Divljač > Lovište

Kako se gospodari sa šumama u vašim lovištima?

<< < (22/26) > >>

gperic:

--- Citat: fazan - 17. 06. 2013. 22:13:05 ---Patuljci pojma nemaju !
 Koliko dečki iz EU imaju prirodne šume , a koliko mi  ?
Po HŠ teba  " pljuvati " no ne radi gospodarenja , golosječe ,  već što i kako time realizirati  steći što veću dobit .
Na žalost i HŠ su javna kuća , gdje politika dovodi i odbacuje kadar zavisno kojoj stranci i opciji pripadaju.
Često se kunemo da je jedini način prosperiteta da gospodari struka , no  ako je netko moj po krvi , razmišljanju ili partiji onda se to zaboravlja .  :tommy:

--- Kraj citata ---

just

Miro:
g.peric:Pa nisu šumari pravili puteve.
Samo je to točno u rečenici g.perica
Niti su šumari pravili te puteve, niti su njihovi.
U kompleksu Starča je cca 10% površine šume u vlasništvu HŠ, A 90% u privatnom vlasništvu, a 90% štete na putevima rade HŠ, 10% privatni vlasnici parcela koji te puteve osposoblavaju nekoliko godina nakon intervencije HŠ, a nakon toga ih kolko tolko održavaju  teaa zagi

Štef:

--- Citat: gperic - 18. 06. 2013. 06:56:28 ---Pa nisu šumari pravili puteve da bi se pojedinci vozali po njima, oni su isključivo napravljeni za poslove eksploatracije i povećavanja otvorenosti šumskih kompleksa, a s time i srednje udaljenosti privlačenja.

--- Kraj citata ---

točno kažeš - u ovom slučaju kaj je Miro stavio slike nisu šumari pravili puteve... puteve su pravili vlasnici parcela kroz koje moraju proći šumari da bi došli do dijela šume kojim gospodari "HŠ" . Također ni te sadašnje Hrvatske šume nisu sadile tu šumu 60.-ih godina nego je svaka obitelj tog dijela samoborskog kraja imala obavezu zasaditi 300-injak sadnica smreke, jele ili ariša ovisi već na kojem dijelu.
 Gperić, i ja bi branio ruku koja me hrani ali ovo što se radi - na taj način se ne gospodari! Da pogledaš ma bilo kojeg privatnog vlasnika šume kad vrši sječu nikad ne ostavi takav nered u šumi a nakon izvlačenja trupaca iza sebe poprave puteve. Nikad niko iz HŠ nije došao i ispustio ni jednu mlaku vode koja stoji na putevima ili da bi poslao kamion šodra i nasipao put a privatni vlasnici zemlje to rade. I prošle godine smo platili kombinirku koja nam je popravila dio šumskog puta koji su HŠ ove godine već uništile. Da samo vidiš kako to sad izgleda poludio bi i ti da si vlasnik dijela šume na tom području. A da ne pričam sa kakvim traktorom izvlače drva, ne znaš jel više curi nafta iz njega ili ulje !!!! I da sad opet ne pričam o zagađenju voda i izvora pošto ih ima nekoliko baš na tom dijelu kuda oni izvlače trupce. Uglavnom na ovaj način se ne gospodari šumom u javnim dobrom.  teaa

Štef:
 happi happi Miro se požuril sa pisanjem - ja sam malo detaljnjije.  zagi

gperic:
Nemojte pričati o privatnim šumama. Pa ako su koje šume uništene nepravilnim gospodarenjem to su upravo te privatne šume. Isto tako sa eksploatacijom i korištenjem njihove mehanizacije, pa o čemu mi to pričamo. Međutim kod vas nikada ni nije bilo nekih prirodnih, lijepih i bogatih šuma, već sastojine vrlo loših uzgojnih oblika, i katastrofalnih ozgleda kao i cijeli dio sjeverozapadne HR, odgovaralo to nekome ili ne.
Zašto, upravo zato što s velikim dijelom gospodare privatnici. Imao sam priliku u puno navrata obilaziti kroz lov ili u raznim ekskurzijama upravo te predjele.
Tu nam se pokazivalo kako ne treba raditi sa šumom i pokazivale posljedice lošeg gospodarenja.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju