Pošto sam ovih dana pročitao blizu 1000 postova o optikama na forumima, da kažem generalno nekoliko riječi o tim raspravama...
Svi su najsigurniji kad daju prijedloge da preporuče Swarowski, i to je potpuno ispravan stav.
Ja kad sam prvu put koristio njihov dvogled, pred sami mrak, i primjetio da mi je slika svjetlija nego kad gledam golim okom, nisam mog'o vjerovati, pogledam marku piše Swarowski, aaa to je to znači o čemu ljudi pričaju. Nema svaka fabrika tehnologiju da proizvede takva stakla i tu nema rasprave.
Nađem na netu informacije o fabrici i vidim da je to u nekom austrijskom selu i da se sklapanje radi ručno, i tu leži velika cijena pored kvalitetnog materijala.
Kod Kineza sve se radi na brzinu i često dobijemo proizvod koji nije ispravno zašarafljen, ali uz jedan dan ručnog rada dobijemo dobru stvar. S druge strane kinezi imaju svoj satelit, oni ga pravili...
Eh, sad je pitanje koliko ljudi zna "dirati" optički nišan a da ga ne uništi, vjerujem da stari penzioneri iz "Zraka" od optika koje su jeftine mogu napraviti odličan proizvod.
Ja sam imao optiku koju nikako nisam mogu da upucam, tri metka pa se grupa preseli na drugo mjesto i tu opet drži. Primjetio sam da staklo na objektivu klima, zalijepio silikonom, i sad je daleko bolji, radi se o Gamo optici.
Poenta svega rečenoj je da nesto 10 puta skuplje ne znači da je 10 kvalitetnije... nije dnevnica švaba i bosanca ista, a neke stvari znaju isto uraditi. Često se višestruko plaća kontrolisani proizvod, dakle vjerovatnoća da je ispravan je veća...
Nije Zrak lošiji 10 puta od Swarowskog, a jeste skuplji. O nekim kineskim smećima ne vrijedi pričati ali o srednjoj vs visokoj klasi se može pričati i vršiti poređenje...
Ovaj stav je generalan za sve stvari, jedino sa samim oružjem ( radni i važniji djelovi ) se ne treba igrati, dok mehaničke nišane ljudi znaju urediti bolje od samih proizvođača ...