Lovna kinologija > Lovna kinologija
Izrada nastambe za psa
šokac:
Ja imam ovakav samo natkriven i zatvoren sa sjeverne strane .
http://www.ferokem.hr/hr/info/Ostalo/
Box se može napraviti sa minimalno sredstava .
Pet stupaca (betonski su tridesetak kn.) Ako se nema, mogu i
drveni. Hrast , bagrem ... ako se rade dva boxa onda još tri stupca ...itd...
Desetak ili nešto metara pletene žice. Stotinjak kuna ...
Kada se postave stupci pod se iskopa desetak cm i naspe šljunkom.
Šljunak se dobro nabije . Može i sa nekim manjim panjem na kojem su prikovane drške .
Na nabijeni šljunak se slaže stara sitna opeka . Ima svugdje samo treba potražiti . Košta min. ili ništa .
Po složenoj opeci malo šljunka ili pijeska ili bar zemlje da zapuni spojeve .
Beton je najzahvalniji za održavanje ali je daleko najhladniji i mokraća ostaje na njemu .
Opeka je toplija , i kroz spojeve i šjunak mokraća odlazi u zemlju . Također i voda kada pereš .
Žica se na stupce pričvršćuje do zemlje . Odreže se nekoliko komada željezne šipke da dužinu dvadesetak cm. Ima
svuda, samo treba malo pogledati . Može se svašta iskoristiti.
Komadi šipke se saviju u slovo V i naopako okrenuti provučeni kroz donji dio razvučene žice zabijaju u zemlju
da se pas ne provlači ispod žice.
Kroz gornji dio ograde se provlači deblja žica i nategne između stupova da drži gornji dio ograde.
Šarke se pričvrste na stup , u drveni se zabiju ... Nekakve stare ne koštaju ništa ... I postave se nekakva vrata.
Okvir vrata se napravi (drvo ili metal svejedno) , preko se postavi pletivo .
Dan , dva posla . Košta minimalno i uz malo truda dobro izgleda .
U svakom slučaju bolje nego da pas vuče lanac oko vrata i gacka po blatu ukrug .
šokac:
Dobri boxovi , kavezi ... se mogu pronaći u starim tvornicama ili pogonima .
happi nekada su unutra bili veliki agregati , klime , stari sistemi za grijanja ...
bagi:
Neupitno je da li je boks bolji od lanca. Bolji je. Međutim, sigurno to nije bolja opcija u baš svakom slučaju. Kada je boks od samo par kvadrata (a vidio sam puno onih od samo dva - tri kvadrata pa i manje), kada je negdje sa strane, ili negdje na vrtu iza kuće gdje pas doslovno jednom dnevno vidi vlasnika, gdje nema ni vizualni ni fizički kontakt sa vlasnikom preko dana, to definitivno nije bolja opcija od dobro postavljenog lanca. Ja imam dva boksa od cca 6 m2, u dvorištu gdje me psi (lovni terijeri) mogu doslovno vidjeti neprekidno dok sam na dvorištu, ali psi nisu u njima zatvoreni. Zašto? Zato što u njima nisu sretni. Oni koji se razumiju u pseću psihologiju znaju o čemu pričam, oni koji ne, i ne mogu im objasniti. Pas je nastao od vuka. Pas je biće čopora. Nije za samački život. Treba mu osjećaj pripadnosti čoporu (to je u slučaju psa ljudska obitelj). No to ne znači da treba biti u kući. Ali MORA imati dnevni kontakt sa pripadnicima "čopora", sa vlasnikom ili ukućanima. Moji su psi na lancima dužine nekih 5 metara, učvršćenim na ćošku zgrade te imaju prostor po kojem se kreću od nekih 55 - 60 m2 (3/4 površine kruga od r=5m). Kućice su im u boksu koji je otvoren i u koji ulaze na lancu. Dnevno sam u kontaktu sa psima barem deset puta (dođem do njih pa se malo poigram ili ih počešljam i sl.). Barem svaki drugi dan su pušteni po vrtovima iza sela da se istrče. Ne dvojim da je najbolje kad je pas odvezan i slobodno se šeće u ograđenom dvorištu. Ali ja imam domaće životinje i terijere koji su mali terminatori pa ta opcija da se slobodno šetaju po dvorištu nije izvediva. Bez obzira na Vaša uvažena mišljenja dragi kolege lovci, ja TVRDIM da su moji psi sretniji i da im je bolje tako na lancu od barem pola onih pasa koji su u boksovima, jer znam kakvi su boksovi u prosjeku. Upravo onakvi kakvi ne trebaju biti - negdje dalje od kuće (da finom nosu psi ne bi smrdjeli), premali (nerijetko i od samo 2-3 m2), neuredni, u sjeni gdje psi nemaju nimalo sunca (itekako potrebno za zdravlje psa), vlažni ili na propuhu, ...... Zato, dragi moji kolege nemojte biti tako isključivi u svojim tvrdnjama, jer možda je kod Vas gotovo idealno, ali uvjeravam Vas da je prosječno stanje sa boksovima lošije nego Vi mislite i da sigurno boks niju UVIJEK bolja opcija od lanca.
LP i Dobra kob.
leon:
Viđa se i pse na metar i po lanca, u blatu, sa malom kučicom bez zaštite i slame :shok:.
šokac:
happi happi koliki bi kod Mirhada trebao biti box ?
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju