Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Ivan75:
Ne znam kako je na Grobniku, ali u pravilu poželjno je biti član streljačkog kluba pri streljani i dolazati u zakazanim terminima za taj klub.
Bez uvrede bilo kome, ali .308 Win na 300m nije long range.
Za .22LR, 300m jest long range, za zračnicu je to već extreme long range, ali ne i za .308 Win.
Što bi bio long range? Nisam našao jasan odgovor na ovo pitanje.
Moj pogled je da je to trenutak kada se zrno "stabilizira" i os vrtnje se više ne poklapa sa pravcom leta. I kada putanja iz svoje "ravne faze" pređe u pad. Znači individualno je za kalibar i punjenje.
Daljina na kojoj paremetre treba računati i osmisliti taktiku. Npr. pucati na sjever za eliminirati coriolis efekt, čekati trenutak kada stane vjetar. Mirage? Izbjeći ga (ista temp. tla i zraka) ili ga namjerno čekati za procijeniti vjetar. Itd. Itd. Itd. Dobra caka je pucati preko vode, npr. jezera, cijelom putanjom temp, vjetar, vlaga su isti.
Gađaju se mete manje od 4 MOA, a govorimo o grupama 0.5 do 2 MOA.
Za .308 Win bi to bilo nekih 400-500m i dalje.
Za .22LR bi bilo 100m i dalje. Istina, ovo još nisu udaljenosti za taktizirari sa mirageom, ali balistika jest long range. 0.5-2MOA bi bila grupa od 1 cm do 5 cm na 100m sa .22LR. Meta promjera 10 cm (4MOA).
BTW, Ja ovo pogađam sa zračnicom (federuša)
Ja sam zaljubljenik u long range (streljaštvo, ne lov). I odmah sutra bih kupio Sako TRG M10 kada bih znao da neće skupljati prašinu i hrđati u ormaru.
Svejedno, samo Gorane piši. Ima nas koji čitamo. Hvala na onim BC, nekoliko postova ranije.
roger:
--- Citat: Ivan75 - 16. 01. 2019. 02:56:10 ---
Bez uvrede bilo kome, ali .308 Win na 300m nije long range.
Za .22LR, 300m jest long range, za zračnicu je to već extreme long range, ali ne i za .308 Win.
Što bi bio long range? Nisam našao jasan odgovor na ovo pitanje.
--- Kraj citata ---
U HR 300 m jest long range, zbog tehnickih i kulturoloskih razloga. (ogranicenost broja streljana i kapaciteti,kao i osobni standardi na pocetku ovog sporta u nas).
Medjutim,
Klasifikacija ide:
od 0 do 300 m short range
od 300 do 600 m medium range
0d 600 m do 1000 m long range.
To je za klaibre do 8 mm.
Preko tog je neki ultra long range, ali neformalno, to su one utakmice sta se danas rade po americi sa teskim kalibrima, na udaljenosti i preko 2.5 km. Mislim da u nas nema ni jedna puska registrirana u kalibrima preko .40 za sport.
Medjutim prve tri tocke su sluzbena klasifikacija.
Nacelno, nije bas da nema streljana, a kad uzmes u obzir utakmice u susjednim drzavama (SLO i Srbija)ko ima volje da se i tamo natjece, ima se sto raditi i pripremati kroz cijelu godinu.
Na individualnom nivou je osnovni problem financijski, ali ko moze isfinancirati taj se moze natjecati saasvim solidno. Kad odradis 7 do 10 tekmi na godinu, neces se zaliti na nedostatak uvjeta.
Ujedno svako natjecanje je novo iskustvo, i zapravo ko trening.
tomo6:
Eto Gorane vidis da ljude to ipak zanima, pogotovo kad ti to ljepo napises i stavis koju sliku, e sad druga stvar je ono sto je kolega Roger naveo,ima vise faktora za bavljenje long rangom ali postoji nekolicina zaljubljenika u to u Hr a meni ce uvijek biti drago procitati vase postove i dobit neku informaciju koju neznam
mladjo:
tako je, sve to nas zanima kolega gorane i rado čitamo vaše tekstove i reportaže, samo rijetko pišemo ako nemamo nešto pametno za reći... d4 zagi
evo ja nedavno malo probao, tek toliko da vidim "gdje sam" na 300...
puška je m24 8x57, optika sightron STAC 4-20x50...
zrno Nosler match 200gr...
prvo sam pucao iz stalka 3metka sa proračunatom korekcijom od 20 klikova (crveni krug), ali to nije bilo dosta onda sam podignuo još 5 klikova i pucao još 3 (zeleni krug)...
mladjo:
Onda me već lagano hvatao mrak pa sam probao još samo 3kom "po kaubojski" bez stalka, naslonom na deku... sa boljim naslonom ili sa bipoda mislim da bi to išlo puno bolje... zagi to ću isprobati ovo ljeto... zagi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju