Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi

Ne poklanjanje noževa praznovjerje ili?

<< < (5/11) > >>

enigma:

--- Citat: mawerick - 25. 01. 2009. 15:45:13 ---Nisam praznovjeran ali ću ispričati jednu zanimljivost koja može poslužiti kao argument vaših navoda.

Prije nekoliko godina dobio sam na poklon jedan Bowie nož od jednog prijatelja i nekih pola godine od kada mi je isti poklonio nož posvađali smo se i sama je sreća bila da smo bili u društvu ljudi koji su brzo reagirali i spriječili nas u tučnjavi, moglo je završiti tragično. Obojica smo imali namjere da ozbiljno naudimo jedan drugome.

Nismo razgovarali dugo vremena ali smo se sada pomirili i sve je OK

E sad dali je "do noža" ili nije neznam...

--- Kraj citata ---
sauf mad
 ;D

imenjak:

--- Citat: mawerick - 25. 01. 2009. 15:45:13 ---Nisam praznovjeran ali ću ispričati jednu zanimljivost koja može poslužiti kao argument vaših navoda.

Prije nekoliko godina dobio sam na poklon jedan Bowie nož od jednog prijatelja i nekih pola godine od kada mi je isti poklonio nož posvađali smo se i sama je sreća bila da smo bili u društvu ljudi koji su brzo reagirali i spriječili nas u tučnjavi, moglo je završiti tragično. Obojica smo imali namjere da ozbiljno naudimo jedan drugome.

Nismo razgovarali dugo vremena ali smo se sada pomirili i sve je OK

E sad dali je "do noža" ili nije neznam...

--- Kraj citata ---
Da mu nisi posudio neke pare, pa ti ih vratio prije roka?

STARI AVDZIJA:
Nisam ćuo za to bar u mom kraju,mada se do duše čakija daje na poklon.Čakija je (ženski rod)po predaji narodnoj "pametnija"Evo da pojasnim odnosno isprićam tu priću.Spremao se sin na prelo(sijelo)neko.Bilo je to u vremena kada se po starom bosanskom običaju sa sobom nosio nož(za ono nedaj Bože ako do belaja dođe.I tako sin hoće da ponese nož a otac mu kaže sine bolje ostavi nož a ponesi čakiju.Sin upita oca zašto to a otac veli sine čakija je pametnija,možeš doći u situaciju da potegneš nož pa ako ga povućeš onda je već svršen ćin.Ako potegneš čakiju imaš još vremena da ohladiš jer je trebaš otklopit,možda se u međuvremenu predomisliš i izbjegneš belaj.Eto čakija je pametnija od noža.Možda u mudrosti ove priće leži razlog zašto je čakija dar,poklon. z14 d1

canis:
A imaju li englezi čakije?
U mom kraju se čakija poklanjala uvijek mladom momčiću koji pokaže da zaslužuje nešto kao nekakvo priznanje za svoj čin,poklon je od roditelja ili nekog bližnjeg.

jatagan:
Nikad nisam cuo za taj obicaj.Vise puta sam poklanjo nozeva onima koji ih vole kao i ja.Takodjer sam rado primo poklonjene nozeve a posebno lovacke.A Englezi nek zadrze svoje obicaje za sebe.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju