Pa naravno da je lakše obučiti psa na zeca u lovištu gde zeca ima dosta. A šta da radimo mi što tragamo i po više sati da bi odstrelili zeca. Ni moj teren uopšte nije bogat zecom, ne zbog konfiguracije terena, već zbog lovokradica i ološa koji divljač ubijaju noću, i stalno je plaše(inace živim u Nišu). onda mi moramo primenjivati neke od metoda upoznavanja psa sa divljači u zatvorenom prostoru. Sto se tice starosne granice kad bi trebalo od psa ocekivati da pocne da radi bilo koju divljac, mi nemožemo raspravljati jer je to relativno, neki počnu da gone ranije, neki kasnije...ali sam misljenja da sa 12,13.. meseci, ukoliko je pas upoznat sa divljaci, on pocinje tu divljac i da goni.E sad to ne znači da je pas spreman za lov, već da ima dobru osnovu da u otvorenom lovištu razvije lovačke osobine koje od njega očekujemo na pravi način, i to sto je naučio u zatvorenom prostoru dodatnim iskustvom unapredi. Pa nemožemo od deteta očekivati da piše ako mu ne objasnimo šta je i čemu služi olovka ili ako to ne vidi od nas. Mislim da je i sa psima slično...
Znači mislim da je potrebno psa upoznati sa divljači koju goni, pa posle toga ga izvoditi u lovište gde će tu divljač i pronači u prirodi...
Druga stvar nisu ni sva lovišta ista. Ja nevolim ako se pas prilikom pretrage terena udalji 2-3km... Pa on onda ne goni za mene, već za ko zna koga. Ja volim da pas pretražuje teren u prečniku od 50m od mene, jer su tada šanse da odstrelim divljač veće, kao i šansa da će pas uspeti da okrene divljač još makar jedanput pored mene. To je što se tiče zeca, a kad lovimo svinju mi pse vodimo na povodniku dok ne nadjemo trag, blokiramo teren, a zatim pustimo pse na trag...