Autor Tema: Lovačka terminologija  (Posjeta: 15426 vremena)

Offline Štef

• K 3000
  • *
Odg: Lovačka terminologija
« Odgovori #15 u: 16. 09. 2008. 22:01:48 »
 da ali flehšus može biti i na 50, 100, 115,150... i na koliko god očeš metara. Na koliko metara hoćeš da karabin bude upucan u o, to je flehšus.
Homo sum: humani nihil a me alineum puto

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
« Odgovori #16 u: 16. 09. 2008. 22:06:56 »
da ali flehšus može biti i na 50, 100, 115,150... i na koliko god očeš metara. Na koliko metara hoćeš da karabin bude upucan u o, to je flehšus.
Pa to sam i rekao, samo sam naveo pimjer na 100m.
Ali dali to stvarno taj izraz to znači???????

Offline Štef

• K 3000
  • *
« Odgovori #17 u: 16. 09. 2008. 22:10:24 »
 pa jebi ga, jel sam tak neozbiljan da trebam pisat crvenim slovima!  z14

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #18 u: 16. 09. 2008. 22:14:29 »
Ma možeš i štampanima gss
Svejedno se nečuje ni glasno deranje dok se čita dlovac ;D ;D d4 d4 d4

Offline Huntercro

• K 3000
  • *
  • 200+
« Odgovori #19 u: 16. 09. 2008. 22:47:08 »
ejabte jel flekšus ili flehšus ili plehšus na kraju šta je to? Priznajem da sam prvi put čuo taj izraz ovdje. Kod mene niko tako ne govori
Dobra Kob!   www.lov-pro.hr  oprema za reloading

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #20 u: 16. 09. 2008. 22:49:03 »
ejabte jel flekšus ili flehšus ili plehšus na kraju šta je to? Priznajem da sam prvi put čuo taj izraz ovdje. Kod mene niko tako ne govori
Germanizam je ziher a i ja pokušavam dokučiti što je to točno ali sve me manje zanima....

Offline Štef

• K 3000
  • *
« Odgovori #21 u: 16. 09. 2008. 22:55:18 »

Kad zagorci počnu koristit njemačke rijeći onda ti to tak ispadne, ništa novo. ččč  paci  uf  ;)

Magwin, nije teško bilo zaključit da je germanizam a ak te ne zanima, što se patiš onda! step

Offline fazan

• Moderator
  • K 3000
  • Živim da lovim
« Odgovori #22 u: 17. 09. 2008. 08:11:52 »
"flekšus" ili "flehšus", kak već tko govori, je termin koji se upotrebljava kod upucavanja karabina a znaći da npr. na udaljenosti od 100 metara si podesio optiku tako da metak udara točno u mjesto nišanjenja (sjećište križa optike na meti), tj. nisi ga upucao da nišaniš u desetku na meti a da metak recimo udara +4 cm više od točke nišanjenja.
 ak nije u potpunosti jasno mogu se još malo potrudit, ali mislim da je dovoljno. z14
To je točan odgovor. d4
A što je to drekšus ?
Hrvatske Domovine Sin.

Offline skyangel

• K 1000
  • DEFENDER RULZ!
« Odgovori #23 u: 17. 09. 2008. 08:41:47 »
Pod pojmom "drekšus" podrazumijeva se takav šus, koji nakon ciljanja u 10-ku na meti na 100 m i opaljenja, prorijedi perje plahom fazanu koji mirno pase 50 m lijevo ili desno na livadi. Jesam pogodio?  ;D

Offline oliverl

• K 500
« Odgovori #24 u: 17. 09. 2008. 09:02:14 »
Da nije pogodak "u meko"?

Offline jbpmarko

• K 100
  • **
« Odgovori #25 u: 17. 09. 2008. 10:01:37 »
"...zrno se otvara odmah po udaru u tijel divljači a što dovoljno pojačava sok..."
Što je to "sok" da li je u konkretno primjeru riječ o krvi?...ili možda o šoku koji divljač doživi kod pogotka? d2

Offline fazan

• Moderator
  • K 3000
  • Živim da lovim
« Odgovori #26 u: 17. 09. 2008. 10:24:25 »
Da nije pogodak "u meko"?
Da ,pogodak nisko u crijeva.
Hrvatske Domovine Sin.

Offline Huntercro

• K 3000
  • *
  • 200+
« Odgovori #27 u: 17. 09. 2008. 14:09:19 »
to ti je pogodak kad divljač bude razgovnjena pa onda za nagradu lovac koji je to pogodio tu divljač i otvara, da drugi put misli gdje će puknit
Dobra Kob!   www.lov-pro.hr  oprema za reloading

Offline medicus

• K 500
  • A cane non magno saepe tenetur aper.
    • http://piceapungens.com/
« Odgovori #28 u: 17. 09. 2008. 19:41:57 »
"...zrno se otvara odmah po udaru u tijel divljači a što dovoljno pojačava sok..."
Što je to "sok" da li je u konkretno primjeru riječ o krvi?...ili možda o šoku koji divljač doživi kod pogotka? d2

Hidrodinamski šok(1 projektil) nastaje ukoliko su ispunjena 3 uvjeta,a to su;
-oblik zrna(zrno mora biti takovog oblika da je moguće kontrolirano razlijeganje-time se povečava površina zrna i prenosi se više kinetičke energije na divljač)
-pogodak u mišić-iz razloga što su mišići ispunjeni vodom koja nije stlačiva te se energija prenosi na organizam  i dolazi  do rupture unutarnjih organa koji sadrže veliku količinu vode(zbog toga je važno pogoditi veči mišić jer pri pogotku u pluča zrak poprilično kompenzira udarac projektila)
-brzina od minimalno 800(850) m/s

Hipovolemični šok-nastaje usljed velikog gubitka krvi

Reflektorni šok(teoretski minimalno 3 projektila-sačma)
-završetci živaca se nalaze pod kožom i pri udaru više zrna sačme istovremeno u tijelo divljači dobiva se dojam kao da je ta cijela površina koju ta zrna omeđuju udarila u tijelo divljači-tada nastupa reflekotrni šok

Offline jbpmarko

• K 100
  • **
« Odgovori #29 u: 17. 09. 2008. 23:16:28 »

Hidrodinamski šok(1 projektil) nastaje ukoliko su ispunjena 3 uvjeta,a to su;
-oblik zrna(zrno mora biti takovog oblika da je moguće kontrolirano razlijeganje-time se povečava površina zrna i prenosi se više kinetičke energije na divljač)
-pogodak u mišić-iz razloga što su mišići ispunjeni vodom koja nije stlačiva te se energija prenosi na organizam  i dolazi  do rupture unutarnjih organa koji sadrže veliku količinu vode(zbog toga je važno pogoditi veči mišić jer pri pogotku u pluča zrak poprilično kompenzira udarac projektila)
-brzina od minimalno 800(850) m/s

Hipovolemični šok-nastaje usljed velikog gubitka krvi

Reflektorni šok(teoretski minimalno 3 projektila-sačma)
-završetci živaca se nalaze pod kožom i pri udaru više zrna sačme istovremeno u tijelo divljači dobiva se dojam kao da je ta cijela površina koju ta zrna omeđuju udarila u tijelo divljači-tada nastupa reflekotrni šok
Znači ipak je riječ o šoku, a ne soku, jer ja sam već pomišljao i krvu koja šprine u trenutku prostijela...