Za vlastite potrebe je za pravna lica, za osobne potrebe je za fizička lica. Za vlastite potrebe može biti komercialni prijevoz za osobne isključivo nekomercijalni.
Mozes li onda kupiti i korisiti posten 4WD za te razloge?
Nema potrebe, kupiš i voziš kao osobno vozilo. Ovo je u prvom redu mišljeno za teretna vozila i vozila sa više od 9 sjedala. Mada se može koristiti i kombi ili osobno vozilo u te svrhe. Ali više za pravna lica nego za fizička.
Predajem se, ništa ne rezumijem.
Ali nisam kriv - predugo sam živio vani i još se mentalno ne mogu ukopčati da prihvatim te načine kontrole pojedinaca i unaprijed zahtjevanje naznaka za što će se koristiti vozilo.
Meni je (bilo) normalno da nitko nema pravo njuškati što ja radim sa svojim autom. Ako ću otići na areodrom i pokupiti Gorana i njegovu ženu i brdo kufera kao prijatelj bez ikakve naplate to je moja stvar i niko me ne hvata za grlo ali ako imam namjeru naplaćivati takvu uslugu onda ću auto registrirati kao komercijalno i zaradu prijaviti poreznom.
Ako me uhvate da naplačujem a ne plačam porez onda ću najebati da će to biti za okolinu kolosalna revija a za mene godine plakanja kad mi porezno zajaši na svaki dollar zarade dok otplatim kaznu koja može biti i deeesetke tisuća dollara. Znaći moj je izbor biti pošten ili rizikirati te nema potrebe ljepljenja naljepnica po vratima auta. A mentalitet Australaca je takav da za sve što plačaju traže račun. Ako nema računa male su šanse da će sjesti u auto i velike šanse da će te prijaviti.
I sve funkionira kako treba a da ima pametnjakovića koji misle da će se provući neprimjećeni - ima ih. I onda kad u tisku pročitaš da su uhvatili ilegalnog taksistu ili prevoznika i kolike su novčane kazne brzo te prođe volja da se uključiš u tu vrstu poslovanja.
I mislim da smo završili sa temom "Za vlastite potrebe". Ja sam bio malkice glup ili naivan kad sam načeo ovu temu a topic je 4X4.
Žao mi je i ispričavam se radi toga.
S poštovanjem MladenP