Autor Tema: Grupa pogodaka bez naslona  (Posjeta: 39389 vremena)

Offline MladenP

• K 100
  • **
Odg: Grupa pogodaka bez naslona
« Odgovori #90 u: 07. 04. 2009. 03:12:25 »
OK, ovo je taj članak sa jednog američkog foruma za lovce. Ne traži nikakav specijalni alat ili precizne mjerne istrumente. Jedino traži malo vremena, dvadesetak komada kvalitetne municije, dobar naslon za pušku, miran dan bez vjetra i strpljenja sa mirnim živcima.
Naravno, počine se sa testom na 100 i 200yd (ili na 100 i 200met). Ako test pokaže da da puška nosi pravilno po okomici ili su odstupanja minimalna tj. u okvirima onoga što vlasnik puške drži da je za njega prihvatljivo, test je gotov. Ali ako vlasnik nije u potpunosti zadovoljan i vjeruje da može "iscjediti" još malo preciznosti vrijedi nastaviti.
Pozdrav svima iz kišnog Melbourne-a.
Mladen
Samo precizna puška je lijepa puška, ostale su samo lijepi zidni ukrasi.

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #91 u: 07. 04. 2009. 04:26:57 »
Mladene neki nece moci otvoriti docx file. Mozes li staviti kao obicni word  doc bice lakse svima da otvore.  zagi

Offline MladenP

• K 100
  • **
« Odgovori #92 u: 07. 04. 2009. 04:31:10 »
OK, provati ću.
Mladen
Samo precizna puška je lijepa puška, ostale su samo lijepi zidni ukrasi.

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #93 u: 07. 04. 2009. 05:20:38 »
Super! odlican clanak!

Offline kalnik

• K 500
« Odgovori #94 u: 07. 04. 2009. 16:11:14 »
Probali u nedjelju prijatelj i ja . 100metara, meta 20x20cm, stojeći stav , bez naslona. On sa .222 solidan, ja sa 30.06 ( optika 6x42) JOJ SRAMOTE, sve po rubu. Sa naslona grupa unutar 5 cm, ali ovak bez naslona...KOMA

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
« Odgovori #95 u: 07. 04. 2009. 20:35:22 »
Probali u nedjelju prijatelj i ja . 100metara, meta 20x20cm, stojeći stav , bez naslona. On sa .222 solidan, ja sa 30.06 ( optika 6x42) JOJ SRAMOTE, sve po rubu. Sa naslona grupa unutar 5 cm, ali ovak bez naslona...KOMA

to ja zapravo želim reći!  d4
realnost je isto dio svijeta i naših života.
u mojim iskustvima, što više vježbam bez naslona, sa naslonom mi je obična zajebancija i mnogi za te rezultate tvrde da je iz stalka....
po meni najbitniji je dio streljaštva i lova trening bez naslona jer to puno utječe na ostale položaje koji se nakon ovih treninga puno lakše savladavaju.

Offline fly

• K 100
  • **
« Odgovori #96 u: 07. 04. 2009. 21:20:59 »

to ja zapravo želim reći!  d4
realnost je isto dio svijeta i naših života.
u mojim iskustvima, što više vježbam bez naslona, sa naslonom mi je obična zajebancija i mnogi za te rezultate tvrde da je iz stalka....
po meni najbitniji je dio streljaštva i lova trening bez naslona jer to puno utječe na ostale položaje koji se nakon ovih treninga puno lakše savladavaju.

[/quote]
Nadam se da nisam OT. Potpuno seslazem s kolegom. Ispucam jedno 4oo komada 22lr iz revolvera na 15 m, recimo na 5-6 treninga. Zadnja dva puta sam poceo biljeziti pogotke-serije.Predzadnji prosjek -47, zadnji -48. Iz za...cije, za probu uzmem stolicu, sjednem, naslonim revolver na kutiju i ....ne izlazim iz desetke.  Da mi je tako s karabinom i  da se ima gdje vjezbati.

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #97 u: 07. 04. 2009. 22:27:14 »
samo maži!  d4 z10

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #98 u: 08. 04. 2009. 02:15:23 »
Evo jos jedan pokusaj stojeci sa 3006. sa 243 je puno ljepse i lakse moram priznati.

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #99 u: 08. 04. 2009. 02:19:14 »
ne mogu naci ali klececi je puno bolje i lakse pogoditi. magwin ovo je stvarno dobra podsjetnica. S&L rece negdje kako ovo redovno radi i moram priznati da cu ga kopirati jer mi stvarno treba. sa laksom puskom ( mislim kalibrom) nema toliko problema ali sa 3006 vec se rasipa vise. sad sam nakupio dovoljno uzoraka da vidim kako mi ruka prirodno nosi desno gore svaki put pa to treba popraviti. Dolazi vikend za lov pa cu vidjeti uzivo sta se desava. Puno pozdrava svima! zagi

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #100 u: 08. 04. 2009. 16:20:05 »
ne mogu naci ali klececi je puno bolje i lakse pogoditi. magwin ovo je stvarno dobra podsjetnica. S&L rece negdje kako ovo redovno radi i moram priznati da cu ga kopirati jer mi stvarno treba. sa laksom puskom ( mislim kalibrom) nema toliko problema ali sa 3006 vec se rasipa vise. sad sam nakupio dovoljno uzoraka da vidim kako mi ruka prirodno nosi desno gore svaki put pa to treba popraviti. Dolazi vikend za lov pa cu vidjeti uzivo sta se desava. Puno pozdrava svima! zagi

u tome je čest problem skoro svih lovaca.iz jedne te iste puške, koja je upucana sa stalka, jedan strijelec će bez naslona napraviti grupu na svasvim drugom mjestu a drugi na nekom trećem itd....pogotovo je razlika u lijevacima i dešnjacima,. tu su grupe redovno na suprotnoj strani.
to je još jedan bitan faktor! samim upucavanjem sa naslonom pa iz ruke je već i dobar trening.
i po meni je malo besmisleno dati nekome da ti upuca.

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #101 u: 09. 04. 2009. 01:31:37 »
Ja imam svoj sistem i sve radim sam. Ponekad sa prijateljem odem i proveravamo sa kronografom brzine i to je sve. Ne vidim razloga da to nekom drugom dajem kad mogu sam kako hocu i gdje ja hocu. I kad to neko drugi uradi opet moras sam vidjeti gdje , sta i kako. Lijeni obicno panice prije nego krene sezona lova. "Prirodne" greske u tehnici odrazavaju ove greske koje se mogu korigirati treningom i radom. Benchrest je totalno drugi fokus od lovnog gadjanja i pozicija. Sa bipodom pogadjanje je lakse nego iz ruke stojeci a drugi polozaji mogu donijeti vece greske ili odstupanja. Zato treba vjezbati. Sasvim je logicno da klececi/ lezeci polozaj nudi bolju kontrolu puske i pravca pa je pogodak sigurniji. Vec sam okacio pregled normalnih gresaka na temi lov na daljine pa koga zanima  pogledajte i vidite razliku ljevaka i desnjaka. Nazalost to je na engleskom ali ja cu to prevesti cim ulovim priliku. Ako nema pristupacnih strelista onda je dobro prouciti putanju tvornicke municije koju kupujes i gadjati na 100 m ali znati na koju visinu iznad centre mete pogadjati da bi zrno udaralo u central mete na zeljenoj distanci. 200 m / nula bi bila standardna mjera za lov u RH a kalibar i tezina zrna ce odredititi koliko visoko pogadjati iznad centra mete na 100 m i koliki ce pad biti na 300 m. Kako su 3006, 7x57, 8x57, 9,3 x 62, 7x 64, 6,5 x 55 izgleda dosta popularni bilo bi dobro postaviti tablice sa popularnim tezinama zrna pa da svi mogu imati nekakav vodic jer ce biti varijacija uslijed mnogih faktora razlicitosti.

Offline sheytan

• K 100
  • **
« Odgovori #102 u: 07. 06. 2009. 10:37:40 »
OK Napravicu cim prije!
Moze li taj prevod za desnjake/ljevake? Mora da si zaboravio!  uf
Hvala unapred!

(inache, relativno sam nov ovde, da li je obavezno predstavljanje? POZDRAV SVIMA!  zagi   Zeljko)
:smil4226ce1d491b5:   d7   :hundtrinkend:

Offline Tava

• K 100
  • **
« Odgovori #103 u: 07. 06. 2009. 11:10:24 »
OK Napravicu cim prije!
Moze li taj prevod za desnjake/ljevake? Mora da si zaboravio!  uf
Hvala unapred!

(inache, relativno sam nov ovde, da li je obavezno predstavljanje? POZDRAV SVIMA!  zagi   Zeljko)
Moj Željko, predstavljanje je i obavezno i poželjno, stoga navali, a ja ti želim dobrodošlicu.

Pozdrav
Ako po lošem vremenu na polju vidiš čovjeka znaj ili je lud ili je lovac

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #104 u: 08. 06. 2009. 04:54:26 »
OK. KRITIKA PRIMLJENA ODRADICU TO I PONOVO POSTAVITI STO PRIJE. ZABORAVIO SAM.