Mladjo, nije to bas neka "bezazlena" m 24.
Vidim deblja cijev, pa kundak, pa match streljivo, fino to ide....
nije... sve je složeno po meni... kundak, okidanje, kompenzator, beding,balansirana otežanjem u kundaku i ima 6kg s optikom... sve to pridonosi po malo...
Ja bih preporucio, samo da ne koristis postolje za pucanje.
Po meni postolje samo koci prirodni trzaj. Drugi je problem da se kod gadjanja preko postolja, strijelac se ne moze postaviti u idealan prirodni polozaj.
Znaci nasloniti pusku na dvonozac i podloziti kundak na zecje usi, ili koristiti mekani ruksak, i nesto mekano ispod zadnjeg dijela kundaka.
Osobno postolje za pusku koristim samo za dvije stvari:
1) - za montazu optike, kad puska mora biti podesana u idealnoj horizontali / vertikali, i dobro fiksirana da se sve moze zavidati i pritegnuti
2) - i za grubo upucavanje na suho, kad se koncanica grubo podesava prema tocki u koju gleda cijev, odnosno gleda se kroz cijev i onda se na tocku u koju je cijev uperena dovodi koncanica. Ovo se radi na 50 m. Prije pravog upucavanja
Nakon tog, micem postolje, a ostalo ide kako sam napisao, i kako slijedi.
Onda slijedi, fino upucavanje na 50 m.
Pa fino upucavanje na 100 m. (vecina pusaka ima vrlo slicnu tocku pogotka na 50 i na 100 m, cesto puta korekicja nije potrebna.
Nakon tog se moze izracunati balistika zrna.
Idealno bi bilo preko nekog kalkulatora, s time da za to bi najbolje bilo mjeriti brzinu kroz chrony, tako da se brzina tocno ubaci u kalkulator.
Nakon tog raditi probe na 200, pa na 300 m. ili na dalje ako ima mogucnosti
Sve korekcije zapisivati u teku. Usporediti sa onim racunom iz kalkulatora koji smo prethodno izracunali.
za smart phone, strelok aplikacija na primjer.
Moze i za kompjtere, on-line, hornady ballistic calculator. (badave)
Uglavnom, bitno je cim prije se rijesiti postolja za pusku.
Na postolju se gubi samopouzadnje strijelca, i ostaje prisutan strah da strijelac ne moze bolje gadjati od mehanickog postolja sto nije tocno.