Potraga od jučer po krvnom tragu.
Kolega je prekjučer pucao na srnjaka na udaljenosti oko 80 metara sa 300 WM, zrno 9,7 gr PPU SP, optika SW Z6, u 20 sati i 26 minuta. Nakon hitca divljač nestaje. Čekamo 10-15 minuta da idemo do mjesta gdje je divljač bila u trenutku pucanja na nju. Na grmu ima prilično krvi, ali ni traga srndaću. Nakon minutu konzultacija, čujemo srneće komad kako bauče 50 metara od nas malo uz brijeg. Zaključak je da se nađemo sutra dan u 5 i pokušamo tražiti sa psom.
Specifičnost je u tome kaj je ta livada na koju je izašao srnjak 100 sa 200 jedina na visoravni na površini od 2 sa 2 km. Znači da na tu livadu dolazi više srnjaka, što je bitno za ovu priču.
Dolazimo u 5 i 15 na mjesto te stavljam psa na trag, pas prihvaća trag, ali ide niz brijeg, a ja kako mu vjerujem samo za njim. Pas nakon 30 metara pronalazi odstrijeljeno grlote oblajavu u mjestu nakon kontakta. Uspješna potraga.
Specifičnost je doza neznanja i razočaravaju neukost kolega lovaca. Prvo je kolega rekao da to nije dobro da stavljam psa na krvni trag srne. Kaj je samo ds vrijedna krve potrage? Druog, nakon kaj je pas na divljači, on ide divljač dirati, a ne zna kako će pas reagirati. Treće, ubjeđivao me kako pas neće naći divljač jer je cijele noći padala kiša. Pa kaj onda, ja velim. Pas ne traži kao čovjek oko, nego mirisni zapis a krv je isprana i lišće se prevrnulo i zamelo trag koji je oku vidljiv, ali miris adrenalina koji izlučuje krv je psu dovoljno da odradi potragu. Ne shvaćam kolegu koji nema želju da moj pas pokuša odradit trag, koji je ispalo da je jako kratak, ali ga je odradio. A to mu daje dozu samopouzdanja, jer kaj će se desiti kad netko pukne grlo koje ima veliku trofejnu vrijednost, a u potragu se dođe sa psom koji nije iskusan i sa vodičem koji nema niti elemenatarnih teorijskih znanja o krvnom trag i potrazi po njemu.
Moja greška je bila, kja sam vjerovao da je divljač loše pogođena, kaj mi je potvrdio i kolega, te to kaj smo čuli jedno grlo kako se glasa, pa sam mislio da smo srnjaka ranili, a zbog žurbe i nestrpljivosti kolege smo ga dignuli nakon kaj je zalegao. Pa me to brinulo da smo si time produžili potragu, a to je u stravi bio drugi srndać. Stariji koji je imao namjeru izaći van za mraka, a prije njega van ide mlađe grlo.
Zanimljivo, poučno i super iskustvo.