Ja ću malo c/p dva moja posta sa drugog foruma, mislim da je sistem EXTRA:
I post:
Imao sam proshle godine veeeliki problem sa mladim NKD, od godinu dana. U prvom lovu na prepelice(nisam ga, malo lenj, malo preopteretjen raznim obavezama, uopshte izvodio u polje pre toga, a pogotovu pucao pred njim), chim smo krenuli, dam prijatelju 2 metka da opali, 20ak metara od mene, a ja mazim psa. I sve bi sooper, ker malo trepnu, sve OK, na prvi pogled. Pustim ga, i kako je ko kasnije opaljivao koji metak, tako se on sve vishe plashio. Nije pobegao qtji, al nije ni hteo da ide za mnom, nego samo cvileo. I ta se patnja ponavljala prva 2-3 lova, iako sam mislio, kao, bitje bolje, protji tje ga, bodritju ga prilikom svakog pucanja i sl... Na kraju, upitah isqsnog prijatelja, shta mi je chiniti. I savet bi: Kad mu dajesh hranu, neka neko, kad pas pochne da jede, baca petarde malko dalje od boxa/psa. I par dana tako, sve blize i blize(koncepcija je da pas poveze pucanj sa nechim apsolutno prijatnim. KRAJ! Wink ).
Tako sam i uradio. Qpio sam one neke petardice sa fitiljem, slabiji pucanj imaju od onih standardnih, shto apsolutno odgovara za ovu priTchu.
Vishe nisam ishao na prepelice, do pochetka sezone pas nije mrdnuo iz boxa. Plashio sam se, jer je prvi lov bio, normalno, i "najbrojniji", shto se tiche ljudi i pucnjave. Chim smo krenuli, chim je prva pushka u daljini zapucala, ja sam ga - izgubio! Bio sam ubedjen da je krenuo ka kolima. Nastavio sam dalje, da bih, posle nekih sat vremena, + - , saznao da je - otishao na desno krilo nashe "potkovice"! I "druzio" se, opushteno, sa ljudima i psima! NIKAKVE ZNAKE STRAHA ni taj dan, niti cele sezone, nije prema pucanju pokazivao!
II post:
Ja sam zbrzio taj deo mog posta, jer mi se chinilo da ga nikad necu zavrshiti.
DakleM, ja sam bio sa psom u ZATVORENOM boxu, a komsha 10-15m udaljen. Sipao sam hranu i pocheo da mazim kera, i komshiji rekao da baci petardu. Pas se, naravno, stresao malo(ja ga i dalje mazim i bodrim!), al je nastavio da zdere kao da mu je zadnje(kao i uvek, NKD je to! haha ). Bacio je josh jednu-dve taj dan, ne setjam se najbolje. Drugi dan - ista pricha, samo je komsha bio malo blize boxu. Treci dan mislim da sam chak bio sam, pas sa hranom u zatvorenom boxu, ja bacam petarde, i to je otprilike to... Mozda bi josh bolje bilo ici na nekih + - 7 puta ovo sve, ako imate vremena i volje. Uspeh, chini mi se, ne moze izostati! Zamislite, logichno je - ker povezuje PUCNJAVU sa HRANOM! Idealno, zar ne?
edit: Sad skapirah: Tada, u prvom lovu, kad mi se odmah po prvom tudjem pucnju izgubio, je mozda poshao DA JEDE!