Optike i nosači > Optike
Deon MARCH optike (Japan)
perop:
teaa
Nisam tamo pa ne znam kako to ide. Goran australac se kreće u tom krugu i poznaje neke ljude iz tog svijeta pa može više o tome reći.
zagi
Marko2Marko:
--- Citat: perop - 25. 05. 2020. 14:50:39 ---Marko2 Marko - Precision rifle blog su američka navijačka naklapanja i naprđivanja.
Marko2Marko Vi ne kupujete Deon March jer vam je preskup.
--- Kraj citata ---
ne slađem se sa prs da je američko navijaštvo. zmagao je s&b, i best bang je kahles. to su evropske tvornice.
američke tvornice su samo leupold i možda us optics. drugo je sve japan; i amerikanci to znaju.
a svi bi imali tangent thetu, koja je kanadska.
i da, ja ne kupujem marcha jer mi je preskup za lošu mehaniku i povprečna stakla.
pogledam testove i vidim da je kahles k1050 best buy za f-klasu i njega nabavim. ne možem imati marcha koji ima lošija stakla i ne drži namerilnu tačku i možda je malo skupliji nego kahles. ja si toga ne mogu priuštiti.
Ivan75:
Sve te recenzije su super, ali best buy je zaista nešto individualno i stavka koju redovno ignoriram.
I ja sam jedno vrijeme bio naložen na k1050. Puno prije mase pozitivnih recenzija, čak su mi se neki i smijali da gledam lovačku optiku za natjecanje. Nema veze.
Onda sam dobio priliku pogledati kroz jednoga i primjetio da mi mali exit pupil nikako ne leži, a končanica mu je kalibrirana na 40x. Objektiv je 56mm.
Na kraju kupio Sightron. Zašto? Objektiv je 60mm i uredno ga koristim na 30x, končanica kalibrirana na 24x, što je dovoljno uvećanje za mjerenje i klikove, a exit pupil još uvijek nije malen i ugodno gledam kroz njega.
Nije kristalno čist kao k1050, malo me paralaks na dalje zna zaposliti, ali imam vremena, ciljam njime stacionarnu metu.
Meni Sightron ispao best buy, i nakon par mjeseci korištenja, skroz zadovoljan. Još i prošao jeftinije, super.
Nije uopće bilo do optika, nego do mene i moga neslaganja sa malim exit pupil. Kojega BTW ima i Sightron na max zoomu.
To što piše u recenzijama i na forumima je tuđi best buy.
Najbolje je promisliti, pogledati i naći vlastiti best buy.
BTW Na koji se kvalitet recenzije pozivaju kada ocijene nešto kao nekvalitetno i sa lošom mehanikom. Većinom samo napišu, bez reference što bi bio neki prosijek u kvaliteti. Čast izuzecima.
Ako je na testu 5 vrhunskih optika jedna prošla loše, ne znači da je nekvalitetna. I dalje je to vrhunska optika, samo na tome testu malo manje vrhunska od 4 ostale, ali ipak vrhunska.
roger:
Po mome iskustvu, kvalitetno staklo treba samo za optiku kojom se lovi, ili koja se koristi u sumrak, radi kvalitete propusnosti svjetla.
Za natjecanja, to ne treba, jer se natjece u po bijela dana.
Za natjecanje dobro dodje cim vece povecanje, i u tom smislu meni je March simpatican, ne znam postoji li optika sa vecim povecanjem. Ali March je tu pri vrhu, po toj kvaliteti.
Kvaliteta klikanja, preciznost.
Nekoliko autora medju kojima, Dave Petzal (na svom blogu) i Brian Lytz u knjizi "Modern advancement in long range shooting" tvrdi da je pristuan i da nije rijedak postotak optika kojima klikovi ne odgovaraju specifikaciji.
Odnosno kad izracunas klikove, jos uvijek ne dovodi koncanicu gdje treba, i postoji mehanicka greska.
Medjutim takva greska je obicno konstanta, pa se napravi tablica za korekciju klikova za sve udaljenosti i problem rijesen. (na primjer, umjesto 34 klika za 300 m, preklika se 38, i stvar riejsena)
Obizrom da ja gadjam na metu rekreativno a ne profesionalo, onda mi najskuplje ne treba, time odmah March ne dolazi u obzir. Takodjer mislim da kod nas na prodrucju republika bivse Juge - ne postoji niko ko se natjece profesionalno.
Mislim da je kroz prizmu kvalitete i cijene, gdje za natjecanje mi je tek sekundarno vazna kvaliteta stakla i propusnot u sumrak, a primarno vazno mi je povecanje, dakle kroz taj nacin razmisljanja mislim da su Sightron i Vortex best buy, za rekreativna natjecanja kod nas. Nisu kod nas ni zahtjevne udaljenosti, natjece se na 300 ili 600 metara, a to je zapravo "medium range" za ovu vrstu sporta.
Za lov je druga prica. I za lov bih birao optiku na drugaciji nacin.
E, jos da dodam, March optiku, na hrpi natjecanja gdje sam bio, vidio nisam nikad da je neko koristi. Cemu je tome razloga, ne znam, ali besparica nije - jer su neki ljudi imali izrazito skupe optike, na slicnom nivou cijene.
perop:
--- Citat: Marko2Marko - 25. 05. 2020. 18:42:43 ---
ne slađem se sa prs da je američko navijaštvo. zmagao je s&b, i best bang je kahles. to su evropske tvornice.
američke tvornice su samo leupold i možda us optics. drugo je sve japan; i amerikanci to znaju.
a svi bi imali tangent thetu, koja je kanadska.
i da, ja ne kupujem marcha jer mi je preskup za lošu mehaniku i povprečna stakla.
pogledam testove i vidim da je kahles k1050 best buy za f-klasu i njega nabavim. ne možem imati marcha koji ima lošija stakla i ne drži namerilnu tačku i možda je malo skupliji nego kahles. ja si toga ne mogu priuštiti.
--- Kraj citata ---
--- Citat: roger - 26. 05. 2020. 05:29:26 ---
E, jos da dodam, March optiku, na hrpi natjecanja gdje sam bio, vidio nisam nikad da je neko koristi. Cemu je tome razloga, ne znam, ali besparica nije - jer su neki ljudi imali izrazito skupe optike, na slicnom nivou cijene.
--- Kraj citata ---
teaa
Recite mi Marko2Marko gdje ste čuli ili čitali ili koji je to optički stručnjak potvrdio da optički ciljnici Deon March Scope imaju:
- lošu mehaniku,
- prosječna stakla i
- ne drže "namerilnu tačku"?? hao hao
Što se tiče Thangent Thete, Premier Reticle, Zero Compromise itd., tvrtki sa zvučnim imenima koji često mijenjaju vlasničku strukturu što je iza njih ostalo od izuma i patenata u svijetu optike osim suradnje s Schmidt&Benderom, Schott-om itd., i tvrdnje forumaša i njihovog EPP-a kako su oni baš najbolji na svijetu.
teaa
Roger ovdje 95% lovaca i strilelaca nikada nije čulo za Deon March Scope. Od onih drugih 4.9 % koji su čuli ili vidjeli ovu optiku nije ih interesirala i o njoj nisu nikada ništa pročitali. Onaj 0. 1% koji je ostao ili nema novaca ili se ne takmiči pa im je ova optika preskupo ulaganje. Što se tiče optičkih ciljnika Deon March o njima smo na ovim stranicama počeli raspravljati daleke 2010 godine 26/03 i rekao bih za njih slijedeće:
"Oni koji su se smijali i podrugivali ovoj optici prestali su a oni koji se još uvijek smiju i podruguju neće još dugo!"
zagi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju