Ako nije preglupo pitanje, mislim da ne bi bilo loše reći nekoliko savjeta koju optiku uzeti do 1000 kuna za lovca koji tek ulazi u lovačke vode i koja će poslužiti za početak.
Recimo da se radi o karabinu CZ M70 8X57
hvala.
Za te novce u ukupnom trosku nema, jer moras racunati na montazu koja je dodatni trosak.
Medjutim, govoreci o optici - mozes na e-gun ili ebay potraziti njemacku Wetzlar optiku, ali ne onu iz drugog svjteskog rata, vec lovacku iz 60-tih godina proslog stoljeca. (za manje od 100 eur).
Wetzlar je radio za zeiss, i imao vrlo kvalitetne optike. Imam jednu doma i kazem iz prve ruke. Bila je na 8x57, zastavi od mog dede.
Opcija b:
Red dot, od nekog manje skupog proizvodjaca, ali kontroliranomg porijekla. Recimo sightron red dot, i slicno.
Ne kupuj kineske jeftilene jer je to bacanje para.
Opcija c.
Zanemari sve, lovi na mehanicke nisane dok ne skupis.
Ako ti puska nema montaze za optiku, onda je to najveci trosak.
Stavljanje shul i swenk montaze je dobra, ali najskuplja varijanta. Ovo je klasika i vizualno najljepse rijesenje.
Najjeftinije je postavljanje picatiny sine, (s tim da se meni nikako ne svidja vizualno vidjeti modernu sinu na klasicnom mauzeru poput zastave), ali sila ne bira, i ovo je najjeftinije, a i najprakticnije rijesenje jer ce ti omoguciti kasnije da sam montiras optike po zelji. Piccatiny sine se mogu naci po cijeni od 150-tak kn.
Puskar mora to montirati.
Nakon tog prstenovi za optiku.....
Ako se odlucis na sinu, onda moras vidjeti sa uskarom da li se klasicna otika poput Wetzlar, moze na to montirati prije kupnje.