Streljaštvo > Tehnika gađanja

Najpromašaj

<< < (4/42) > >>

isa:
Ja osobno se ne ljutim na "dobre čiste" promašaje ,ljutim se na slabe  pogotke, naročito ako dotični ne želi ničiji savjet ,pucaju "devetacima" odnosno  krupnom sačmom  od 8,5 mm,  iako je ona u Hrvatskoj zabranjena za lov divljih svinja ,dozvoljeno je pucati  "kuglom" iz pušaka sa glatkim cijevima i karabinima.
Jedan dobar dio lovaca još uvjek koriste  "devetak" a da nikada nisu probali na meti  kao nose na 20 , 25,30 metara,neki pucaju svinju u trku  u guzicu devetakom na daljinam od 40 metara,čude se da nisu pogodili ,kao  puco je on i drugi put  kada je bila i preko 50 metara daleko,moralo je zakačiti ,e to me ljuti.
Mnogo ljudi zna tako malo o svom oružju,daljinama  do kojih je učinkovito pucati,meni se smiju kada ja  uzmem karabin i idem ispucat 20 -tak metaka na strelište.
Opravdanje da je on jednom  ubio divlju svinju devetakom na preko 40 metaka ,meni ne znači ništa ,to je  čista sreča ,jedan od drvet balina,pogodio je u mozak.
Ja  sam osobno jednom  video vepra od 50 kg  na daljini od 50 metara  kojeg je jedan "lovac" odstrelio malokalibarskom puškom ,pogotkom u srce ,pa to ne znači da je malokalibarka pogodna za lov divljih svinja,več da dotični gospodin ili dobro cilja ili je imao sreče ,ništa više... >:(

medo:
I mene to ljuti kao i vecinu forumasa.Ja sam jos davno pogodio sa PP na 20m DS oko 100 kg.Prvoga velikog srusio sam s kuglom taj manji stajao je medju bukvama.Ja sam naciljao i plasirao mu tri kugle od 8.5mm u plecku.Prase je hitro otislo i zaleglo uz vrlo mali krvni trag na snijegu. Nasli smo to prase i u trku pucali za njim. Napokon kad je bio odstrijeljen isli smo pogledati kako su se ponasali ti devetaci. Sva tri ostali su par cm ispod koze u plecci te je to prilicno paraliziralo prase.Vjerojatno bi i uginulo da nisam inzistirao da ga se pronadje jer sam znao u sto sam pogodio. Ipak ucinak je bio generalno los i od tada sam odlucio da vise necu koristiti devetake.Slicna iskustva imali su i dr. kolege ali jos i sada koriste ih u lovovima.Ja sam odustao i taman 2 god. nakon dosao je zakon o zabrani PP.
 To o zapinjanju mrzim jer svi se srame reci promasio sam.Ovako krive municiju kako nije dovoljno dobra itd. d6

descha:

--- Citat: medo - 22. 09. 2007. 19:08:51 ---I mene to ljuti kao i vecinu forumasa.Ja sam jos davno pogodio sa PP na 20m DS oko 100 kg.Prvoga velikog srusio sam s kuglom taj manji stajao je medju bukvama.Ja sam naciljao i plasirao mu tri kugle od 8.5mm u plecku.Prase je hitro otislo i zaleglo uz vrlo mali krvni trag na snijegu. Nasli smo to prase i u trku pucali za njim. Napokon kad je bio odstrijeljen isli smo pogledati kako su se ponasali ti devetaci. Sva tri ostali su par cm ispod koze u plecci te je to prilicno paraliziralo prase.Vjerojatno bi i uginulo da nisam inzistirao da ga se pronadje jer sam znao u sto sam pogodio. Ipak ucinak je bio generalno los i od tada sam odlucio da vise necu koristiti devetake.Slicna iskustva imali su i dr. kolege ali jos i sada koriste ih u lovovima.Ja sam odustao i taman 2 god. nakon dosao je zakon o zabrani PP.
 To o zapinjanju mrzim jer svi se srame reci promasio sam.Ovako krive municiju kako nije dovoljno dobra itd. d6

--- Kraj citata ---

činjenica je da mi prava municija diže samopouzdanje i uvek sam nekako sigurniji u pogodak. Samo da Vas pitam koliko ste kugli (karabinske ili brener)našli pod kožom odstreljene svinje, a koliko kugli prečnika 8,50mm. To je više nego jak argument u prepirci sa starijim lovcima koji samo za PP i znaju.     

medo:
U pravu si.Ipak oni stariji nisu imali samopouzdanja ni u sebe ni u municiju pa su mislili vise kugli veca sansa za pogodak.Losa filozofija skroz d4

isa:
Mogao bi razumjeti starog lovca koji pomalo več slabo vidi pa cijeli je život koristio PP,
nanišani na 30 metara otprilike prema meti   ,može nišaninit ispod ,iza ,iznad,po koji balin  zna  zaluta na pravo mjesto,dobro, ako promaši  onda je kriva puška ,municija,....
Veci je problem što  u biti ne promeše ,vrlo je teško promašiti sa PP na 30 metara ,problem je što divlja svinja  lako podnese nekoliko krupnih balina,naročito  ako je malo dalje i ako je malo jača,ode bez krvnog traga ,lovac je ne traži,ponekad i preboli ranu ,odstreljivao sam DS u kojom sam nalazio čak sačmu  3.5 mm čččč,devetake pod kožom,svinje sa  omčom  oko vrata koja se urezala  u meso po 1 cm ,sa inficiranom ranom i popratnim životinjicama u rani,sa omčom oko papka.
Ne mislim mjenjat  lovca starog  65  godina ,žao mi je jedino  što nemogu prominiti  mlačeg lovca i on tuče sa PP  !!ččč. >:(

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju