Ali sad kreće pitanje i baš me zanima tvoje mišljenje. Što misliš, kako to popraviti? Očito je da čišćenje pred vlastitim pragom daje vrlo malen (ako i takav) rezultat.
Dobra kob!
Po meni, mijenjati svijet, pojedinac ne moze. A pogotovu ne moze, pojedinac bez ovlasti.
Ali pojedinac moze birati s kim se druzi i s kim lovi. Otici u drugo lovacko drustvo.
U mom slucaju, ja se ispisao iz jednog drustva i upisao u drugo drustvo.
Apelirati na savjest lovaca javnim istupom nema smisla, jer kad pojedinci ni nemaju lovne etike, ni savjesti onda se nema na sto apelirati.
Tako da po meni, za rjesenje poblema, kad nema savjesti, onda se moze apelirati jedino pendrekom.
Sustav lovocuvarstva kod nas ne funkcionira, uz nekoliko casnih izuzetaka, jer u vecini udruga lovocuvari su clanovi udruge koji nacelno rade volonterski. Ne moze se ocekivati da o svom trosku patroliraju lovistem svaki dan, izlazu se riziku kod progona krivolovaca, i nemaju ovlasti.
Mislim da je KRONICNI problem krivolova stvorila prilika uslijed nedovoljne lovocuvarske sluzbe. (prilika cini lopova)
Treba uspostaviti drzavnu lovocuvarsku sluzbu, efektivnu i sa svim ovlastima, i problem krivolova i sveg ostalog, ce se smanjiti na minimum. To je najlakse rijesiti preko mup-a jer vec imaju ovlasti, a dva ministastva to samo rijese jednim potezom pera.
Opcionlano, i nepopularno, potpuna privatizacija lovista.
Jer kad gazda prodaje divljac u lovnom turizmu, platit ce svoju lovocuvarsku sluzbu da mu niko ne krade divljac.
Ali onda je to opet, profesionalna i placena lovocuvarska sluzba, a vecina lovaca prosjecnih primanja vise nece moci priustiti lov.