Streljaštvo > Tehnika gađanja

Pad u vatri

<< < (33/46) > >>

KOBI:
Na nama je da plasiramo pogodak gdje treba i gdje mislimo da ce kalibar s kojim pucamo najbolje odraditi.
Izbor kalibara,brzina zrna i sami asortiman zrna je jako sirok i svaki ima svoju manu ili prednost.
ja bih rekao da sa jakim kalibrom tipa 8x68 treba uvijek pucati u plecku jer jedino je to skolski pogodak koji je u svakoj knjizi oznacen sa 10 poena a njegove karakteristike bi trebale da omoguce brzu smrt a najcesce pad u vatri.licno bih pucao i sa kal. 8x57,30-06,7x57r u plecku jer po mojoj procjeni d.s. do 130 kg nijedno od zrna u tom kalibru nece daleko odnijeti a o srnjaku ne treba ni pricati.
Kad su u pitanju kalibri i zrna blizu donje granice dozovljene brzine,mase,snage tu podrzavam pucanje u predjelu glava,vrat jer sam i sam jedan od onih koji voli teza zrna i jace kalibre i pucanje plecka,visoka plecka s velikom sansom da se dohvati kicma tako da je pad u vatri gotovo pa zagarantovan.
ne vidim razloga s jakim kalibrom ceznuti za pogotkom iza uha,vrat itd jer smatram da ne treba zaliti kg mesa..
(to je moje misljenje o padu u vatri a ponekad trebaju i  z2 da ocejfe)

Nosler:
Zakacim li lopaticu ili zrno ide kroz kicmu(ili jako blizu) onda to pada,ali znao mi je srnjak sa 9,3x62 ici 40-tak metara sa pogotkom u plecku.
A imam osjecaj da bi "neki drugi dan" sa istim tim pogotkom pao kao pokosen...
Pa se ja sada mogu praviti pametan cijelo vece,ali nemam statistiku koja kaze da sve,bas sve pada momentalno sa takvim pogotkom.. z14

Lazar:
pa sta ocekujes od tog kalibra

KOBI:
Po meni je to sve sastavni dio lova i nemoguce je sve rusiti u vatri..
to ko god kaze ja mu ne vjerujem...
mozda i jest ako lovi sa ceke i puca na 20 metara ali da ide u pogon,da gadja u trku,u sumrak,u zoru,po kisi,snijegu, na minusu i da mu sve pada u vatri rekao bih nemoguce...
Koliko god je ovo vazna tema(sto uistinu jest) po meni je vaznija ona o potrazi za nastreljenom divljaci jer svaki lovac koji ne lovi komercijalu MORA biti spreman da se upusti u potragu a zna se sta ona iziskuje..

Nosler:

--- Citat: lazar - 24. 02. 2009. 23:35:12 ---pa sta ocekujes od tog kalibra

--- Kraj citata ---
Ne ocekujem bas nista vise osim ulazne i izlazne rane na krupnoj divljaci. ;D

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju