Nemojte ignorirati činjenicu gdje navodim da nisam totalni početnik u streljaštvu. Ne sportskom, ali nekakvom da. Sport je moje vrijeme bio na ledu, bilo je to neko drugo vrijeme.
Istina, totalno nov u LR, ali ne nov na obaraču. Imam ja poprilično metaka iza sebe. Neke udaljenosti kojima se pojedinci hvale da su pogodili koristeći NASA tehnologiju. Ja sam pogađao mehaničkim nišanom, odokativno određujući udaljenost, a pad zrna iskustvom.
Nisu mete bile 4 MOA, nego puno veće, kao i grupe, daleko iznad 1 MOA. Ali dam se kladiti da mi se vratiti vremeplovom, da bih i tu 4 MOA metu uz puno sreće pogodio na toliko pokušaja.
Zato pojedince i nazivam glumcima.
Probao sam to ponoviti, CZ 8x57mm karabin. Ne ide, godine i ozljede su napravile svoje. Jači kalibri nisu za mene, kao ni mehanički nišan i gađanje stojeći. Nekoliko metaka može, ali tada krenu leđa, pa rame... i zaboravi na preciznost. A tu je već i mala dioptrija.
Tehnologiju koristim i ja, kao npr. digitalnu obradu meta, lasersko određivanje daljine, kompjuterski proračuni, koristim i podatke sa doppler radara, ako ih nađem, vremenske stanice itd. itd. Zaista pomaže, ali je strijelac taj na kojemu je sve na kraju.
Objasnim kako se sve to koristi kroz daljne tekstove, ali prvo osnove. Netko tko ima problema sa osnovama nema šanse da ispravno koristi npr. balistički kalkulator. Polako, korak po korak. Kao i kada idete na veće daljine. Korak po korak.