Divljač > Lovište
Kako se gospodari sa šumama u vašim lovištima?
TUROPOLJE:
Drago mi je da se javljaju prijatelji lovci iz svih krajeva i daju sliku gospodarenja u lijepoj našoj..
lovac 1:
Nama laicima koji nismo ljudi od struke ćini se da se šume nekontrolirano sijeku da ne velim devastiraju. Ali to je samo varka. Postoje ljudi od struke koji pregledaju svaki odjel ili svako stablo prije nego se sruši. Oni imaju svoje dugogodišnje planove sječe i pošumljavanja.
I gdje se izvrši ćista sjeća za par godina , eto ljepe branjevine, pa za par godina eto digla se mlada šumica. Mogu navesti jedan primjer na Psunju,koji je velika planina i dosta se vrši eksploatacija, ali ima jedan dio koji nazivaju ARBORETUM ali bi prije rekao da je to prašuma sa višestoljetnim stablima.
Od koji se veliki dio sam srušio ili od naleta vjetrova i sve je neprohodno i trune.
Dakle da nema šumara- strućnih ljudi tako bi nam izgledale sve šume.
fazan:
Veliki šumar , književnik i pripovjedač Josip Kozarac (1856 - 1906 ) smatrao je da se u to vrijeme previše uzima , a premalo daje u uzgoju i zaštiti šuma . No na sreću svih nas koji živimo stoljeće nakon njegove smrti , mi u RH moramo biti sretni da su naše šume ono o čemu naši "uzori " u EU samo mogu sanjati , odnosno da da se našim šumskim bogatstvom gospodarilo uvijek domačinski , bez obzira što mi kao laici svaku golosječu smatramo kao ataku , a ne kao redovno gospodarenje .
Zato pustimo našim šumarima da rade ono za što su se školovali , jer ipak oni žive od šume , a nama je šuma samo mjesto gdje volimo biti i brinuti se za divljač.Bez kvalitetnog gospodarenja šumom ne bi bilo ni 1/10 divljači koju imamo u svojim osnovama.
KOBI:
Ja sam radio kod nas(BiH) doznaku sa sumarima tj. prije sjece u odredjenim odjelima biljezio stabla za rusenje i znam da smo za dan doznacivali oko 350-400 stabala koja je sumar svrstavao u 3 klase i vodio evidenciju o kojoj se vrsti radi,mjerila se debljina itd.
Znam i da su doznaku radili samo sumari sa 4 i preko godina radnog iskustva,takodje su radili odjele gdje su inace bili na duznosti tako da znam da su poznavali jako dobro sta uopste imaju u odjelu,sumsko voce,brekinje i to nismo dirali mada smo racunali koliko recimo kosta jedna divlja tresnja kad bismo naisli na nju i sl.
Puno puta mi nije bilo jasno zasto se negdje rusi vise stabala,negdje manje,nekad uzmu zdravo,a svako bolesno se uzimalo pa makar sve porusili.
Normalno mene tada nije zanimalo nista osim da doznacim stablo i uzmem platu,vise sam gledao gdje su tragovi i gdje ima divljaci uf
Al da imamo dobrih i kvalitetnih suma imamo sigurno..
TUROPOLJE:
Sa sva ke strane zemlje ponešto.. drago mi je da se javljate iz djelovima gdje se gospodari dobro .
A nema ništa goreg ako se gdje se prije posjekao hrast i tu je od pamtivjeka a sad raste topola ,jasen ili jalša .
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju