Nisam bio dugo jer sam bio na odmoru i putu okolo neko vrijeme. Poznajem nekoliko tvorinica koje rade stvari i proizvode za vise firmi. Jedna tvornica ima oko 4000 zaposlenih, Japanci su vlasnici a tvornica je u Filipinima zbog jeftinijih placa a kvaliteta je sigurno japanska. Ova tvornica radi za mnogle ukljucujuci Leopold, Vortex, Burris, Steiner, Minox and jos neke firme. Svaka firma ima svoj program i potrebe kvalitete i obrade materijala. Vortex tamo ima 6 ljudi koji konstantno prate process i provjeravaju kvalitetu. Bushnell na primjer radi isto u Kini ali na drugi nacin- ko god im ponudi dobru cijenu oni ga uzmu da ima napravi tako da imate isti model radjen na nekoliko razlicitih mjesta i eto problema. Leopold takodje radi u Kini ali i Zeiss pa i Swarovski. Blaser je vlasnik Minox ali im Kineska proizvodnja ne smeta jer im je jefitinije. Kazes im sta zelis i kako zelis i oni ti naprave samo moras biti pametan i poznavati posao i paziti svaki detalj. Tvornica je dobra i kvalitetna sa modernom opremom za obradi stakla i izrade svih komponenti. Vortex ima i svoju tvornicu u USA sa oko 500 ljudi koji vec nekoliko godina rade i stvaraju. Vortexova prodaja je presla nekoliko stotina miliona i sad je ozbiljan igrac dok neki drugi stariji padaju zbog loseg menadzmenta uglavnom a i nedostatka novca i razvoja pogresnih modela. Deon/ march na primjer je super moderna i kvalitetna tvornica sa jakom podlogom u kvaliteti obrade stakla i razvoja 8 x i 10 x zoom mehanizma medjutim zbog nepoznavanja tehnike pucanja je napravila nekoliko gresaka. U jednom kontraktu za vojsku je koristila pogresan metod graduacije turete i ispala iz igre. Mrad sistem ima NATO standard i precizniji stvarni uglavni standard. Upoznao sam, prije par godina, glavnog dizajnera optickih nisana firme Nikon koj je tipicni japanski inzinjer velikog znanaj i integriteta. razgovarali smo o nekim njihovim modelima i ja sam dao neke sugestije koje su ih zanimale i ponudili su saradnju nakon 5 minuta razgovora. Ja sam u stvari bio tamo da malo spijuniram i pronadjem greske u proizvodima i rupe u ponudi. taj inzinjer recimo nikad nije opalio iz puske u zivotu a pravi optike za lovce pa mi je sve bilo jasno. japancima je privatno posjedovanje oruzja zabranjeno ili dozvoljeno samo u izuzetno striktnim okolnostima. Njihovi imucniji trofejni lovci uglavnom kupe ili posude pusku samo da jedno putovanje ili koristenje i ne mogu je odnijeti sa sobom kuci nego je ostave ili prodaju zato uglavnom koriste puske vodica. Potrebno je imati sva moguca znanja i od tehnickih osoba a i onih sa prakticnom upotrebom. Meni je Vortex nakon godina upotrebe svakakvih optika sasvim dobra za moje potrebe i zanimaciju i u njega vjerujem. Imao/ imam sam Zeiss, Khales, Meopta, NF, Bushnell i puno drugih a dosta sam ih i probao preko godina i svi imaju nesto dobro ali ne bas uvijek sve. Svijet je pun nevidljivih i vidljivih granica i prepreka a onda i lovackih sloboda i navika a i opreme koja se kositi pa tako i velike razlike. Mislim da je vrijeme dominacije velikih EU proizvodjaca zauvijek proslo i da je kvaliteta i cijena puno prihvatljivija i kod mnogih drugih a i velikima puno toga fali ako gledas i specificnog gledista. Traba biti praktican i dobro upoznat sa onim sto trazis i onim sta nude i ne placati velike cifre bez razloga i biti emotivan ili sanjati neki "visi" nivo elitnog lovca po opremi i odjeci a ne po lovackim kvalitetima. Kod vas su uglavnom dvije vrste lova - ceka i pogon i nesto malo brdskog ili sumskog pirsja i suljanja i potrage na zemlji.