Lovna kinologija > Lovna kinologija
Izrada nastambe za psa
toplichanec:
Lovačkom psu nije mjesto na lancu.
Prvo što ako dobije lanac oko vrata kad je mlad, onda je moguća deformacija prsnog koša.
Drugo, nema slobodu kretanja, uvijek se zacukne kad vidi nešto zanimljivo, što u boksu nije moguće.
Lanac sam koristio samo da se privikne na povodnik, na pola sata. Nakon toga na povodnik, kućna dresura i dresura poslušnosti. Kad je to usvojio, onda ide dalje s dresurom, ali to je već druga priča.
A najbolje je kad su ukućani doma, da je pas u dvorištu, onda se osjeća kao član obitelji, što i u konačnici je.
Ja sam protiv vezanja, ali negdje to nije moguće, mada je jeftinije.
roger:
Kao klinac sam se igrao po svim susjednim dvoristima, preskakali smo ograde, igrali skrivaca, itd...
Svi susjedi su imali nekakvog psa. Govorim o 15-tak dvorista u prigradskom naselju
Neki psi su bili na lancu, neki nisu.
I onda sam primijetio da psi sa lanca jednostavno nisu "normalni". Ali bez izuzetka.
Drugacije se ponasaju, agresiviniji su cesto, nepredvidljivi. Ili pak suprotno, potpuno apaticni, kad im cijeli zivot prodje na lancu uz kucu, na nekom betonu, zatrpanom izmetom. (prava slika gazde)
I kasnije kroz zivot, vidim prakticki iste stvari, ako je pas sa lanca, taj nije normalan.. ako je iz boxa, ili kuce, ponasa se normano, znatizeljan, razigran, itd..
Lanac za psa nije.
Medjutim, ako je pas u boxu, to je nejgov teritorij, i tu nema problema. Pas u boxu zivi bez kompleksa.
Svojevremeno sam negdje procitao da je box za psa potrebno da bude oko 20m2, i napravio sam takav, ali mislim da moze i manje. Kod manjeg boxa psa mozda treba cesce pustati, setati, raditi s njim... to je po meni.
U nekim gradovima su kod nas poceli i propisivati kazne za drzanje na lancu, medjutim ne znam koliko se primijenjuje.
ivod:
Moj je pokojni djed sav svoj lovački vijek držao dva ili tri Istarca, vezana lancem, svakog za svoju kućicu (koje je sam izrađivao; bio je vrstan drvodjelja, pa su i te kućice za ono vrijeme bili "hoteli"). Psi su bili zdravi, veseli, druželjubivi i strasno su gonili u sezoni lova.
Naravno da je psu komfornije i ugodnije u boksu, ako nije sićušan, ali na opservacije kolege Rogera kako psi s lanca "nisu normalni", te "imaju komplekse", samo iznosim potpuno suprotno iskustvo.
roger:
Kolega, ivod,
AKo se sa psima sa lanca redovno radi, i sa gazdom su vani u lovu ili setnji redovno, to uopce nije problem.
Medjutim kad pas provede 99% svog zivotnog vijeka na lancu, to je nesto drugo. O tome sam govorio.
Govorim o zapustenim psima, koji nikad ne idu sa lanca, koji zive u svom krugu kucice, koliko im 3-5metara lanca dopustaju, gdje im gazda nije u stanju niti ocistiti zivotni prostor.
Pamtim po svom iskustvu 2-3 primjera napada psa i oba promjera su od takvog psa, upravo na lancu.
Prvi je kad sam bio kod susjeda imao sam svojim 10-12 godina tada, pas se zaletio, lanac je pod silinom pukao, a pas skocio na mene.
Drugi primjer nedavno, od prijatelja pas, opet na lancu, zaletio se ugrizao mi suprugu. Inace cak i nije neka agresivna sorta, dalmatinac.
E, i isti taj pas se jos jednom otrgao s lanca, ugrizao mi mamu. I to na javnoj cesti, dakle ne moze se reci da je "njegov teritorij".
3 primjera, sva tri s lanca koji je bio kraci od 5m.
E, editiram naknadno, jos jedan primjer:
Susjed preko puta moj kuce, oduvijek drzao sarplaninca za cuvanje kuce. Na lancu.
Dok jednom, pas nije potpuno podivljao, prelomio lanac, napao vlasnike, ukucane, i zvali mog dedu (lovca) da ustrijeli psa, pa dede nije bilo kod kuce, ili nije mogao, pa zvali tadasnju "miliciju", i na kraju se nekako rijesilo...
.
Sve psi s lanca
Inace, evo nasao sam novinski clanak o tome, svjezi 2017.
Mislim da postoji razlog (osim politicke korektnosti prema zelenim udrugama) da se zakonom zabrani drzanje psa na lancu.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/ZA-DRZANJE-PASA-NA-LANCU-VISOKA-KAZNA-Doznajte-sto-sve-donosi-novi-akt-o-zastiti-zivotinja
Navodi se drzanje psa na lancu (dakle svakom) ili u neprimjerenom boxu (dakle premalenom).
Trebalo bi malo pogledati o tome u narodnim novinama, ali moj je pas u boxu, cesto sloboodan po dvoristu, pa.... za sad sam na miru.
target:
Nemogu vjerovati da se uopce raspravlja o tome dali je psu mjesto na lancu.
Ako se smatrate istinskim lovcem i ljubiteljem zivotinja, tako sto vam nebi trebali pasti na pamet.
Mozda grubo zvuci, ali nadao sam se da se ovako ne razmislja bar kod nas lovaca, ljubitelja pasa.
A price o tome da je nemoguce imati psa na drugaciji nacin nije istina.
Doma imam 3 lovacka psa koji su u boxu i par puta dnevno pusteni u dvoriste, nauciti ih reda nije problem ako zaista zelite imati psa doma. I jos malog jorkširskog terijera koji je u kuci. Velikima nije napamet nikad palo da udu unutra
A u Osijeku (gdje studiram) u stanu od 40m2 zivim sa stenetom dobermana od 40 kg, tako da znam o cemu pricam.
Pun sam obaveza, studiram medicinu, ali tom psu u nijednom trenutku nista ne fali.
Pino vremena provodim sa psima i ako stvarno zelite imati psa, najmanji problem ga je nauciti redu i sve ce biti u redu.
Nikakav lanac. sor
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju