Streljaštvo > Tehnika gađanja

pitanje za kalibar cca 300m meta ..

<< < (6/9) > >>

perop:
Roger,  d1
u USA kvalitetne puške za lov i streljaštvo kao one što ih radi odlični Gunwerks koštaju između 5750$ i 6550$. U Europi tako kvalitetne puške puške su sigurno još i skuplje. Kvalitetna optika košta oko 2000 eura a ako je vrhunska i više. Npr. pojedini modeli Swarovskog x5 koštaju oko 3000 €. Gdje je tu montaža, streljivo oprema za reloading, stol i stolica za pucanje, streljačka odjeća, naočale štitnici za uši i dr. sitnice. Kada se sve to zbroji evo odmah jednog solidnog automobila u startu. Kada dodamo još gorivo za odlazak na treninge i takmičenja, troškove na streljanama i izgubljeno vrijeme kojega cijene samo strijelci to je jako, jako skup sport. Svakao da ima i jeftinije opreme nove i polovne koja može biti visoke kvalitete. Ipak nijedna dobra oprema nije jeftina. Kod ovakve kupnje svakako da pored sebe treba imati osobu koje će vas pravilno savjetovati i znati pokazati što treba kupovati. Ako se ne poštuje sve ovo što sam naveo na kraju to ispadne samo jeftina kupnja koja je sama sebi svrha a novac bude uzaludno  potrošen i bačen u vjetar.
z10

https://www.gunwerks.com/store/rifles

roger:
Eeeee, gunwerks.... di smo mi od tog... zagi

http://www.novilist.hr/Info-fun/Zanimljivosti/K-o-iz-sale-pogadali-kovanice-od-pet-kuna-na-750-metara
Evo, recimo novinskog clanka, koji navodim radi slike s primjerom opreme, a ne radi pretencioznog naslova - koji bas i nema veze s realnoscu. Prve dvije puske vidljive na slici su recimo ssg, slijedeca mi se cini da je tikka sa vanserisjkim kundakom i kompenzatorom trzaja.

Pa onda, izvjestaj s you tube, isto je vidljivo nesto opreme, s tim da je prikazana vecinom bolja oprema:

Pa onda sa Khales kupa, jednom organiziran, ali prakticki isti natjecatelji:

Uglavnom se moze vidjeti neki prosjek pusaka i opreme.

Zelim reci, nije nedostizno financijski, ali jest zahtjevno.
Americki uvjeti su jedno, a nasa realnost drugo.

Kazem, vecina je pusaka na ovim natjecanjima je u nivou tikka t3, i ssg 69 (oko 80%).
Ostalih 20% pusaka je egzotika, vecinom kod stranih natjecatelja, sluzbi, te nekoliko sponzoriranih natjecatelja.
U kvaliteti opreme uglavnom prednjace kolege iz Slovenije, premda se i kod Hrvatskih natjecatelja pocelo pojavljivati par modela visoke klase.

Nase lokalne realnosti su drugacije, pa tako i oprema - daleko je Amerika!
Drugo stoji, za sve dodatne sitnice. paci

Samo koji sport koji ukljucuje specijaliziranu opremu danas nije skup? Jedrenje? Skijanje? Ronjenje? Padobranstvo?
Medjutim, da editiram naknadno, vecina ljudi koje vidjam spada u realne, prosjecne ljude s nekim prosjecnim primanjima. Dakle, rekao bih nije to nedostizno.

roger:
Natjecanje "Grom", Osjek:
Uglavnom u ovih nekoliko reportaza, vidljiv je neki prosjek opreme koja se koristi.

perop:
 teaa
 Roger,  d1
znam da smo mi daleko od USA, Gunworksa, H-S Precisions i sličnih. Naša streljačka svakodnevnica me podsjeća na na onaj vic kojeg sam već negdje napisao. Kada su se cigani gladni i promrzli sklonili se ispod nekog zida dok je padao snjeg, puhao hladan vjetar i vladala velika studen. Zapalivši vatru stari cigo puhne u ruke i reče: "Da je masla kao što nema brašna ja bi u susjeda pozajmio tepsiju i bacio ovdje jednu pitu"! Njegov stariji sin glasno mljackajući reče: "Ja bi tu pitu cijelu sam smazao!". Stari mu odmah opali šamar i poviče : "Stid te i sram bilo a mlađem bratu ne bi ništa ostavio!" Umiješa se i ciganka i počne braniti dijete vičući: "Što biješ djecu pusti ih da jedu!" A snijeg je nastavo padati i vjetar puhati dok su se oni prepirali i svađali među sobom.
 z10

roger:
Perop,
Poslali smo poruke istovremeno, pa se sad samo nadovezujem na prethdono sta sam postao:

Uglavnom, vezano za sve prethodno navedeno, treba napomenuti jednu bitnu stavku a koja je indirektno vezana i za finacijski dio ovog sporta, a to nam je promaklo u dosadasnjoj diskusiji:

Naime, long range se danas u svijetu se razvija u dva smjera, i te dvije kategorije se ne smiju mijesati.
Prvi smjer je razvoj sto bolje i preciznije opreme, i boljeg streljiva (reloading i konstrukicja novih kalibara), itd, primjer gunwerks, i ostale novosti iz svijeta optike.
Ovo se danas materijalizira u javnosti u disciplinama "open", i bench rest.

Drugi smjer long range-a vise lezi na razvoju strijelca i njegove vjestine u standardiziranim kalibrima, i djelomicno standardiziranim puskama, koje se limitiraju raznim pravilnicima.
Ovo se moze zorno prikazati u Target rifle (TR) discipinama limitiranih u kalibrima na 223 rem i 308 win.

Niti jedno, niti drugo ne treba zanemariti.
Dapace.

Ali istovremeno, ne treba brkati jedno i drugo.

Open i bench rest u realnosti je i trka u kvaliteti (i cijeni) opreme.
Dok za ovo drugo (T/R), jako puno, mozda najvise ovisi o strijelcu, a manji je akcenat na opremi, dakle realno se moze proci i ekonomicnije u ovoj varijanti gadjanja.

Nazalost, kod nas u organizaciji natjecanja, organizatori ponekad sve ovo stave u neki oblik "opena", pa strijelci u slabijim kalibrima nemaju jednake sanse, medjutim problemi organizacije natjecanja u nas, su vec druga tema, ali svakako mislim da je ovo gore trebalo naglasiti.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju