te je puštamo na trag. Odmah nakon mjesta nastijela odlazi na mjesto gdje je srnjak otišao na gusto, laganim korakom prati mogući trak i odlazi 200 metara dalje gdje se isprepliću močvarno tlo, gusto grmnje i visoka trava te radi krug i vraća se na mjesto nastrijela. Istim putem prolazi još 2-3 puta bez ikakvih naznaka pronalaska divljači ili krvnog traga i nakon skoro 2 sata vodič odustaje od potrage jer kuje ne pokazuje nikakve znakove da nečega ima i odlazimo iz lovišta.
Svjestan da sam pogriješio što sam išao u bilokakvu potragu odmah nakon nastrijela iskreno se nadam da je preživio i da ćemo se ponovno susresti, mada obzirom na količinu krvi na mjestu nastirjela postoji mala šansa za to. Ipak, pokušalo se sve da se divljač pronađe međutim bez ikakvog uspjeha zbog čega ostaje gorak okus u ustima.