Divljač > Lovište

Kako se gospodari sa šumama u vašim lovištima?

<< < (20/26) > >>

gperic:
Lazar, jel to opet iskustvo sa interneta.
Pa po čemu se vidi da je šuma uništena i devastirana. Što je po tebi struka i sistem u kulturi smreke.

Lazar:
tesko je sa slike nesto prokomentarisat al onako na brzinu sto sam odmah vidio na 2 slici da su odsjecena pogrsna stabla a trebalo je jos 25-30 % toga osjec , moje skromno misljenje tako sam tonprocito na guglu

Lazar:
nekad je suma posle sjece izgledala ko pometena i sredjenja , danas se to vise neradi , izvlace se samo trupci sve ostalo se ostavlja gdje je drvo palo bez puno sasijecanja , za neupucene to stvarno izgleda ko da je tornado tuda protutnjo sa bioloske strane gledano je tako mnogo bolje

gperic:

--- Citat: Lazar - 17. 06. 2013. 19:42:15 ---tesko je sa slike nesto prokomentarisat al onako na brzinu sto sam odmah vidio na 2 slici da su odsjecena pogrsna stabla a trebalo je jos 25-30 % toga osjec , moje skromno misljenje tako sam tonprocito na guglu

--- Kraj citata ---
d4 Lazo, eto vidiš, ti misliš da je trebalo posječi 25-30%, a govoriš da su šumari mlečani. Po ovim fotografijama radi se isključivo o sanitarnoj sječi. Tu ti intenzitet nije propisan i sijeku se samo suha stabla. Prema osnovi gospodarenja za tu gospodarsku jedinicu, vjerojatno je u O-2 obrasci propis etat za navedeni odjel. Oni će ga sigurno izvršiti jer je to propis a u kojem intenzitetu to ne znam. Možda si ti u pravu pa bude 25-30% iako mi se ta sastojina čini malo starija pa vjerujem da propis nije toliki. Međutim u većini kultura smreka i drugih alohtonih vrsta sađenih manijom bivšeg sistema koji su forsirali brzorastuče vrste nema propisanog intenziteta prorjede tj prethodnog prihoda već nakon izvršenih šumskouzgojnih radova često se radi glavni prihod. Za prethodni slućajni prihod nije propisana sječiva drvna masa.
Nadam se da ti je sada malo jasnije, ako nije slobodno pitaj, tu sam za tebe. zagi

gperic:

--- Citat: Lazar - 17. 06. 2013. 20:01:22 ---nekad je suma posle sjece izgledala ko pometena i sredjenja , danas se to vise neradi , izvlace se samo trupci sve ostalo se ostavlja gdje je drvo palo bez puno sasijecanja , za neupucene to stvarno izgleda ko da je tornado tuda protutnjo sa bioloske strane gledano je tako mnogo bolje

--- Kraj citata ---

bravooo, polako se razumjemo. A za par mjeseci toga će biti još i više, te nepometene šume, jer naš ministar zabranjuje samoizradu drveta, tj izradu ogrijeva od lokalnog stanovništva jer to smatra sivom ekonomijom, već to trebaju po njemu obavljati ovlaštene firme kojih u Hr ima toliko da svi zajedno mogu izraditi 10% ukupne drvne mase.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju