Streljaštvo > Tehnika gađanja
Kako gađamo?Zašto pogađamo, a zašto promašivamo?
Hubert.ctg:
--- Citat: magwin - 28. 10. 2011. 22:53:35 ---
--- Citat: Hubert.ctg - 28. 10. 2011. 21:34:09 ---Niži nosači su i puno zdraviji od tunelskih teaa
--- Kraj citata ---
pa možda si u pravu.samo me zanima ZAŠTO? d1
--- Kraj citata ---
Kod tunelskih je velika vjerojatnost da dobiješ optikom po čelu, ako se zaboraviš pa cilajući mehaničkim ciljnikom glavu pomakneš previše unaprijed. uf
magwin:
happi pa ako se zaboravi kako se ta puška trza moguć je udarac i u direktno oko kad se cilja kroz optiku. ;)
Goran:
Cini mi se da su radi o necem drugom a ne o losem punjenju. Svaka respektabila tvornica koja radi municiju ima i standarde pa se male razlike vidljive i vjerovatne jer ima puno razlicitosti i raznih faktora koji utjecu ali ipak ne toliko puno. isti metak iz razlicite proizvodnje moze napraviti razliku ali ne 20 cm na 100 m. Ono sto treba pratiti je gdje i kako grupira na meti i napravitit korekciju optike.
mpeca:
Uzrok kod tolikog bacanja u stranu treba traziti u necem drugome a ne u gresci proizvodjaca jer se sve kontrolise i to temeljno. Pre odlaska u lov a i na streliste treba prekontrolisati svoje oruzje u prvom redu mehanicke nisane dali postolja imaju lufta isto tako i nosace optike kao i samu optiku kod okulara .A obavezno proveriti dali ima dovoljno slobodnog prostora izmedju cevi i kundaka [ ako rukom mozes pritiskom na cev da dotaknes kundak onda je slobodan prostor premali i treba ga prosiriti ] a ako je kundak drven i premazati impregnacionim sredstvom da ne upija vodu. Ja koristim kinesko ulje koje mazem u vise slojeva .Uticaj ima i vetar kao i greske kod drzanja i okodanja.a kod gadjanja optickim nisanom najcesca greska je zbog paralakse koja se javlja iz vise razloga medju kojima i zbog toga sto je optika lose montirana zato sto nam kundak ne odgovara [prekratak , predugacak, los oslonac obraza o isti itd]
Ja za svoj psp m76 koristim SB SBTGAME KING 14,26 grama i njime lovim svinje i zadovoljan sam .Tim metkom sa sijerinim zrnom sam odstrelio dosta veprova i to zimi sa slojem smrznutog blata na '' panciru '' pogodci su bili najdalji na 200 m i tada sam probio vepra od desne plecke spreda kroz pluca probio mu butnu kost leve noge i ostavio krvni trag na snegu. Nijedno zrno nisam nasao celo u njima osim dve kosuljice dok je olovo nastavilo dalje i izlazilo napolje.Najtezi vepar je imao 230 kg i odstrelio sam ga na 150 metara pogodkom u vratni deo kicme takodje je u pitanju bila prostrelna rana.
evaeva:
Nedavno sam kupio dvije kutije Norma Vulcan 30-06, slučajno sam išao protrest metak kad ono gle čuda, u jednoj kutiji barut je sabijen do kraja i nema lufta između baruta i zrna tj, ne mućka barut dok u drugoj kutiji se osjeti luft između baruta i zrna.
Nisam išao probati dali nose jednako ali čini mi se da i neće jer je količina barutnoga punjenja različita :shok:.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju