Z6i nije prevara stoljeca.Nije ni revolucija stoljeca.Sa svojim sirokim vidnim poljem jednostavno je ispred svih,kome to nije bitno neka ga zaobidje ima i drugih jednako kvalitetnih i podjednako skupih ako je to mjerilo.
Usporedjivao sam i ja i Kahles i Zeiss i S&B i Swar.sto se tice ostrine slike i propusnosti svjetla gotovo sve isto ali sirina vidnog polja je na strani Swara.Onako na prvi pogled moglo bi se tu prikrpiti jos nekoliko usporedivih po bistroci slike poput Kaps ,Meopta ,Docter ili jedan Vixen i nezaobilazni Nikon.
Primjetio sam da kod manjih povecanja kod svih se pojavi suzenje tunela , kod nekih izrazeno. Tesko je sad reci sto je to sta determinira visoki status kod pojedinih, mozda pouzdanost ,trajnost , imidj, ili ono sto prosjecni kupac nevidi ali naslucuje kroz cijenu ,specijalne metode obrade, materijali i preciznost pri sklapanju.Garancija.
Primjetio sam jos da kod gotovo svih do povecanja 10x koncanica i objekt se dobro izostravaju , do 12x tak i tak, a preko toga samo sa turetom za podesavanje paralakse inace gotovo neupotrebljivo. Tu se je i moj Swar.pokazao odlicnim(poklon od supruge inace bi se zvao Meopta
) jer od 2,5x-15x koncanica i objekt uvjek se mogu izostriti.