Lovstvo > Časopisi, knjige, video, TV emisije o lovstvu
Novi casopis: "METAK"
zhrvoje:
Kolege sve sto ste napisali stoji.
Ja cu se osvrnuti na samo jedan detalj a to je kvaliteta papira.
Roger je spomenuo Guns and Ammo, vjerojatno najprodavaniji casopis na svijetu a kvaliteta papira mu je 'losa'.
Zato je Lovocuvar bio tiskan na najkvalitetnijem mogucem papiru ma svijetu. Zasto?
Da su smanjili kvalitetu papira na onu koju koristi guns and ammo mogli su ponuditi jeftiniji proizvod.
Godisnja preplata na guns and ammo je smjesna a kod nas godisnja pretplata vjerojatno vise kosta nego da kupujes komad po komad na kiosku. Vjerni kupci se stjecu pretplatama a ne kupovinom na kiosku.
Fazan Okićki:
Lovimo vlastiti rep :-)
Sve se svodi na tiražu. Veliki broj prodanih primjeraka automatski privlači oglašivače. Nikome nije u ineresu dati lovu za oglas kojeg vidi pet i pol ljudi. Ako oglas zajamčeno vidi par desetaka ili stotina tisuća čitatelja, interes oglašivača raste.
Veliki broj prodanih primjeraka jamči i dovoljno novca da se adekvatno plate i suradnici (autori/fotografi). Tiskarstvo se svodi na velike brojeve. Što je naklada veća, cijena po otisnutoj jedinici je manja.
Možda bi u tome uspio časopis koji bi bio orijentiran prije svega na tržište HR, BiH, SR i CG obzirom da nema jezične barijere. Tako bi tržište ipak bilo povećano.
I naravno da bi taj netko, ma tko to bio, morao imati dovoljnu akumulaciju kapitala da samostalno izda prvih par brojeva.
Neka mu je sa srećom.
A Internet, iz brojnih razloga od kojih su neki već navedeni, nije naročita prijetnja.
Dobra nam kob!
P.S. Na ideju "časopisa za region" polažem autorska prava ;-)
Fazan Okićki:
--- Citat: zhrvoje - 06. 06. 2018. 11:33:52 ---Kolege sve sto ste napisali stoji.
Ja cu se osvrnuti na samo jedan detalj a to je kvaliteta papira.
Roger je spomenuo Guns and Ammo, vjerojatno najprodavaniji casopis na svijetu a kvaliteta papira mu je 'losa'.
Zato je Lovocuvar bio tiskan na najkvalitetnijem mogucem papiru ma svijetu. Zasto?
Da su smanjili kvalitetu papira na onu koju koristi guns and ammo mogli su ponuditi jeftiniji proizvod.
Godisnja preplata na guns and ammo je smjesna a kod nas godisnja pretplata vjerojatno vise kosta nego da kupujes komad po komad na kiosku. Vjerni kupci se stjecu pretplatama a ne kupovinom na kiosku.
--- Kraj citata ---
Lovočuvar je valjda jedini časopis (ne samo lovački već generalno) za kojeg znam, a kojemu je pretplata na četiri broja bila viša od iznosa koji ste trebali izdvojiti na kiosku za ta četiri broja. Kad sam g. Arvaya pitao zašto je to tako, odgovor koji sam dobio nije imao nekog smisla iako je "na prvu loptu" bio razumljiv.
A kvaliteta košta. Kvalitetu časopisa prije svega čini kvalitetna koncepcija i kvalitetni članci, Ali i sve ostalo. Tu su i fotke i prijelom ali i papir. Zamislite Playboy na novinskom papiru ;D
A da je pretplata odn. broj pretplatnika jako važan, s tim se apsolutno slažem. No, i to ovisi o zadovoljstvu korisnika kavalitetom ali i povjerenjem u redakciju da ta kvaliteta neće padati. A za to treba vrijeme.
roger:
--- Citat: zhrvoje - 06. 06. 2018. 11:33:52 ---Kolege sve sto ste napisali stoji.
Godisnja preplata na guns and ammo je smjesna
--- Kraj citata ---
ja sam imao tpretpatau na G&A dvije godine, za cifru od 48 usd
Danas nude po 9 usd/ godisnje. Zaista smjesno.
Medjutim, jedini razlog zasto nisam pretplacen na G&A danas, je sta zaista za moj ukus je previse tekstova o ar15, i svemu zamislviom "taktickom", a provuce im se i koji tekst o "zombie" puskama, pa sam odustao.
anubis:
Vezano za honorare strucnjacima, po meni oni moraju biti honorirani, ali isto mislim da u nasim uvjetima, bi trebali biti simbolicni. Od tog se ne treba ocekivati primanja da se covjek bavi iskljucivo pisanjem, 2-3 clanka mjesecno. Nije realno za ocekivati.
Da se osvrnem još i na gornju opasku kolege Rogera sa kojom se baš i ne slažem u potpunosti. Naravno da je nerealno očekivati neznam kako visoke honorare ali morate biti svjesni kako dobri tekstovi nisu jeftini. Naročito nisu jeftini oni vezani uz oružje i streljivo pošto dobrog teksta o istima nema ako ono nije testirano da se vide njegove realne, a ne samo teorijske mogučnosti. Zašto? Pa prvenstveno iz razloga što iziskuju razna odricanja i troškove koji ponekad nisu mali. Dakle prvo imate nečije znanje i vrijeme koje nešto vrijedi, zatim imate trošak prostora gdje se vrši testiranje(streljana), onda je tu trošak utrošenog streljiva itd. Dakle sve navedeno je potrebno kako bi se moglo nešto suvislo napisati o određenom oružju i/ili streljivu a da napisano ima podlogu u praksi. To ima svoju cijenu tako da danas nerjetko imate slučaj kako tvorac teksta ima veće troškove oko stvaranja navedenog nego što mu je isplačen honorar, vjerovali ili ne! To pisac donekle može kompenzirati svojom ljubavi i entuzijazmom, ali dugoročno takva priča nije održiva. Upravo tu se i krije dio problema sa manjkom kvalitetnog štiva u našim tiskovinama, a kad se na to još nadoda sve več gore rečeno rezultat je takav kakav i vidite u navedenim časopisima. zagi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju