Autor Tema: Terenski auti  (Posjeta: 82468 vremena)

Offline nazime

• K 1000
  • Vodu za nikim, vino za nekim, rakiju za svakim
Odg: Terenski auti
« Odgovori #165 u: 16. 12. 2007. 22:34:08 »
Riječ je o defenderu od 1990-1995g. Zanima me jel to što piše istina i nije mi jasno ovo sa jeftinim održavanjem. Vaša iskustvač Skyangelč

Linija je jednaka za sva godišta. Motori u tim godinama su ili benzinac 2.5 4 cilindra, ili 3.5 V8 ili dizelaši 2.5 sa 68 KS ili 2.5 tdi sa 109 Ks. Kvaliteta zavisi od toga tko ga je prije imao, vozio i kako održavao. Obično su ti auti jako ispačeni i prošli su sito i rešeto. Uglavnom, geeralno, dobri auti s lako dostupnim i jeftinim djelovima, kvaliteta dobra, ali ne kao npr. toyote ili nissani tih godišta pogotovo heavy duty verzije.Ali i puno jeftiniji djelovi nego za te japance. Loše točke: slabo grijanje,prodor vode u kabinu kad je kiša, osjetljive poluosovine, kuplung cilindar traje jako malo, curi uvijek ulje izmeču motora i mjenjača, uvjek mokro ispod mjenjača i reduktora, motori srednje trajni cca 250 000 km, dok ta godišta gore navedeni japanci rade i do 500 000 km. Generalno, to je dobar auto, koji ne gubi vrijednost i može se dobro prodati, a zaljubljenici u terence ga uvijek gledaju s zavišču prema vlasniku.

Offline skyangel

• K 1000
  • DEFENDER RULZ!
« Odgovori #166 u: 17. 12. 2007. 08:35:35 »
Riječ je o defenderu od 1990-1995g. Zanima me jel to što piše istina i nije mi jasno ovo sa jeftinim održavanjem. Vaša iskustvač Skyangelč
ja ću ovaj tvoj tekst ispraviti, tko god da ga je pisao, smiješne su mi neke stvari u tome.

Linija je jednaka za sva godišta. Motori u tim godinama su ili benzinac 2.5 4 cilindra, ili 3.5 V8 ili dizelaši 2.5 sa 68 KS ili 2.5 tdi sa 109 Ks (KRIVO, 112 KS). Kvaliteta zavisi od toga tko ga je prije imao, vozio i kako održavao (ISTINA). Obično su ti auti jako ispačeni i prošli su sito i rešeto (NIJE PRAVILO). Uglavnom, generalno, dobri auti s lako dostupnim i jeftinim djelovima (POJMA NEMA O čEM PRIčA, DIJELOVI SU SKUPI KO SUHO ZLATO, BAREM U OVLAŠTENIM SERVISIMA, JEFTINI SU AK IH NARUčUJEŠ DIREKTNO PRIMJERICE IZ ENGLESKE), kvaliteta dobra (KVALITETA FENOMENALNA), ali ne kao npr. toyote ili nissani tih godišta pogotovo heavy duty verzije (POJMA NEMA O čEM PRIčA).Ali i puno jeftiniji djelovi nego za te japance (OPET POJMA NEMA). Loše točke: slabo grijanje (ZAGRIJE SE KROZ 5 MIN VOZAč I SUVOZAč DA IH OčI PEKU OD VRUčINE, JEDINO JE PROBLEM MALO ZAGRIJATI STRAŽNJA SJEDALA),prodor vode u kabinu kad je kiša (OBIčNO KAPA VODA AKO DUGO STOJI NA KIŠI NEPOMIčAN I TO NA SUVOZAčEVIM VRATIMA SKORO UVIJEK NO NIŠTA STRAŠNO, MENI NIMALO NE SMETA, U VOŽNJI NE KAPA), osjetljive poluosovine (NISAM PRIMIJETIO, NIJE TO LADA NIVA), kuplung cilindar traje jako malo (JA SAM SVOJ ZAMIJENIO NEDAVNO, BRIJEM DA NIKAD PRIJE TOGA NIJE MIJENJAN, A JA SAM MIJENJAO NA 155000 KM), curi uvijek ulje izmeču motora i mjenjača (NIJE ISTINA, čAK NI NE TROŠI PUNO ULJA KROZ VOŽNJU, SERVIS NA SVAKIH 10000, POTROŠI DO 2 DECI), uvjek mokro ispod mjenjača i reduktora (NISAM PRIMIJETIO), motori srednje trajni cca 250 000 km (POJMA NEMA O čEM PRIčA, TO SU PRVI TERENCI NAMIJENJENI VOŽNJI U TEŠKIM UVJETIMA, NEPODERIVE MAŠINE, NORMALNO AKO GA NE VOZI NOTORNI IDIOT), dok ta godišta gore navedeni japanci rade i do 500 000 km (LIK JE OčITO JAPAN FAN, INAčE POJMA NEMA). Generalno, to je dobar auto, koji ne gubi vrijednost i može se dobro prodati, a zaljubljenici u terence ga uvijek gledaju s zavišču prema vlasniku (S OVOM ZADNJOM REčENICOM PLJUJE PO SVEMU OVOME KAJ JE NAPISAO PRETHODNO, A TA REčENICA JE POTPUNO ISTINITA, CIJENU DRŽI, A SVAKO KO UGLEDA RECIMO MOG DEFIčA PREKRIVENOG BLATOM ZINE OD ZAVISTI I NEMRE VJEROVAT, SVI BI GA IMALI I VOZILI SE U NJEMU, čAK SE I PICE PO CESTI OKREčU ZA MNOM KAD ME VIDE U TOM BLATNJAVOM MONSTRUMU SA MOJIM SEXI ŠEŠIROM HAHAHAHAHA  :D).

to je ukratko to...  :D samo ako kupuješ, pazi kaj kupuješ, pregledaj mu ključne dijelove kaj bi mogli otič uslijed idiotične vožnje prijašnjeg vlasnika, obavezni pregldaj ležajeve u kotačima, zglobove i diferencijal da nema puno lufta (svaki stariji ima malo lufta, al na to se privikneš za par tjedana vožnje tak da poslije nema "udaranja" prilikom kretanja i prešaltavanja i dodavanja gasa. Moj troši 10,5 l što je za 95. godište i više nego solidno. Po autoputu ne idem preko 120 da ne bruji previše. Inače, moj je defič 110-ka, 2,5 TDI (onaj najbolji motor 300D, barem stručnjaci kažu da je ta verzija motora najbolja). ove novije linije recimo od 97-99 kad su počeli stavljat TD4 i TD5 su imale problema i nisu tak kvalitetno izvedene. Ja sa praktičnog stajališta velim, najbolje kupit 90-95 godište. e sad je to stvarno to, ne da mi se više hvaliti...  ;D
« Zadnja izmjena: 17. 12. 2007. 08:50:06 od skyangel »

Offline Borat

• K 100
  • **
« Odgovori #167 u: 17. 12. 2007. 09:59:02 »
Mala ispravka do 1995 se ugradjivao 200 Tdi tako da je onaj podatak o snazi od 108 KS ili od 80KW tocan, a 300 TDi i(ma 83 KW) se ugradjivao od 1995 do 1999 kasnije ga zamijenjuje TD5 koji ima elektronsku lukasovu regulaciju motora dok su 200 i 300TDI mehanicki kontrolirani motori tipa pumpa diza.
300 TDi je stvarno dobar motor. Problem svih tih DEFENDERA je skupo servisiranje u R. Hrvatskoj a ja to rjesavam s samostalnim uvozom i tako smanjujem cijenu rez. dijelova i do 40%.Ako nekoga nesto vise zanima o seriji 300 TDI moze me slobodno kontaktirat. Npr ugradnja blokade diferencijala a tek s tim Defender 90 postaje pravo OFF ROAD auto.

Offline skyangel

• K 1000
  • DEFENDER RULZ!
« Odgovori #168 u: 17. 12. 2007. 12:40:51 »
dobro ja sam odgovorio iz svojih saznanja više praktičnih, nisam toliki stručnjak da znam po godištima točno kad se kaj ugračivalo. Al mislim da su TD5 počeli več 96. ugračivat, a do 95. su 300 i 200, zajedno izlazili, no nisam sto posto siguran u to. kaj se tiče blokade diferencijala, to sam ja planiral napraviti no takav zahvat si mi baš ti ja mislim reko da košta oko 2000 € što mi je nekak preskupo, a razlike su minimalne po performansama, naravno, ovisi o terenu i načinu korištenja. Al u svakom slučaju, dijelove naručivat definitivno izvana. U najmanju ruku su duplo jefitniji nego kod nas, a na puno dijelova i više nego duplo, kad dodaš sva davanja. Ja sam se opeko odma čim sam ga kupio. Bio zdrbljen lijevi ležaj, to zamijenio, a kad tamo, zapravo je i desni zglob bio u kurcu, samo nije se kužilo jer je na lijevom ležaju bila sila pa nije trpio. čim sam promijenio ležaj, reazletio se zglob. U autokarlu sam ga naivno kupio ne znajuči još cijene dijelova. 3700 kn košta zglob  :o :o :o. pao sam na guzicu odma. Ali uglavnom, zamijenio taj zglob i od tada samo ulje mijenjam, niš ne odlazi, a fakat ga teram po terenu 24/7. Več godina dana prošla od zgloba i super sve radi. Borat ipak si malo više upoznat sa defičima, nekak mi teško pali moj sad kad su temperature u minusu, kad stoji prek noči, ujutro nema šanse od prve več ga na 3-4 puta zaverglam na kratko i onda upali. Jer moguće da je to to grijačač Imaš kakva iskustva s timč Ako je do grijača, ne znam kolko bi me priča sa zamjenom koštala, moram se raspitati.

Offline Neno

• K 3000
  • *
« Odgovori #169 u: 17. 12. 2007. 12:43:59 »
Svaka čast Defenderu, na terenu je odličan ali ništa bolji od G Mercedesa ili Toyote LC, dok na ceti stvar izgleda malo drugačije , Nissani , Mitsubishiji i Toyote ga mažu na kruh.
Ako možete imati dva auta jedan za po cesti drugi za teren u tom slučaju je odličan.
Napominjem da ovo nije samo nagačanje nego činjenice iz iskustva, kojeg s obzirom da sam u branši auta i dijelova imam dosta.

Dobru kob  
Imam upalu volje.

Offline skyangel

• K 1000
  • DEFENDER RULZ!
« Odgovori #170 u: 17. 12. 2007. 12:53:38 »
dobro si rekao da se ne mogu usporečivati, no prvo pitanje koje si trebaš postaviti pri kupnji terenca je za što meni on trebač a onda dalje ideš u diskusiju. Mercedes G se nosi sa terenom fenomenalno, no jbg, da ga imam, moš mislit kak bi ga u granje i u jaruge tjerao lol. Preskupa je to igračka za tak nekaj. Pogledaj malo kolko košta jedan G star 20 godina i 1 defič star 20 godina... Mislim da ne trebam niš govorit dalje. Ove Japance ne priznam za terence u teškim uvjetima nikad. Moje lovište je uz samu savu, blato i voda su sastavni dio terena. Doči s mitsubishijem kakvim god očeš ili toyotom s ne znam kakvim gumama, sinek, ne buš prošo nema šanse, a s defičem ja budem. Vičeno več puno puno puta kad su vlasnici takvih luksuznih terenaca bili presigurni u sebe. Samo Lada Niva i defič od ovih "pristupačnijih" terenaca. Al opet, to sam samo ja...  ;)

Offline Neno

• K 3000
  • *
« Odgovori #171 u: 17. 12. 2007. 13:09:58 »
Poznanik mi ima Puch G 290, sve tri diferencijala imaju blokade, kuda on prolazi to nemreš belivit, samo gledaš ljude kako im vilice padaju a oči se šire, gazi ga nesmiljeno več 7 godina i samo sam mu kvačilo nabavljao.

Napomena čovjek je vozio trke i vozi fenomenalno.
Imam upalu volje.

Offline skyangel

• K 1000
  • DEFENDER RULZ!
« Odgovori #172 u: 17. 12. 2007. 13:13:41 »
Neno zato sam i napisal gore da su "pristupačniji" jer namjerno nisam htio isticati Pucha jer je on ipak kralj terenaca, a nisam ga spominjao čisto iz financijskih razloga hehehe  ;D ak znaš nekog tko prodaje pucha da je ispod 10000 € u super stanju onda javi. mislim da ti je sve jasno sad...  ;)

Offline Borat

• K 100
  • **
« Odgovori #173 u: 17. 12. 2007. 13:30:48 »
3700 kn košta zglob    . pao sam na guzicu odma. Ali uglavnom, zamijenio taj zglob i od tada samo ulje mijenjam, niš ne odlazi, a fakat ga teram po terenu 24/7. Več godina dana prošla od zgloba i super sve radi. Borat ipak si malo više upoznat sa defičima, nekak mi teško pali moj sad kad su temperature u minusu, kad stoji prek noči, ujutro nema šanse od prve več ga na 3-4 puta zaverglam na kratko i onda upali. Jer moguće da je to to grijačač Imaš kakva iskustva s timč Ako je do grijača, ne znam kolko bi me priča sa zamjenom koštala, moram se raspitati.
300 TDI pali bez grijaca i do -10 C!!!  Samo ako je kompresija s sve s ubrizgavanjem nafte OK. Savjetujem ti da izmjeris kompresiju i ako je kompresija preko 20 to je jos uvijek OK. Zna se desit na tom tipu motora da zbog nemara vlasnika (velik interval promijene ulja) dodje do sljepljiivanja klipnih prstenova, a i ventili znaju nagorit. Posljedica je slaba kompresija i teze paljenje zimi.
Normalno je da kad ga upalis (za 300 tdi) baci malo vise crnog dima, a to je zbog bogatije startne smijese i mehanicke regulacije na Bosch pumpi ( Bosch rotary 509).
Blokada s kompresorom  ti dodje  oko 10 000 K ako narucis u Slovenija (MAMUT OFF ROAD klub)
Tek onda kad ima dodatne blokade onda je isti po terenu kao Mercedes G!  Nije bez razloga Mercedes G visestruko skuplji!!!

Offline Borat

• K 100
  • **
« Odgovori #174 u: 17. 12. 2007. 13:34:08 »
3700 kn košta zglob    . pao sam na guzicu odma. Ali uglavnom, zamijenio taj zglob i od tada samo ulje mijenjam, niš ne odlazi, a fakat ga teram po terenu 24/7. Več godina dana prošla

U PADDOCK u kosta 50 poundsa i s svim davanjima  kostat ce te oko max 100 Pound a to je oko 1200 K!!!!! Sva literatura i detaljan opis kako ga zamijenit u kucnoj radinosti je dostupna (besplatno) na Internetu.
Zato je Karlo i bogat covijek a mi ovce (ponekad)

Offline Neno

• K 3000
  • *
« Odgovori #175 u: 17. 12. 2007. 14:20:41 »
Što se tiče dijelova iz Paddock-a, pošto mi je to posao, malo sam razgledavao i mislim da ima dosta no name kineske robe, ako dio ima neko ime odmah uslika i kutiju s dijelom, ako ne goli dio, a i dosta tih brandova koje prodaje su dosta niska kvaliteta i na automehanici u Frankfurtu koji je naj veči sajam na svijetu auto opreme nečete ih vidjeti. Što se tiče širine ponude, usko je specijaliziran za tri vozila i čini se da ih vrhunski pokriva.

Stoga, možete kupiti "isti" dio za 500 ili za 1500 kn, pa ko voli nek izvoli.

P.S ne branim naše uvoznike, koji stvarno kada je riječ o nečem malo riječem odrape cijenu da boli glava (Roadranger pokrov za pick up-a L200 kod nas u zastupnika 25500 Kn, isti taj u austriji 2200€)
Imam upalu volje.

Offline Štef

• K 3000
  • *
« Odgovori #176 u: 17. 12. 2007. 15:26:51 »
Ove Japance ne priznam za terence u teškim uvjetima nikad. Moje lovište je uz samu savu, blato i voda su sastavni dio terena. Doči s mitsubishijem kakvim god očeš ili toyotom s ne znam kakvim gumama, sinek, ne buš prošo nema šanse, a s defičem ja budem. Vičeno več puno puno puta kad su vlasnici takvih luksuznih terenaca bili presigurni u sebe. Samo Lada Niva i defič od ovih "pristupačnijih" terenaca. Al opet, to sam samo ja...  ;)

Svaki svog konja hvali ali to je uvijek tako. Bude pao dogovor u sljedečoj godini pa čemo malo iči zajedno lovit da vidiš kakovih sve terena ima gdje i g klasi nije svejedno. ;D
Homo sum: humani nihil a me alineum puto

Offline nazime

• K 1000
  • Vodu za nikim, vino za nekim, rakiju za svakim
« Odgovori #177 u: 17. 12. 2007. 15:34:11 »
Kad budem išao gledati kakvog defendera onda će Skayangel sa mnom kao savjetnik.
Jel ima itko iskustava sa cherokee-jemč
Koliko čujem da je vrlo dobar na terenu.

Offline Štef

• K 3000
  • *
« Odgovori #178 u: 17. 12. 2007. 15:38:57 »
 Najviše ti ovisi o vozaču, onda dolazi auto, gume, podloga...
Sve je bolje neg da ideš pješice. ;D
Homo sum: humani nihil a me alineum puto

Offline skyangel

• K 1000
  • DEFENDER RULZ!
« Odgovori #179 u: 17. 12. 2007. 15:44:26 »
Ne pričam ja na pamet bez brige. Tamo gdje moj defič i lada niva sa traktorskim gumama idu, niti jedan mitsubishi (konkretno l200 i pajero), Toyota pick up 4x4, nissan terrano II kratki i dugi, Vitara nisu išli. Ti auti su svi testirani kod mene na terenu. Puha izostavljam uvijek jer ne spada u tu kategoriju terenaca obzirom da ima obje špere. Ja ne znam kaj vi smatrate pod terenom, možda se krivo razumijemo, ja smatram terenom rezine od pola metra koje rade traktori sa duplim kotačima po cijeloj širini puta jer zakaj bi se oni vozili po istome tragu kad mogu izrezati cijeli put, koje se natope kompletno s vodom i ne znaš kud se voziš več uletiš i nema stajanja, ak staneš, gotov si. Takav teren mi imamo u kompletnom lovištu i po njemu se vozimo ako želimo iči u lov. Takav teren mi mogu spominjati ovdje uz zagrebačku županiju i ponegdje zagorje još samo Slavonci; Dalmatinci i Gorani se ne moraju ni truditi javljati o terenu.

Borat, kaj ne misliš da bi puno bolja investicija za te novce bila vitlo nego šperač Jer i šperom si možeš guzicu obrisat ak nasjedneš, puch je savršen dok ne nasjedne, kad nasjedne, dubi na trepavicama i plači... Al ne bi bilo loše imati ju čisto za show off za uspone pod 90, vožnju preko kanala okomito i slično hehe...