Po mome iskustvu, kvalitetno staklo treba samo za optiku kojom se lovi, ili koja se koristi u sumrak, radi kvalitete propusnosti svjetla.
Za natjecanja, to ne treba, jer se natjece u po bijela dana.
Za natjecanje dobro dodje cim vece povecanje, i u tom smislu meni je March simpatican, ne znam postoji li optika sa vecim povecanjem. Ali March je tu pri vrhu, po toj kvaliteti.
Kvaliteta klikanja, preciznost.
Nekoliko autora medju kojima, Dave Petzal (na svom blogu) i Brian Lytz u knjizi "Modern advancement in long range shooting" tvrdi da je pristuan i da nije rijedak postotak optika kojima klikovi ne odgovaraju specifikaciji.
Odnosno kad izracunas klikove, jos uvijek ne dovodi koncanicu gdje treba, i postoji mehanicka greska.
Medjutim takva greska je obicno konstanta, pa se napravi tablica za korekciju klikova za sve udaljenosti i problem rijesen. (na primjer, umjesto 34 klika za 300 m, preklika se 38, i stvar riejsena)
Obizrom da ja gadjam na metu rekreativno a ne profesionalo, onda mi najskuplje ne treba, time odmah March ne dolazi u obzir. Takodjer mislim da kod nas na prodrucju republika bivse Juge - ne postoji niko ko se natjece profesionalno.
Mislim da je kroz prizmu kvalitete i cijene, gdje za natjecanje mi je tek sekundarno vazna kvaliteta stakla i propusnot u sumrak, a primarno vazno mi je povecanje, dakle kroz taj nacin razmisljanja mislim da su Sightron i Vortex best buy, za rekreativna natjecanja kod nas. Nisu kod nas ni zahtjevne udaljenosti, natjece se na 300 ili 600 metara, a to je zapravo "medium range" za ovu vrstu sporta.
Za lov je druga prica. I za lov bih birao optiku na drugaciji nacin.
E, jos da dodam, March optiku, na hrpi natjecanja gdje sam bio, vidio nisam nikad da je neko koristi. Cemu je tome razloga, ne znam, ali besparica nije - jer su neki ljudi imali izrazito skupe optike, na slicnom nivou cijene.