Opet ste mi počeli uopčavat, Mercedes je i A klasa i S klasa ali ne voze baš isto.
Ima Nikona za 99 € i za 1400€ (High Grade Light model) na žalost ovog HGL nisam do sada imao prilike ukrstiti s starim Zeiss-om i Leupoldom pa da stvorim mišljenje, o ovim sport modelima za 700-tinjak kuna mislim ako nema bolje mogu proć.
Samo kratko od mene.
na usporednim testovima najboljih Leica ,Swar i Zeiss 8x40 i sl. performansi upravo je Nikon HG odnio 1.mj. i pobijedio za nijansu Swara. To je bilo tad,sad je mozda drugacije jer se uvijek nesto poboljsa.
Generalno medju svim dvogledima razlika je bila jedva vidljiva i mjereno je sa spravama.
Dean ima Action model 10-22x50 i to je najlosije sto Nikon trenutno ima,a tako "los" i jeftin bio je puno bolji od Swar EL 8x42 u sumrak.
Najvecu ulogu igra subjektivnost oka,a istina je da najnoviji dvgledi kod Zeissa trenutno daju najbolju sliku.
Naravno, ne ni priblizno toliko bolju da opravda takvu skupocu.
Kod optika za puske je drugacije ali opet razlike su ponekad premale u performansama ,a u cijeni prevelike.
Cinjenica je da vlasnici skupih optika nikad nisu probali jeftinije pa ne vjeruju u njihove mogucnosti,a cesto puta zele opravdati svoju preskupu opremu. Treba probati sve da bi se stekao uvid u nesto.
Nikon Monarch 3. gen. ima bolju sliku nego recimo Zeiss Classic medjutim novi Zeiss Victory imaju trenutno mozda nabolju sliku sto neka optika nudi. Ovo je moja subjektivna procjena.