Lovna kinologija > Lovne pasmine
Engleski poenter
Kljunko:
Bili na velikom travnatom terenu, krenuli s vjetrom u lice, od divljači ni D, pas je "otvarao" velik dio terena i saznala sam da je to kako radi sasvim ok za pointera tj. nije predaleko pa sam ostala malo zbunjena d2. Nismo dugo ostali jer je vrijeme bilo stvarno koma iako smo i pas i ja imali volje dalje raditi. Pao je dogovor za nastavak kad se vrijeme poboljša ali još veći problem je nedostatak divljači da bi se pas mogao kvalitetno trenirati. Moram nekako izmisliti divljač telll pa nastaviti vježbati sa psom. Što mislite o japanskoj prepelici za vježbu?
LP
kerber:
Bolje kupi fazana iz umjetnog uzgoja malo se raspitaj sigurno negdje u okolini ima fazanerija koja prodaje divljač trebao bi koštati 10-15 eura kom uzmeš jednog živog staviš ga u neku krletku i odeš prije treninga i postaviš ga negdje na pola terena ne u prvih 10 minuta istrčavanja pa ćeš vidjeti dali ga pas osjeti . U takvim uvjetima ćeš moći odraditi nekoliko treninga na živog nakon čega će fazan vjerovatno uginuti od stresa ili promjene životnih uvjeta ,kad ugine još možeš pošto je hladno vreme odraditi 2-3 treninga aportiranja divljači a kad fazan već bude oštečen odreži mu krila i vježbaj fermu na pecaljku u dvorištu. Tako ćeš za 100 kuna moći da radiš različite treninge skoro mjesec dana što i nije tako skupo. Obavezno radi normalne treninge uporedo s ovim i mjenjaj terene divljači mora negdje biti možda pas nema temu u glavi što treba raditi jer ga izvodiš svaki dan u prirodu na trčanje pa reagira na divljač samo kad slučajno naleti na nju a ne traži ju svjesno jer nije pred njim odstreljeno pa nezna što se od njega očekuje. d2
Kljunko:
Evo dok tražim fazana nisam izdržala i počeli smo raditi s golubom u gajbi to je pas sasvim korektno odradio, markirao dok se nisam približila sasvim da ga mogu zakopčati. Lijepo je išao i vrlo rano osjetio miris ptice a vidjeti je nije mogao jer sam gajbu sakrila u neko žbunje. nakon toga kao da je dobio još više volje pa smo nastavili u polju ali s vjetrom u lice i uslijedilo je veliko iznenađenje. Našli smo dva fazana i prepelicu u polju gdje već dugo nije bilo ničega. Tu moram priznati nije izdržao u marci do mog dolaska već je pojurio za pticom kad je ona poletjela. Polako mi postaje jasno kolika nas zabava čeka zim dok sve te štoseve ne naučimo. Nema veze volje imamo iako je stvarno zim
kerber:
Drago mi je da ima napretka namjerno sam rekao da koristiš fazana a ne nešto drugo jer postoji mala količina ptičara a najčešće poenteri znaju biti prefinog nosa pa čak neće da markiraju fazana iz umjetnog uzgoja a divljeg hoće pa sam htio da izbjegnem koliko se može moguću pogrešku ali ako radi na sve samo napred. Moj NEK je kad je bio mlad stajao i na leptirove i papir koji nosi vjetar doduše to nema veze s nosom ali moj prijatelj ima poentera koji neće da aportira patku ako smrdi po mulju razlikuje patke sa jezera i njih nosi a ove s kanala ponjuši i ostavi. Drago mi je što čujem da si ga zakopčala znači čvrsto markira da bi popravila ovo što se desilo u drugim slučajevima moraš psu kad stane prilaziti ubrzanim korakom i obavezno uz glasovnu zadršku ,znači odabereš rječ koju češ uvjek koristiti kad je pas u fermi npr.eeeeej ili pooolakooo znači strogim i produženim tonalitetom da ga zadržiš dok ga zakopčaš a onda ga pokreneš naredbom diži ako divljač krene zadržiš ga povodnikom i dobro ga ishvališ i nagradiš nekom poslasticom. Takođe sad ću te opet gnjaviti s tim napravi pecaljku tanji štap 2 metra komad silika ili tanke špage ako nemaš krilo od ptice zaveži crvenu izrezuckanu krpicu i povuci po dvorištu kad pas potrči ako nije fermo mamac brzo u zrak pa ponovo .Ako se počne šunjati pljenu obavezno glasovna zadrška s tim ćeš sigurno učvrstiti urođenu fermu .
Kljunko:
Da, najsmješnije je kad se u stanu koči po par minuta nad noćnim leptirićem ili moljcem koji se jedva vidi, to je radio i moj ljetos rol . Sinoć sam primjetila da i u igri to radi. Zadnji izlazak mu je oko 20 i 30 isto u polje i sin je išao s nama te se skrivao po grmlju. Pas ga je tražio i kad bi ga našao isto je stao u marku ali to je samo igra bez ikakve moje intervencije.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju