Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
IPO
STARI AVDZIJA:
--- Citat: madhunter - 31. 10. 2007. 13:37:41 ---Ako ti pas goni par minuta pa nek je to 3-5 sa puno glasa i više je nego dovoljno za IPO.Poanta je da položiš na zeca, a ne na svinju ili srnu.
Tek kod zeca možemo vidjeti stvarnu kvalitetu nosa i sljedoglasnost.
Potpuna sljedoglasnost je kad ti pas ne vidi zeca nego prihvati čisti trag zeca i njega javlja, a kad pas digne zeca i prati ga okom i pušta glas to je vidiglasnost.
--- Kraj citata ---
Vjerovatno misliš na nj.l.t.što je istina,gonič (samo)vidoglasan je bar meni do sada u praksi nepoznat pojam.Mutavac i kresač jesu,takođe i psi slabog nosa,trenutakvizuelnog kontakta sa zecom i kad se dogodi je praktično veoma kratak ovo naračito u pošumljenom terenu u gateru sa zecom je često mnoštvo isprepletenih tragova zeca na način kako se na otvorenom terenu skoro ne dešava pa je u određenom trenutku prekid šteka kod goniča samo produktom neodlučnosti koji je zapravo pravi trag.Svjedok sam konstatacija da pas treba razlikovati intenzitet ispreplitanih tragova ostavljenih od divljači u razmaku od desetaka sekendi,nisam sklon vjerovati da postoji takva bitna razlika u intenzitetu tih tragova(mirisnih)naravno.
Jackal:
--- Citat: skyangel - 12. 12. 2008. 15:46:06 ---Ja mislim upravo suprotno. Istina je da su uveli IPO kao dostatan za lov tako da bi povećali broj pasa u lovu jer ih puno ne može položiti C utakmicu. I zato da ove koji žele vodit psa u lov nitko ne j... Ali isto tako sad je C utakmica puno rigoroznija, ne pušta se bilo koji pas, tako da je prilikom parenja na vlasniku psa odluka da li želi pariti psa sa drugim koji ima samo IPO ili ne. A ako taj drugi pas ima položen i ispit rada, onda mu je to već garancija da je pas kvalitetan, što nije bio slučaj u prošlosti kad se i na ispitu rada puštalo pse na svakojake načine samo da bi mogli loviti.
--- Kraj citata ---
Kako se nekad puštalo na utakmici "C", tako se danas pušta na IPOu, zato i kažem da je potvrda o položenom IPOu mrtvo slovo na papiru. Praktički svaki pas koji je do sada izašao na IPO položio je neovisno o kvaliteti. Ako je uvedeno da je polaganje IPOa dostatno samo kako bi se dobilo na brojnosti lov. pasa u lovu onda je to loše. Polaganjem ispita poput utakmice "C" definirala bi se kvaliteta psa (uz uvjet da se nema "puštanja") . Pariti bi se smjeli samo psi sa položenim takvim ispitom. Uzgajivača bi vjerovatno bilo manje, štenci bi bili skuplji, a i smanjio bi se broj "lovaca" koji pse preko tjedna drže u boksu, a izvedu ga samo u nedjeljni lov. Takvih lovaca "fala Bogu" ima koliko hoćeš.
@Sky - ti si pametan čovjek, dovoljno si dugo lovac i vjerovatno si bio u miljon lovova i vidio svakakvih pasa. Sjeti se koliko si pravih radnih pasa vidio u lovu. Odgovorit ću u tvoje ime: Malo, jako malo. A rastjerivača divljači koliko hoćeš i svi maju položen IPO ili čak i C utakmicu. Pa zar nije vrijeme da se to bar malo promjeni.
STARI AVDZIJA:
ja se slažem ali ne treba izgubiti iz vida sljedeče tj.da postoje lovci koji su to po onoj narodnoj"vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu"takvi lovci i pse drže preko volje i nije rijedak slučaj da kada pas promjeni vlasnika naprosto se preporodi i dođu do izražaja njegove kvalitete naprosto jer mu je novi"sahibija"pravi tako da nažalost i od veoma dobrih pasa potomci stagniraju u lošim rukama,nažalost toga će uvijek biti......... ččč
Jackal:
--- Citat: REDZO - 15. 12. 2008. 14:43:03 ---ja se slažem ali ne treba izgubiti iz vida sljedeče tj.da postoje lovci koji su to po onoj narodnoj"vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu"takvi lovci i pse drže preko volje i nije rijedak slučaj da kada pas promjeni vlasnika naprosto se preporodi i dođu do izražaja njegove kvalitete naprosto jer mu je novi"sahibija"pravi tako da nažalost i od veoma dobrih pasa potomci stagniraju u lošim rukama,nažalost toga će uvijek biti......... ččč
[/quote/]
Sve ovo što sam napisao je ideja na koji način bi se mogla poboljšati i ujedno kontrolirati kvaliteta radnih pasa, a ne smanjiti broj pasa u lovu. Ispit bi bio neka vrsta selekcije najboljih, a ne da se svaki drek sjeti:"Ja imam kuju, ti imaš psa, pa ajde da se oni izj...., kuja će ošteniti par štenaca, budemo ih prodali i stavili koji € u džep." Svatko bi i dalje mogao imati psa i ići s njim u lov ali nema parenja bez položene utakmice. Samim time bi se smanjio broj onih koji imaju kuje "malo za lov, pa malo za rasplod". Takvi ljudi ugrožavaju kvalitetu potomstva jer pare kuje sa psima koji su im "pri ruci", i drže drastično niske cijene štenaca, te na taj način postaju nelojalna konkurencija pravim uzgajivačima koji ulažu i posljednji atom snage u uzgoj svojih pasa.
--- Kraj citata ---
Kljunko:
IPO za engleske ptičare? kako nisam lovac, može li mi netko ukratko objasniti što uključuje? Treba li pas nešto posebno znati?
LP
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju