To je vjecito pitanje. Medju nama, laicima u optickoj tehnologiji skoro nemoguce rijecima opisati. A i realna kvaliteta je zasticena patentima.
U svijetu optike, na forumu je mozda najbolji znalac Goran. Bilo bi dobro da nam dade neki komentar.
najbolje je da odes u ducan i usporedjues optike vlastitim okom.
Gledaj:
Bistrina slike
Zamucenost slike na rubovima
Bistrina slike u odnosu na kontrast koncanice.
Bistrina slike kod promjene povecanja, s posebnom paznjom na maksimalnom povecanju.
Doci ces do zakljucka.
Treba napomenuti, da kvaliteta u ovom slucaju nije proporcionalno mjerilo po principu dupla cijena - dupla kvaliteta.
U vrhunskih optika, samo ime branda daje barem 20-30% cijene, ako ne i vise. A nakon tog idu svi ostali nameti, koji skoro pa eksponencijalno dizu cijenu, carine, marze, PDV, takse.
Za mozda 10% bolju kvalitetu stakla, dobijes mozda za 50% vise ili cak duplu cijenu proizvoda.
Koliko ti vrijedi tih 10%, u zadnjim minutama sumraka? To ovisi o lovcu. Ja pesimista, uvjek zamisljam kapitalnog vepra, kako se u zadnjim sekundama sumraka gubi grmlju, a ja ne mogu nista..
Ako uzmes optiku, sirokokutnu, mozda ipak treba ici na best buy varijantu, ili jeftiniju srednju klasu optike jer i tako ne mozes izvuci maksimum u sumrak.
Ako uzimas optiku siroke lece (50-56-60), planirajuci ceste lovove na ceki, e onda je suprotan nacin razmisljanja.
Dat cu ti primjer slabije optike. Rekoh prethodno da imam jeftilen Diana optiku za MK.
I ona ovako radi:
Izbistrim najbolje sta mogu fokus. I sta dobijem:
Ako fokusiram oko na sliku mete da mi bude bistra, koncanica mi malo zamucena.
Ako fokusiram oko na koncanicu, meta mi malo zamucena.
Ako pokusam fokusirati oko "negdje izmedju", imam dojam da mi je horizontalna koncanica u drugacijem fokusu od vertikalne, i osjacaj mi je da se ni ne dodiruju.
Rubovi slike zamuceni.
To ne zelis da imas za lov.
kad nemas iskustva, ovakve price su samo zbunjujuce. Malo zakljucka se da iz tog izvuci. realno je najbolje usporediti razne optike, i pogledati kroz njih, idealno iz ponude istog ducana.
kad govorimo o best buy varijantama optike, moje je misljenje da Ceske meopte svakako nisu za baciti. U kvaliteti guraju se uz zeissa i slicne.
meopta je vjerojatno opterecena imagem da dolazi iz bivse istocne evrope, i ima nesto jeftiniju radnu snagu i to rezultira nesto snizenom cijenom proizvoda, ali ne i kvalitetom. Mozes slobodno gledati i u tom smjeru.