Autor Tema: NAJTROFEJNIJI LOVAC NA SVIJETU !!!  (Posjeta: 19867 vremena)

Offline roger

• K 3000
  • *
Odg: NAJTROFEJNIJI LOVAC NA SVIJETU !!!
« Odgovori #165 u: 11. 05. 2021. 19:24:50 »
Ovo sam bio svojevremeno istrazivao.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sundarbans

Dakle, ovo je delta, i dzungla, koju dijele India i Bangladesh. Granica prolazi po delti.
Wikipedia navodi ovaj zanimljiv podatak.

It is estimated that there are now 180 Bengal tigers[31] and about 30,000 spotted deer in the area. The tigers regularly attack and kill humans who venture into the forest, human deaths ranging from 30 to 100 per year.[41]

3o do 100 smrtnih slucajeva godisnje, zbog napada tigra.

U bangladeshu, ako tigra nije moguce uspavati i pre-locirati, izdaje se dozvola za lov.
Nije specificirano ko mora izvrsiti taj odstrel, moze lokalni lovac, koji dobije dozvolu vlasti, ili strani lovac ako se bas tamo slucajno nadje u povoljnom trenutku.

Znaci, to je jedino mjesto na svijetu gdje se pod odredjenim okolnostima moze loviti tigar u prirodnom stanistu.
Izvoz trofeja vjerojatno nije moguc (cites 1) - znaci zadovoljiti se sa slikama

Medjutim, za gaura, na sjeveru zemlje Bangladesh, ako upadne u sjeverna sela, i pocne raditi stetu, na isti nacin se dobija dozvola, izvoz trofeja bi bio moguc.

Inace, za one koji su nekad gledali stare filmove o lovu po Indiji, gdje se lovilo sa sjedala na indijskim slonovima, ovaj nacin lova, jos uvijek je moguc u Bangladeshu, sve se moze iznajmiti. Znaci moguc je i lov sa sjedaljke na slonu

Samo se ne love tigrovi, medjutim moze se loviti druga divljac, Axis jelen, sambhar jelen, pernata divljac, divlje svinje, azisjki krokodil, i tome slicno.

U Bangladeshu ne postoji razvijena lovna industrija da neka firma ili agencija organizira lov, ali ako se stupi u kontakt sa nekim od loklanih lovaca, ili loklanih lovackih drustava, moze se organizirati.

Ovo je jedna malo poznata lovacka destinacija u Aziji, ali svakako zanimljiva. Jer su druge tropske azijske zemlje prakticki nemoguce za lov (Indija, Burma, Vijetnam, Kina, filipni,  itd... ).

Gente Balcanico!

Offline Kunopas

• K
  • *
« Odgovori #166 u: 04. 06. 2021. 21:39:41 »
Ja sam pak imao knjigu od mislim da se zvao Cobert ili Corbert. Uglavnom to je onaj Engleski časnik koji je u Indiji pomlatio tigrova ljudoždera i ostalih ogroman broj . Kupio je na Preluku za sitniž kad je bio sajam auta dole , no i moja je nakon što sam je nekoliko puta pročitao otišla na posudbu i nikad je više nisam vidio. Čovjek preselio i pitaj boga ko je tu knjigu bacio ili što već je.

Jim Corbett: Tigrovi ljudožderi, Zagreb, 1957.

Knjiga od 235 stranica je u ponudi još 16 dana, za 70 kuna.
https://www.njuskalo.hr/knjige-knjizevnost/jim-corbett-tigrovi-ljudozderi-zagreb-1957-opremio-zlatko-prica-oglas-27677076

Offline Kunopas

• K
  • *
« Odgovori #167 u: 04. 06. 2021. 21:43:32 »
Ne bi se trebalo ne spomenuti jednog, također, velikog lovca JOHN ALEXADER HUNTER (1887-1963). Njegovu knjigu prevedenu na Hrvatski "African Hunter" čitao sam kao gimnazijalac prije cca 60 godina. Preporučam knjigu ako se je može negdje naći.
Ovu knjigu trazim vec jako dugo. Nisam znao da uopce postoji prijevod na Hrvatski.
Na amazonu pojedini primjerak ove knige na engleskom postize previsoke cijene. Moderni re-print knjige nisam nasao, da se ponudi u nekoj razumnoj cijeni.

John A. Hunter: Afrički lovac, Zagreb, 1959.

https://knjiga.hr/africki-lovac-john-a-hunter-1/

Knjiga ima 345 stranica.

Na Njuškalu je knjiga u ponudi za 35 kuna tijekom sljedećih 27 dana:
https://www.njuskalo.hr/knjige-knjizevnost/john-a-hunter-africki-lovac-zagreb-1959-oglas-17546656

« Zadnja izmjena: 04. 06. 2021. 21:52:34 od Kunopas »

Offline Kunopas

• K
  • *
« Odgovori #168 u: 04. 06. 2021. 22:44:42 »
Prepisao sam s fotografija:

Bell, W.D.M.: The Wanderings of Elephant Hunter
Boddington, Craig: African Experience
Boddington, Craig: Safari Rifles II
Boddington, Craig: Tracks across Africa
Burger, John F.: Horned Death
Capstick, Peter Hathaway: Death in the Silent Places
Capstick, Peter Hathaway: The Last Ivory Hunter. The Saga of Wally Johnson
Gaudi, Robert: African Kaiser
Herne, Brian: White Hunters. The Golden Age of African Safaris
Ruark, Robert C.: Horn of the Hunter
Taylor, John "Pondoro": African Rifles and Cartridges

@roger:

Ima li u knjizi Briana Hernea, "White Hunters..." statističkih tablica?

Ako ne u njoj, ima li ih u Bellovoj, Capstickovim ili Ruarkovoj?

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #169 u: 05. 06. 2021. 06:37:44 »
Prepisao sam s fotografija:

Bell, W.D.M.: The Wanderings of Elephant Hunter
Boddington, Craig: African Experience
Boddington, Craig: Safari Rifles II
Boddington, Craig: Tracks across Africa
Burger, John F.: Horned Death
Capstick, Peter Hathaway: Death in the Silent Places
Capstick, Peter Hathaway: The Last Ivory Hunter. The Saga of Wally Johnson
Gaudi, Robert: African Kaiser
Herne, Brian: White Hunters. The Golden Age of African Safaris
Ruark, Robert C.: Horn of the Hunter
Taylor, John "Pondoro": African Rifles and Cartridges

@roger:

Ima li u knjizi Briana Hernea, "White Hunters..." statističkih tablica?

Ako ne u njoj, ima li ih u Bellovoj, Capstickovim ili Ruarkovoj?

Ne.
Statistike nema.
Gledajuci tako, nemam nikakvu statistiku nigdje, vezano za lovnu tematiku
Gente Balcanico!

Offline Kunopas

• K
  • *
« Odgovori #170 u: 11. 06. 2021. 10:47:41 »
Rekordne kljove po težini zabilježene za tri različite vrste slonova su sljedeće:

afrički slonovi - 102.5 kg

azijski slonovi - 73 kg

mamuti - 91.2 kg

Što se tiče rekordnih dužina kljova, one su po vrstama:

afrički slonovi - 3.5 m

azijski slonovi - 3 m

mamuti - 4 m

Izvori:
https://africageographic.com/stories/africas-big-tuskers/
https://wildlifeworkshops.com/giant-tusker-elephant-in-kenya-tim/

Danas se procjenjuje da na svijetu nema više od 50-ak afričkih slonova s kljovama težim od 45 kg odnosno dužima od 1.5 metra.

To je posljedica više čimbenika poput nekadašnjeg neodgovornog izlova, a danas krivolova i gubitka staništa. 

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #171 u: 11. 06. 2021. 11:12:28 »
Rekordne kljove po težini zabilježene za tri različite vrste slonova su sljedeće:

afrički slonovi - 102.5 kg

.......
To je posljedica više čimbenika poput nekadašnjeg neodgovornog izlova, a danas krivolova i gubitka staništa.

Te Kljove od 100+ kg samo jedne su evidentirane, nalaze se u prirodoslovnom muzeju u Londonu.
Odstrelio ih je u istocnoj africi arapski lovac na slonovacu. Promjenile su nekoliko vlasnika dok se nisu nasle u londosnkom muzeju. (Natural history museum)

Tokom 80tih godina XX stoljeca, zabiljezen je izrazit porast krivolova na slonovacu u africi.
Tad se cak i smatralo da ce slon potpuno izumrijeti. Medjutim, krivolov ovih razmjera je stao. Slon se oporavlja.
Slon je dugovjecna zivotinja, kljove rastu tokom cijelog sivota, a obzirom na posljedicu krivolova iz ovog doba, danas se moze reci da stasa nova generacija, koja moze i ima sansu dostici veci prosjek tezine slonovace. Ali za ovo treba vremena

Oduzimanje stanista je svakako jedan od problema, medjutim brojnost im raste u dzepovima stanista u nekoliko zemalja, a posebno u 3 zemlje: Zimababwe, Botswana, Zambia. Te u pojedinim podrucjima JAR.

O populaciji sumskog africkog slona, forest elephant, podvrsta Loxodonta cyclotis, zna se jako malo do nista.
U tropskim sumama je nemoguce izvesi pobrojavanje iz zraka (sto je osnova za pobrojavanje savanske divljaci), i vecina stanista sumskog slona je danas u politicki nestabilnom podrucju, sa ratnim djelovanjem militantnih skupina,  da bi se neko oziljnije sustavno bavio njihovom zastitom, ili proucavanjem. Oko ovog, samo se moze nagadjati.

Pesimisticke procjene brojnosti slona danas se krecu oko 350.000 jedinki (ovo forsiraju anti hunting i zelene organizacije)
Optimisticke procjene brojnosti, procjenjuju do broja 1.000.000 jedinki. (pojedini izvori pro hunting orgnizacija)
Medjutim, na brojnim podrucjima pobrojavanje je nemoguce izvesti.

Medjutim, prema svim procjenama brojnost mu je u porastu. Lovne kvote tamo gdje se lovi, daleko su ispod prirodnog prirasta.

Gente Balcanico!

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #172 u: 07. 07. 2021. 17:01:45 »
Postavlja li si netko pitanje zasto bi netko pozelio odstreliti 2000 bivola, 120 lavova, 80 slonova, tisuce i tisuce drugih komada divljaci?? Jeli to lov? Skupljanje trofeja? Pest control? Dali je taj covik stavio 2000 komada rogova bivola na zid i 120 glava lavova? Uziva li u uspomenama na svaki lov? Dali ga to ove ogromne / nenormalne brojke cine lovcem nad lovcima?
Meni osobno ove brojke zvuce kao nekakav pest control, istebljivanje nepozeljne vrste na nekom podrucuju a ne kao odrzivo gospodarenje nekom vrstom.
Ja sam samo obicni lovcic koji uziva u boravku u prirodu i radu pasa....kad skupim 10ak odstrela visoke divljaci godisnje ja prezadovoljan i imam uspomena i uzitka za cilu godinu, par trofeja i mesa za obitelj i praijatelje. Ali to sam samo ja mali lovcic.

Sreca pa nema vise takvih uber lovaca lovaca jer bi neke zivotinjske vrste gledali samo u enciklopedijama...

Jedan od manje poznatih:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ispovijest-lovca-koji-je-ubio-vise-od-5000-africkih-slonova-i-drugih-zivotinja-uopce-se-ne-kajem-to-je-bio-moj-posao-valjda-znam-nesto-o-tome-8708951
Gente Balcanico!

Offline ivica69

• K 100
  • **
  • terijeri su zakon
« Odgovori #173 u: 29. 07. 2021. 10:59:50 »
a cane iz beča