Autor Tema: Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis  (Posjeta: 10055 vremena)

Offline VEThunter

• Moderator
  • K 1000
Odg: Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
« Odgovori #15 u: 26. 11. 2008. 18:48:46 »
Poštovana gospodo lovci,
Bez ljutnje, ali ne mogu vjerovat da netko na ovom forumu može napisati nešto tipa kako možemo bez risa, kako ga "treba držati" u granicama normale i sl. Pa jeste li Vi svjesni stanja populacije risa u Hrvatskoj?
Populacija risa u RH broji max.50 jedinki (prema nekim procjenama i manje (30)). Da gospodarimo s primjerice 200 risova, e onda bi se ili uvrstio u lovnu divljač zaštičenu lovostajom ili zaštičenu za koju bi se propisivale kvote odstrijela! Ne znam koliko vam je poznato, ali ova (reintroducirana) populacija risa je nastala od svega 6 jedinki i od tih je jedna stradala prve zime, znači od 5 jedinki! Svatko tko se iole razumije u genetiku zna što to znači. Križanje u srodstvu tog obujma, neće odmah ispoljivanjem recesivno homozigotnih svojstava stvarati nakaze s 5 nogu i dvije glave nego se svaka genetska nepravilnost tog tipa prvo odražava na reprodukciju (postotak koncepcije i sl.). Iz toga proizlazi da je naša populacija u nezavidnoj situaciji. I dok god posoji mišljenje tipa "ah jedan ris više-manje" ne piše se dobro tom risu! Nek se 2-3 takva razmišljanja provedu u djelo i ode 10% populacije (3/30)! To je nenadoknadiva šteta! I ja sam lovac i svakako da bi htio imati trofej risje lubanje i krzna, ali birati između mog trofeja i opstanka populacije takve životinje?! Pa mislim da je besmisleno. Ja se ispričavam ako sam napao nečije mišljenje i baš zato bi htio da se ova tema nastavi da čujemo svačije mišljenje. Glede lovaca, mogu vam reći da su dva lovnika u G. Kotaru sudjelovala u projektu. To su gosp Prokopović koji je i sam obilježavao srneću divljač i jelensku kao potencijalni risji plijen i gosp Šporer, Vi iz GK ih vjerojatno znate. Edukacija lovaca i građana je od izuzetne važnosti u ovom problemu.
Slavonijo tko te nije volio, ne zna što je izgubio...

Offline medicus

• K 500
  • A cane non magno saepe tenetur aper.
    • http://piceapungens.com/
« Odgovori #16 u: 26. 11. 2008. 19:20:53 »
Naravno da treba ocuvati sve zivotinjske vrste pa tako i risa medjutim s obzirom na brojnost vuka ris je u drugom planu.
 Ris treba od 1-2.5 kg mesa dnevno. Dok vuk ubija iz zabave vise nego potrebe ris to ne cini tako da su i stete manje. Ris isto tako napada prikradanjem i cesto puta su mu zrtve zdrave jedinke dok su vuku uglavnom slabije jedinke.
 Ris je dovoljno zasticen i ne znam kakav je ovo projekt jer mnogi projekti se osnuju da bi se izvukao novac. Pracenje risa je podrzavam i pitam se ne bi li bilo dobro obuciti ponekog lovca za takav projekt.

Pa naravno da se mora izvuči novac,postoje fondovi koji su predviđeni za financiranje određenih područja i ako nema dobrog programa, nema ni love,ovo je samo znak da je predviđen dobar program koji je EU spremna sufinancirati(a oni ne daju pare za bilo kakvu glupost) i ne vidim ništa loše u tome.

Osim toga, VEF je znanstvena institucija i sasvim je normalno da se bave znanstvenim radom koji može biti primjerice samo pračenje nekih prehrambenih navika neke jedinke, ne mora značiti da je svaki projket koji se pokrene o risu ustvari projekt za podizanje populacije..........

Offline Stipe Šibenik

• K 500
  • MINER AMATER
« Odgovori #17 u: 26. 11. 2008. 20:09:44 »
Jel risa bilo kod nas prije 100 godina?
Preobračenik

Offline shandi

• K 1000
« Odgovori #18 u: 26. 11. 2008. 22:25:15 »
koliko sam čuo da su u hrvatskoj najbolji uvjeti za očuvanje risa u cijeloj europi.zato treba iskoristiti novac od EU i što kvalitetnije poraditi na očuvanju risa,jer kada bi ga nestalo to bi bila nepopravljiva šteta
Kad se šolja rakije narolja,onda šolja radi što ga volja!

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
« Odgovori #19 u: 26. 11. 2008. 22:50:21 »
koliko sam čuo da su u hrvatskoj najbolji uvjeti za očuvanje risa u cijeloj europi.zato treba iskoristiti novac od EU i što kvalitetnije poraditi na očuvanju risa,jer kada bi ga nestalo to bi bila nepopravljiva šteta

nepopravljiva šteta... koga?--novca ili risa

Offline shandi

• K 1000
« Odgovori #20 u: 26. 11. 2008. 22:53:31 »
i jednog i drugog,ako baš hočeš
Kad se šolja rakije narolja,onda šolja radi što ga volja!

Offline Antezg

• K 500
« Odgovori #21 u: 27. 11. 2008. 08:50:54 »
Mislim da je navedeni broj od 30 jedinki umanjen. Kakvim metodama je ustanovljen taj broj i na kojim područjima Hrvatske obitava ris prema vašim istraživanjima?
Kad smo već kod ugroženih predatora što je sa vukom- kakav je procijenjeni broj vučje populacije?

Offline dean

• K 3000
  • *
  • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
« Odgovori #22 u: 27. 11. 2008. 09:00:01 »
Vuk ima svoju temu, ako je nema neka je netko otvori. I mene zanima broj risa i na koji način je ustanovljen broj?

Offline SSG

• K 2000
  • Da je pas čovjekov prijatelj, mišljenje je čovjeka
« Odgovori #23 u: 27. 11. 2008. 10:40:13 »
Moram se odmah ispričati kolegama na činjenici da ne baratam znanstveno utemeljenim podacima ali sam iz razgovora sa nekim ljudima koji love u Gorskom Kotaru dobio informaciju da naša populacija risa varira (populacija risa u RH) jer ris kao i svaka divlja životinja migrira te da se često dešava da nam iz susjedne Republike Slovenije prelazi na naš teritorij i onda se vraća.Ako je to točno, pitam se kolika je stvarna populacija risa kod nas i na temelju čega se procjenjuje da ima trenutačno u RH 30 jedinki ččč  Po meni, može ih biti i svega 5 a drugi dan i više od 100.

Zar ne ččč
Užasno osjećam ovu krizu. Vozim auto bez krova, pijem staro vino, jedem pljesnivi sir..

Not to open the hunting season on the pretext that there is no game would be as if one gave up celebrating Christmas because there was not enough snow to go by sleigh to midnight Mass.

Offline medo

• K 3000
  • *
  • Metaka, pusaka i sexa nikad dovoljno......
    • Hunting Agency
« Odgovori #24 u: 27. 11. 2008. 11:28:14 »
Nemoguce je da imamo samo 50 riseva u RH jer ta je brojka preumanjena. Preko 100 ih ima sigurno koliko se prica.
 Sto se tice novaca?
Pa mnogi projekti se osnuju samo zbog nekog subjektivnog razloga i vlastite koristi. Papir podnosi sve pa tako i neutemeljene cinjenice koje dovode do laznih prikaza stanja na terenu. Pitanje je i dokad ce ti projekti trajati jer vuk je prekobrojan ,a odstrijlne kvote premale. EU financira svakakve projekte pa cak i onda kad za to nema potrebe dok sa druge strane ne financira ono sto bi trebalo. Sve je to politicka volja i natezanje vode na svoj mlin. Zna se tko i kako vodi projekat o bjeloglavim supovima i umjesto da je taj voditelj u zatvoru financira se i dalje. S risom nikad necemo imati prekobrojnost ali neka ga ima koliko ga ima jer za vise, ocito, nema mjesta.
 Bas se pitam kako bi lovoovlastenici reagirali kad bi i ris bio prekobrojan. Staniste risa se siri iz godine u godinu i ovo nisu teze napamet. Dok sam intenzivno lovio po Velebitu nalazio sam tragove risa i tamo gdje se tvrdilo da ga nema. Ris je tiha i povucena zivotinja da bi ga se uocilo lako tako da ne volim nabacivanjem brojki koje nisu potvrdjene.
 Naravno da risa mora biti ali i kad ga se istrijebilo nije primjecena narusena prirodna ravnoteza. To je ono sto sam cuo od lovaca iz Gorskog Kotara. Ne zelim da me netko shvati da ne zelim risa u RH ali ris je zasticen dovoljno dobro, ima ga sve vise i izdvajanje dodatnog novca za takve projekte u trenutnoj ekonomskoj situaciji su ludost. Radije se pozabavimo premalim odstrijelom cagljeva, lisica itd.
 Ustediti se moze i na ovaj nacin:
 Dajmo lovcima i sumarima pripomoc u obuci da mogu pratiti i biljeziti podatke o risu jer su po sumama ionako stalno. To bi im bilo usputno. Osim toga ljudi koji dijele svoj prostor kretanja s risom vise ce znati nego neki dr. mr. iz ureda u Zagrebu. Tako je i sa vukom. Konstantno se laze i objavljuju teze koje se ne poklapaju s tezama na terenu.

Offline dean

• K 3000
  • *
« Odgovori #25 u: 27. 11. 2008. 11:39:32 »
Zašto se ne radi na povećanju broja papkarske divljači koja je primarna hrana risu?! Tj. radi se na tome, ili bolje rečeno, traži se od lovaca da to radi kako bi ris i vuk imali što jesti a tu dolazimo do sukoba jer jedni u drugima vide konkurenciju.
A i ako taj projekt je opravdan, do kada će on hodat, kojim intenziteton? Koji je njegov cilj? Koliko vremena će se financirat? Kad se saznaju te činjenice i ljudi koji štite risa i vuka počnu povečavati brojnost njihovog plijena, onda će i lovci biti zadovoljniji, a i iz te ideje se može roditi još koji projekt. Npr. obilježiti 10 jelena kao vuka i risa, ispustiti ih, vidjeti kako su otišli i kako te gdje i na koji način su završili svoj životni put. Ima smisla, ha?

Offline File

• K 1000
  • ko´ žali olova, govno mu od lova
« Odgovori #26 u: 27. 11. 2008. 13:22:52 »
Da je papkarska divljač primarna hrana risu davno bi on crka od gladi,više se on u nas hrani sa pokojim zecom pticom, njemu je praznik kad nađe nešto golemo
Ćaća viče mater plače!

Offline Antezg

• K 500
« Odgovori #27 u: 27. 11. 2008. 13:28:36 »
Naravno- sigurno bi bila korisnija reintrodukcija jelena običnog na prostore u kojima su istreblijeni tijekom rata, a takovih prostora je nemali broj ;), izgradnja jelenskih gatera itd. Dodatni problem je  u tome što je jelena znatno lakše vidjeti, odstrijeliti i iskrivoloviti nego risa koji je kao što je medo lijepo rekao tiha i povučena životinja i sam način života mu pruža veliku zaštitu.
Što je sa društvima koja nisu obuhvačena u projekt dinaris, a znaju da imaju risa u lovištu- što njima projekt dinaris pruža osim dodatne papirologije i zajebancije-tako je vjerojatno i sa društvima obuhvačenima u projekt. Telemetrija i pračenje-OK, ali kako to može pomoči populaciji ččč, ako je genetika risova toliko sj....a koliko se navodi? Pomoči može jedino uvođenje novih jedinki sa drugačijim genetskim materijalom- to vidim nije obuhvačeno projektom dinaris  ::) Za to će se najvjerojatnije raditi drugi miljunski projekt i još mnoga gospoda pmf-ovci će doktorirati. A stvar je vrlo jednostavna-kupi risove i pusti ako su stvarno tako ugroženi.
Što je sa vukom kojeg definitivno ima dosta i pravi velike štete stočarima- srećom nije lovna divljač(osim onih par grla) jer bi društva i lovozakupnici koji su dovoljno opterečeni štetama još i to morali plačati, baš bi me zanimao podatak o broju prijavljenih šteta i područjima ;).
Što je sa kormoranima koji su jadni isto zaštičeni, a broj im se strahovito povečao i rade miljonske štete državi ččč.
Što je sa medvjedom za kojeg su odstrelne kvote smješno male i ne odgovaraju stanju na terenu ččč
Što je na koncu sa dobrim starim svinjama kojih definitivno ne fali, a ima dosta društava kojima uopće nisu u LGO-u ččč, a usjevi uništeni,pašnjaci prerovani, što je sa križanim svinjama koje su objektivno ogroman problem?

Nije da sam protiv risa,naprotiv ali u hrvatskom lovstvu stvarno ima prečih stvari za uložiti novce nego u telemetrijsko pračenje postojeće populacije risa.

Offline dean

• K 3000
  • *
« Odgovori #28 u: 27. 11. 2008. 13:35:04 »
Tako je Ante! Kad se fondovi sve divljači dignu na one brojke koje su optimalne, bit će dovoljno hrane i za predatore i lova za ljude. Na to treba trošiti vrijeme, novac, energiju. A onda na probleme koji opterećuju manji broj ljuid koji sjede u uredima a na teren izaze 10 X manje od prosječnog lovca.

Offline File

• K 1000
  • ko´ žali olova, govno mu od lova
« Odgovori #29 u: 27. 11. 2008. 14:03:57 »
Ja podržavam ektremnu zaštitu risa i daj bože da bude još žešća i volio bi da se osvježi krv.
Po meni najveći problem su šarene svinje i da sam neki od čelnih ljudi (a nisam) bih odmah pokušao iskorijeniti, jer će nam se dogodit da više nigdje nećemo imat 100% čistog vepra s tim ni medalja ni gentski zdravih životinja što je jednako izumiranju vrste!
Društva koja u LGO nemaju DS oni je imaju pravo odstreljivati na osnovu šteta koje su te svinje napravile i siguran sam da više štete napravi 1 svinja nego jedan ris.
Neko je napisao da nije istina da ima 50-ak risova da ih je više,pa šta da ih je i 500 kao da je to neka brojka,čaglja ima 20 puta više nego risa i napravi štetu veću nego ris a i ružan je ko lopov i niko ništa ne rješava po tom pitanju nego se i na to gleda kako će mo, lako će mo!
Bila bi velika šteta da ostanemo bez risa,da nam sve svinje budu na kockice i da nam čagalj zavija umjesto himne uvečer na hrt-u
Ćaća viče mater plače!