Autor Tema: Suzuki Vitara  (Posjeta: 57455 vremena)

Offline profesore

  • K
  • *
  • Postova: 83
Odg: Suzuki Vitara
« Odgovori #90 u: 08. 10. 2021. 11:15:37 »
Nema ni Dacija Daster centralnog diferencijala pa sve radi kako treba , naravno u pravu ste nema potrebe vozit u modu 4×4 ako ne trebaa naročito sa uključenim lock modom , nego sa auto .
Dusterica sama vrati u AUTO mod iz LOCK moda ukoliko vozite brže od 40 na sat. U modu AUTO elektronika razpoređuje snagu na zadnje kotače po potrebi do max 50-50 i može vozit tako i po suhom. U LOCK modu je prijenos snage 50-50 i ne može se vozit po suhom.Treba uvjek imat na umu da Vitara ,Daster i slični auti nisu pravi terenci , znači nemaju centralni diferencijal sa reduktorom već im kao napr Dasteru vrlo kratka prva brzina igra ulogu reduktora .


Pomješao si novu vitaru sa ostalima vitarama. Ovdje je govora o Grand vitari. Stara Grand vitara ima part time pogon ima i reduktor i šasiju i zadnju krutu osovinu.
Stara vitara je jednaka kao stara Grand vitara samo je karoserija drugačija.
Novije grand vitare imaju isto ali su full time, znači da uz sve nabrojano imaju još i centralni diferencijal.
Kako god, tvrditi da terenci brez centralnog diferencijala nisu terenci je pogrešno. Onda ni wrangler nije terenac.
Što se tiče dasterice:
Daster ima pogon kao svaki terenac jedino što nema reduktora. Pogon je čak bolji od starijih terenaca pošto ima i elektronska pomagala (ESP) Jednak pogon ima Nissan Xtrail i Qashqa. Tako da stariji terenci nemaju ni za burek po mokroj cesti ili snijegu protiv Dustera. Naravno dok uslovi omogučuju Dusteru vožnju, kad uslovi postaju preteški onda je gotovo i tad na scenu stupaju pravi terenci.
Ali naravno da dustericu ne možemo svrstavati u terence, dusterica je crossover. Kao i nova Vitara.

Offline trapavi

  • K 500
  • ***
  • Postova: 949
Odg: Suzuki Vitara
« Odgovori #91 u: 08. 10. 2021. 16:45:13 »
Mislio sam na ove novije vitare .

Offline DejanG

  • K 500
  • ***
  • Postova: 923
Odg: Suzuki Vitara
« Odgovori #92 u: 13. 10. 2021. 08:04:52 »
Profesore slažem se sa Vama, normalno da neću paliti prednju vuču dok ne bude potrebe tj. dok zadnji ne proklizaju. Mada ima slučajeva kad se vozi po tvrdom terenu i povremeno se pojavi klizav dio , šta onda raditi, ne mogu svakih 50m gasiti-paliti prednju vuču... Kad paliti sporu? I još jedno pitanje, da li se kod Grand Vitare tokom vožnje može paliti prednja vuča???  zagi