Divljač > Lovište

Kako se gospodari sa šumama u vašim lovištima?

<< < (21/26) > >>

Lazar:
kad sam ja reko da su sumari mlecani , nikad , ko lovac mogu jos reci gledajuci ovu drugu sliku da su ovo sve posjekli i da dobije malo sunca za 3 godine bi tu bilo toliko gusto i raj za svinje , ko lovac najvise volim ove orkane sto su u zadnjih 10 godina protutnjali njemackom , na prvi pogled bila katastrofa ali samo za sumarstvo za nas lovce sada raj sve gusto a divljaci koliko hoces , od ove velike smrekine sume nike koristi za lov , ja to nazivam mrtvom sumom

Deno:
E kad privatnik dođe sa svojim krampovima od strojeva i napravi takvo sranje i kolotečine da više nemožeš tenkom proć i ogrebe i slomi još sto stabala,pobaca mali milion kanistera i prolije hektolitre ulja to je bolje nego da ljudi koji sami sebi prave drva i uredno plate ta drva opće idu u šumu jer šta će oni tamo.. fre fre

fazan:
Patuljci pojma nemaju !
 Koliko dečki iz EU imaju prirodne šume , a koliko mi  ?
Po HŠ teba  " pljuvati " no ne radi gospodarenja , golosječe ,  već što i kako time realizirati  steći što veću dobit .
Na žalost i HŠ su javna kuća , gdje politika dovodi i odbacuje kadar zavisno kojoj stranci i opciji pripadaju.
Često se kunemo da je jedini način prosperiteta da gospodari struka , no  ako je netko moj po krvi , razmišljanju ili partiji onda se to zaboravlja .  :tommy:

Miro:
Pošto sam malo zakuhao, red je da i dam više informacija: U razgovoru sa šumarima koji rade u šumi, a to su zaposlenici neke privatne firme i rade pod nadzorom - ne znam kako se to zove, valjda šumar iz HŠ saznao sam da se radi o sanitarnoj sječi. Već nekoliko godina veće količine snijega lome vrhove stabala, a tada drvo postaje (tako su mi rekli) vrlo osjetljivo na kisele kiše i tad se na već oslabljena stabla nastanjuje potkornjak. Radi se o šumi smreke koja je sađena 60-tih godina na mjestu iskrčene šume bukve, graba i hrasta. Nikako ne bih htio vrijeđati struku jer i sam ne volim kad netko vrijeđa moju, ali mi Hrvati se ipak razumijemo u sve. Htio sam se osvrnuti samo na način eksploatacije, (nije to tako prvi put) oštećivanje "zdravih" stabala, ostavljanje granja i tanjih vrhova stabala po šumi bez ikakvog pokušaja da se to dovede u kakav takav red, uništavanje puteva (ono gdje je slikano je prije prve sječe bio šumski put po kojem se vrlo komotno moglo voziti traktorom). Sad nemam nijednu sliku puta po kojem izvlače trupce - bio je šetnica, a sad je kaljuža sa pola metra dubokim kolotečinama. Uglavnom, teško je sve to opisati u nekoliko rečenica, ali mislim da šumarska struka ipak ne govori tako jer sam imao prilike vidjeti u drugim šumarijama da šuma u tijeku i poslije sječe izgleda sasvim drugačije nego ova kod mene. Šumari nemojte se ljutiti ali po meni ovo nt je stručno niti normalno zagi

gperic:
Pa nisu šumari pravili puteve da bi se pojedinci vozali po njima, oni su isključivo napravljeni za poslove eksploatracije i povećavanja otvorenosti šumskih kompleksa, a s time i srednje udaljenosti privlačenja.

U normalnim civiliziranim zemljama EU, ne može se niti pomisliti vozati po šumskim cestama bez posebnog odobrenja. Čak nemaju niti rampe, a kod nas kad ih ima onda ih i stalno provaljuju. Nedavno sam bio u Austriji gdje na ulazu u šumu stoji znak zabrane prometa i svi se togfa drže.
Pa zamislite kod nas šumari pri radovima sječe provale svoje prosjeke i ceste pa ih onda prozivaju jer se ne mogu vozati traktorima, quadovima, motorima ili pederisati na mountbikeovima.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju