Razmisljanja o nekoj novoj puskici u malo "tezem" kalibru dovedose me do potrage za optikom tipa 1.5 - 6 x 24/ 26 na 30 mm tunusu sa iluminatorom. Uporedio sma nekoliko komada u ducanu:
Kahles, Swarovski, Leupold i daleko jeftiniji Swift. Leupold je igledao dobro i cisto i pregledno ali mi se nije svidio polozaj iluminatora jer mi nekako nije prirodan. Swift je izgledao puno bolje a $ 300 jeftiniji. Kvalitetu stakla je jako tesko pravilno procijeniti u ducanu. Swar puno cistiji i ljepsi i ergonomicniji dok je Kahles opet jeftiniji od Swara a prekrasan cist sa C dot i jako lijepa koncanica. Na kraju balade odluka je Kahles iako je Leupold parirao po mnogo cemu ( i niza cijena i dozivotna garancija) nije mi dao neku unutarnju sigurnost kao Kahles. Siguran sam da bi i Swift i Lupold dobro odraditi posao ali gledajuci na duze staze podjednik je stari Austrijanac sto ne znaci da je Leupold los. Iako mozda u Evropi nije u rangu starosjedilaca Leupold je fer i kvalitetna firma koja ima dosta kvaliteta i nudi odlicnu vrijednost za ulozen novac.