Neki dan sam prolazio kroz Spačvansku šumu... pa što je ono dole , ne kužim se u šumarstvo ali je zlo koliko je šume pod kosu porušeno! Baš mi došlo žao kad sam to vidio - a nekad mi je bilo najljepše kad sam prošao granicu i vidim takovu šumu na samom ulazu u Hrvatsku - uvijek mi palo na pamet kakva sve divljač se kreće kroz nju.
Ima dosta forumaša iz tog dijela Hrvatske , što vi kažete na to i gdje završavaju ti silni stoljetni kubici hrastovine?
Ja sam šumar po zanimanju,ne znam šta je stvarno stanje odnosno što ste vidjeli, ali pretpostavljam da ste vidjeli dovršni sijek određenog odjela što bi laički značilo da je određena sastojina doživjela svoj vrhunac, ako je hrast u pitanju, onda je to cca 140 godina starosti i tad se siječe, ispod je pomladak hrasta koji će se njegovati, čistiti i opet će na tom mjestu biti sastojina,samo što će je sjeći naši praunuci. To je jedan ciklus, ne znam što je tu vama toliko čudno?! Kubici se prodaju na tržištu, drvne industrije itd. Sada, Štef, ne znam jel tebe pati zbog čega se ruši ili gdje to završava?
Ma ja sam odmah rekao da nisam šumar i da se ne razumijem u gospodarenje drvom ali kad vidiš plohu od nekoliko kilometara uz autocestu i barem 2 kilometra (možda i više ) u dubinu gdje je sve skinuto na nulu, hrpa recimo otpada drvenog - tj. panjeva koji su zajedno sa barem metar dva trupa isčupani iz korijena i ostavljeni, kubici i kubici granja koji bi mogli služit za ogrijev a to sve ostavljeno na tako ogromnoj plohi koja garantiram još nije zasađena mladim nasadom.
Sedmica, nemam ja tu nikakvog svog interesa, imam interes kao građanin RH kojemu je žao da su naši pradjedovi znali zasadit takvu šumu a da mi njihovi nasljednici ne znamo time gospodarit tj. da večinom industrijsko drvo izvozimo u Italiju a onda kupujemo uvozni namještaj i ostale produkte te zarađujemo skoro pa ništa i krpamo tim drvom proračunske rupe.... Znam da sam otišao daleko ali postoji ona jedna "misli globalno - djeluj lokalno "
Štef, slažem se s tobom u vezi izvoza i kupovine svega samo ne Hrvatskog, žalosno jer imamo potencijala jbčkog,samo uvijek onaj ALI... Nemoj me krivo shvatit, nisam ja napisao da ti imaš nekog interesa, nemam ni ja, već ljudi pitaju kud to ide, ti kubici, moje je da uzgojim i vodim brigu kao šumar(sad sam na lovstvu, nisam više na "šumi"), a komercijala prodaje. Ne mora se saditi ako postoji prirodni pomladak, ide se i s unosom žira ako je predviđena sječa a nema dovoljno pomlatka, kasnije ide popunjavanje sadnicama ako pomladak strada od suncožara ili ostalih nepogodnosti. Nije to granje bez veze na hrpi, postoji šumski red,a vjerujem da će i to granje,kao i panjevi, otići u biomasu(bit će usitnjeno i iskoristit će se kao ogrijev- briketi). Vjeruj da se nakon sječe puno ulaže za što veći opstanak pomlatka.