Autor Tema: Izvorne i kombinirane pasmine svinja  (Posjeta: 4909 vremena)

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
Odg: Izvorne i kombinirane pasmine svinja
« Odgovori #30 u: 03. 03. 2009. 22:22:36 »
negdje sam već napisao, da sam negdje pročitao podatke o istraživanju ds. u RH.
75% je mješanih. navodno, po procjenama istraživanja a ovo šta je ostalo je čista ds.

Offline Stipe Šibenik

• K 500
  • MINER AMATER
« Odgovori #31 u: 04. 03. 2009. 00:06:29 »
Kod nas nema križanaca na svu sreču još. Ali vidim da su kod vas stvarno problem.  Jel zakon drukčije definiran u pogledu odstrjela križanca?
Preobračenik

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
« Odgovori #32 u: 04. 03. 2009. 00:25:35 »
Kod nas nema križanaca na svu sreču još. Ali vidim da su kod vas stvarno problem.  Jel zakon drukčije definiran u pogledu odstrjela križanca?

svi mješanci pa čak i pitome ds. se smiju odstrijeliti ako su udaljene preko 300m od nastambe ili ako su bez pastira.
imali smo jedan slučaj gdje su tri posavska goniča usmrtili jedno prase od 40ak kg.pozvali smo svinjogojca koji naravno nije bio u blizini a svinja je stradala u sred šume oko 2 km od nastambe i čovjek je počeo vikati i nazvao policiju.e tu je tek sebi napravio problem:
-svinje su trebale imati markice u uhu a nema niti jedna..
-2km udaljeno od nastambe
-bez nadzora pastira
-ugrožavanje čiste divlje vrste, križanja radi..
-štete na usjevima(svinje su bez nadzora).
na početku "galame" bio nam je antipatičan a na kraju pomalo nam ga je žao, jer baš je sam sebe "usrećio"
takvih situacija je dosta u ovim krajevima i vjerojatno će se trebati izmisliti neka nova shema genetike "čiste divlje svinje".

Offline KOBI

• K 2000
« Odgovori #33 u: 04. 03. 2009. 00:49:53 »
hm
« Zadnja izmjena: 10. 03. 2010. 23:17:13 od KOBI »

Offline oliverl

• K 500
« Odgovori #34 u: 04. 03. 2009. 09:37:25 »
U Hrvatskoj je definitivno genetski čista divlja svinja ostala jedino na Velebitu i na otocima, uz iznimku negdje još uz obalu u Dalmaciji
Upravo iz tog razloga sam pitao da budem 100% siguran, jer postoji mogućnost da se njegove eventualne buduće potomke pusti u prirodu a samim time bi se ugrozile postojeće čistokrvne ds.
Mišljenja sam da bi onda bilo više štete nego koristi pa ću mu iz tih i samo tih  fre razloga predložiti da ga  rostilj