Streljaštvo > Tehnika gađanja

Upucavanje karabina

<< < (19/108) > >>

oliverl:
Ma znao sam da sam zakomplicirao. Evo ovako:
- grupa mi je npr. iznad centra.
primjer 1.: na kotačiću ima oznaka "up" ,ako okrenem za par klikova končanica ode gore i to je to.
primjer 2.: na kotačiću ima oznaka "up" ,ako klikam končanica pada a u objašnjenju je da ako vam je grupa prema gore treba je spustiti oznakom "down" na kotačiću (uglavnom klik se odnosi na mjesto udara, ne končanicu).
Najvjerovatnije se radi o kontra navoju, pojma nemam moguće da je made in china!
To me bilo zbunilo i od tada tri metka i gledam što se dešava.

Huntercro:
Ry nabaviti ću sad jednu sa mil-dot končanicom pa ćemo se ćuti oko pomoći  z10

dalm:
Ne mogu vjerovat! Uz dužno poštovanje znalcima i specijalistima, TVRDIM da je stalak poželjna, čak i nužna sprava za kvalitetno upucavanje oružja.
IŠiprak...otprilike bi potpisao ovo Tvoje objašnjenje uporabe stalka...ja radim slično.
Dakle, nema šanse da se ''iz ruke'' upuca oružje kao uz uporabu stalka. Uostalom, treba odnjet pušku na upucavanje nekom znalcu, npr. ''Rusanu''...ili ljudima koji od toga žive, oni će uzest stalak i otić upucat pušku. Zašto?
Kao prvo, stalak osigurava fiksnu pušku ( nakon ispucana 2-3 metka, i određivanja grupe ), dakle, da bi se križ končanice doveo na grupu, nužno je da puška 100 % miruje. Sve drugo su improvizacije, više ili manje uspješne. Naime, nemoguće je iz ruke osigurat mirnoću puške, a onda vrtit kotačiće na optici...ma, mislim da zdrava pamet govori umjesto mene, ili, još bolje, treba pokušat jedno i drugo. Nakon toga dilema nestaje.
Dalje...Ry...ovo u vezi oštećivanja oružja sam riješio elegantno ( vidi se na onim slikama ), dio u koji se steže podkundak je obložen s dva sloja spužve ( od obloge za vodovodne cijevi, meko ko pamuk ), također, ta stezaljka je učvršćena na željeznu lajsnu ( debljine cca. 3 mm ), koja skroz amortizira trzaj. Također...zadnji dio je samo naslon za kundak ( i on u mekoj spužvi ), dakle, ništa se ne steže, kundak slobodno šeta prilikom trzaja.
Dalje...prije ovog stalka i ja sam iz naslona upucavao...uvjek je bilo ''plivanja'', sad, sa stalkom, GARANTIRAM 10 kom. na 100 m iz 7.9 u krug promjera 2 cm. Naravno, pucanje iz ruke je nešto drugo, ali bar znam da mi iz naslona svaki metak ide onamo di sam ga i poslao.
Još nešto...stalak se, naravno, ne koristi u lovu. Tome ne služi, i bilo bi krajnje nepraktično.

dalm:

--- Citat: Ry1 - 28. 04. 2008. 07:00:32 ---Ma znam cemu sluzi nego ne znam zasto ti treba :D
Puska se moze upucati bez takvih pomagala..na koncu i treba da se upca bez njih.
Poseban problem su stalci bez "amortizera" na delu koji pridrzava kundak koji omogucuju "hod" puske pri trzaju.
Bez njih lako stradavaju "pillars" i (ostali delovi)tj. veza izmedju cevi i kundaka.
U ostalom, zdrav razum kaze" Ako ti treba stalak da upucas pusku to znaci da u lovu, bez stalka, nisi u stanju da postignes ono sto puska moze" ;)
Samim tim, kakva je korist od upucane puske na stalku ako strelac bez stalka rasipa grupu vise od jedne do jedne i pol minute?
pozdrav
Ry

--- Kraj citata ---

Čekaj...nisam sve vidio...idemo redom:
- Puška se može upucat i bez takvih pomagala ( na ovo sam već odgovorio );
- Tvrdim da je jako poželjno upucati pušku ( optiku ) pomoću stalka;
- Trzaj-oštećenje...već sam odgovorio;
- e ovo je interesanto.....krivo tumačiš ''zdrav razum''. Naime, zdrav razum kaže da bi puška terbala bit upucana ( tvornički...pomoću stalka...ili na bilo koji drugi način ) na način da centar kiža končanice, na određenoj udaljnosti( 50, 100, 200 m, nebitno ) pokazuje mjesto gdje će ( ako se koristi upucana municija, i ako je cijev ok.), otić metak. Nakon toga ćemo odredit korekcije za bliže ili dalje...;
- Nitko ne može postić 100 % onoga što puška može;
- A što bi tek bilo sa približno upucanom puškom? Dakle, lovac koji ''rasipa'' grupu ( a ima nas, i takvih ), sa neupucanom puškom, čistom logikom, rasipat će još i više, po jednostavnoj formuli: 1. upucana puška + lovac koji rasipa = ajme majko;
NEupucana puška + lovac koji rasipa = ajme ajme majko! ( drugim riječima, bjež od njega ). Evo, nadam se da je i iz ove jednostavne formule vidljivo da je stalak jako potreban. Jer, kao sam već reko, zaista dobro upucati puku je moguće samo uz pomoć stalka.
I ja volim pomoć....

Stipe Šibenik:
Potpisuje od riči do riči Dalm, ako ta 3 metka godišnje iz stalka rasklimaju pušku onda kvragu i takva puška.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju