Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Krvni trag u praksi
peca:
Tocno svinje ogromnu udaljnost predju. Koliko su to zilave zivotinje to je za nepovjerovat. Jedne prilike lovci iz susjednog drustva su ranili nazime 50-60kg otprilike, i otislo je u nase loviste ja sam mu sutradan nasao krvni trag sigurno 5-6km od mjesta ranjavanja islo je u grupi sa jos 7-8 komada, bio sam ubijedzen sto posto da ga mrtva nalazim u sljedecih 200m jer teren je brdovit sve je 500-1000m nadmorske visine cudio sam se da je i dotle doslo, i sa psima gonicima sam krenuo za tragom. Tako sam isao sigurno 2km a krvi sve manje i manje na kraju je gotovo nije ni bilo, posto psi nisu uceni na krvni trag oni odlaze i nalaze vepra koji nije bio sa ovom grupom i otjerase ga daleko vise ih nisam cuo, ja nastavljam za tragom jer snijega ima na mjestima i mokro je vidi se fino, tako sam isao jos par kilometara nasao gdje su svinje lezale noc prije i jos dalje sam isao za tragom do granice sa drugim lovistem gdje su presle rijeku i cestu i otisle u trece loviste. Otkud nazimetu tolika snaga neznam ni ja i to iz karabina ranjeno, poanta svega je da je jedino kod svinja predvidivo da su nepredvidive hhahah i mislim da bi svako loviste trebalo imati psa koji se iskljucivo na krvni trag uci jer moji psi su taj dan otisli sa krvnog traga na trag vepra i otjerali ga.
mrki:
--- Citat: tomo6 - 19. 05. 2015. 22:13:55 ---Slazem se da treba trazit. A ne gonit. Ali imao sam priliku ic nakrvni trag svinje a nisam znao di je pogodzena, i tako ja i malac idemo po krvnom tragu a on ljepo ispred nas se mice i tak "nekoliko "kilometara dok ja nisam crknuo ii odustao. Pustili oni gonice di sam ja stao a frajer trci ko da i nije ranjen pa ti odi na takav trag ima da ti muda dodzu do poda a on ode uf
--- Kraj citata ---
Pa kad meni pas pokaže da je divljač još živa i da se miče pred nama onda ga treba pustit da ju zaustavi, kao što sam rekao tu se vidi pravi krvosljednik, mnogi imaju uz krvosljednik jednog ili dva goniča koje mu vodi pomočnik pa ih pusti kad treba.
Laufer 223:
Peca po zakonu svako lovište koje gospodari visokom divljači MORA imati psa osposobljenog za praćenje krvnog traga. U slučaju ranjenog nazimeta, rana je lakše prirode, noga ili okrznuće koje daje krv, ali divljač ide bez zalijeganja. Da je pogođen bilo gdje u utrobu trpio bi jake bolove i morao zaleći prije ili kasnije. Sama činjenica da si ga pratio kilometrima po teškom terenu govori da je rana lakše prirode.
Huntercro:
ako nije zalego niti jednom u 500 m - 1000m , zajebi ga ne moraš ga ni trazit, lakša rana zamuljat će blatom i gotovo
tomo6:
Ja ne zelim da moj krvosljednik bude gonic niti da zaustavlja lakse ranjenog vepra, moj pas radi bez povodca i kad vidi da ga ne stignem pratit on stane ceka me i idemo dalje . To ja trazim od njega i on tako radi, a ko hoce od krvosljednika napravit gonica uzalud je baco pare i vrijeme , za gonica imam braka pa osvrsi lova ili situacije tako koristim i pse
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju